NEMAČKA PROTIV ZAKONA MENJALA GRANICE SRBIJE: Poruka poslanika Kestnera

D. R. Đ. - I. S.

22. 05. 2021. u 08:00

KAKAV dijalog Beograda i Prištine treba da podržimo i kako da izbegnemo opasnost da se Srbija i Kosovo dodatno udaljavaju? Srbiju, čiji je, po mom mišljenju, Kosovo i dalje sastavni deo, moramo više približiti nama, umesto što tražimo ono što nas razlikuje!

НЕМАЧКА ПРОТИВ ЗАКОНА МЕЊАЛА ГРАНИЦЕ СРБИЈЕ: Порука посланика Кестнера

argumenti Jens Kestner

Ukoliko stalno tvrdite da se zalažete protiv promene granica, bilo gde na svetu, imamo li pravo da previdimo činjenicu da smo i sami već učestvovali u protivpravnoj promeni granica u tom regionu! Srbija danas i dalje opravdano ukazuje na tu protivrečnost.

Ovo je juče u Bundestagu poručio poslanik Jens Kestner, iz Alternative za Nemačku, na sednici na kojoj se vodila debata o predlogu Vlade kancelarke Angele Merkel da se produži misija Kfora za vojnike Bundesvera do 30. juna 2022. godine. Prema tom predlogu, na KiM može da bude angažovano maksimalno 400 nemačkih vojnika.

Kestner je naveo i da ukoliko ne postoji dovoljno hrabrosti da se napravi revizija nemačke politike prema regionu Zapadnog Balkana i da se ona istinski vrati na područje poštovanja međunarodnog prava nekom vrstom reintegracije Kosova u Srbiju, on smatra da ne treba apriori odbacivati inovativna rešenja krijući se iza principa nepromenjivosti granica.

- Pozivam političke aktere u Nemačkoj da se ozbiljno zamisle nad ovom temom, kako rešavajući jedan problem ne bismo stvorili nove i Srbiju, kao ključnu državu regiona, naterali da saradnike za pronalaženje pravednog rešenja traži na nekoj drugoj strani - izneo je poslanik AfD.

Za povlačenje nemačkih trupa sa KiM juče se založila i poslanica Levice, Žaklin Nastić, koja je podsetila kolege u parlamentu da "na Kosovu funkcioniše mreža organizovanog kriminala, čiji nalogodavci su potpisali i ubistvo srpskog lidera Olivera Ivanovića". Ističući da njena stranka odlučno odbacuje predlog o produženju mandata Kfora, Nastićeva je rekla da "poslanici Bundestaga dajući zeleno svetlo tom vladinom predlogu, pomažu da ta kriminalna mreža na Kosovu i dalje opstaje".

Poslanik Zelenih Manuel Saracin rekao je da smatra bespredmetnim debatu o ovoj temi, budući da su, kako je rekao, Beograd i Priština saglasni da "Kfor mora da ostane na Kosovu".

Inače, prema obrazloženju vlade u Berlinu, produžetak misije Kfora se traži "zbog činjenice da, iako mirna i stabilna, situacija na Kosovu i dalje nosi potencijal eskalacije konflikta, budući da normalizacija odnosa sa Srbijom nije u izgledu".

LAŽ O KATASTROFI UVOD U RAT

POSLANIK Kestner upitao je i da li je bilo nužno da Berlin 2008. godine podrži otcepljenje Kosova od Srbije, a osvrnuo se i na izvinjenje predsednika Češke Miloša Zemana prvom čoveku Srbije Aleksandru Vučiću zbog napada NATO na SRJ:

- Opravdanje za ovaj ratni čin, koji je tadašnja (nemačka) savezna vlada najavila jednom laži, bilo je da se spreči humanitarna katastrofa na Kosovu, iako je njena direktna posledica bila nova humanitarna katastrofa: iseljavanje gotovo četvrt miliona Srba i drugih nealbanaca sa Kosova. Želeo bih da završim rečima nekadašnjeg austrijskog vicekancelara Hajnca-Kristijana Štrahea: "Kosovo je bez sumnje deo Srbije."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)