VRAĆANJE SUVERENITETA SRBIJE NA KOSOVU I METOHIJI: Kruži novi non-pejper, sadrži 16 tačaka

Novosti online

16. 05. 2021. u 14:01

NEMAČKI politički magazin Zuerst objavio je novi non pejpper nepoznatog autora koji ovih dana cirkuliše po kancelarijmaa evropskih političara, a tiče se odnosa Beograda i Prištine. Dokument predviđa povratak Kosova i Metohije pod suverenitet Srbije na 99 godina.

ВРАЋАЊЕ СУВЕРЕНИТЕТА СРБИЈЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Кружи нови нон-пејпер, садржи 16 тачака

Foto: P. Milošević/Tanjug/Zoran Žestić

Sadrži 16 tačaka, a naziva se kao predlog svojevrsnog "partnerstva" između Beograda i Prištine.

Magazin napominje da non-pejperi funkcioniraju kao diplomatski probni baloni, pa su zbog toga nepotpisani, da bi se njihova sadržina vrlo lako mogla osporiti kao nerealna.

- Strane su se usaglasile da će svi građani na Kosovu (i Metohiji) uživati bez diskriminacije jednaka prava i slobode u skladu sa najboljom praksom utvrđenom Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i oba Ustava, sa posebnom pažnjom na 873.000 kosovskih Albanaca koji poseduju državljanstvo Republike Srbije - navedeno je, između ostalog, u predlogu kojeg je objavio Zuerst.

Zamišljeno je da obe strane podržavaju stvaranje priznate samouprave na Kosovu i Metohiji, uključujući puno učešće članova svih nacionalnih zajednica u donošenju političkih odluka, sa ključnom ulogom OSCE-a u podsticanju izbornog procesa. Tekstom je predviđeno i da su se "uključene strane složile o neophodnosti održavanja izbora na svim nivoima na Kosovu (i Metohiji) i u Srbiji do aprila 2022".

- Pod pokroviteljstvom uključenih strana, postizborno Kosovo (i Metohija) kojim upravlja pokrajinski guverner, ostvariće 99 godina posebnog statusa u Srbiji. Guverner istovremeno ima funkciju jednog od potpredsednika Skupštine Srbije.

ZAJEDNIČKO TRŽIŠTE, BRZ I BESPLATAN PROLAZAK NA PRIJELAZIMA

Ovim non pejperom predviđeno je da obe strane pristupe zajedničkom tržištu bez dvostrukih carinskih postupaka, osiguravajući brzi i besplatni prolazak unutar važećih unutrašnjih administrativnih prelaza.

- Uključene strane složile su se da samoupravna pokrajina Kosovo (i Metohija) ima svoju zastavu i grb koji sadrže elemente jedinstva i pravo da se samostalno pridruži i prisustvuje regionalnim ekonomskim, kulturnim, sportskim i obrazovnim forumima - navodi se dalje u dokumentu.

Predviđeno je da "Stalna Misija Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama nastavi da izražava zakonodavno, teritorijalno i populaciono jedinstvo Republike Srbije, a predstavnik samouprave pokrajine Kosovo (i Metohija) postat će stalni deo ove misije".

(Oslobođenje.ba)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)