MALI ODGOVORIO NIKEZIĆU: Javni dug se menja, a jedina konstanta je ogromna količina laži koje izgovarate

Novosti online

07. 05. 2021. u 13:15

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije i član Predsedništva Srpske napredne stranke Siniša Mali danas je odgovorio, kako je naveo, portparolu Đilasove firme Dušanu Nikeziću na prozivke po pitanju visine javnog duga.

МАЛИ ОДГОВОРИО НИКЕЗИЋУ: Јавни дуг се мења, а једина константа је огромна количина лажи које изговарате

Foto: Novosti arhiva

- Bar bi trebalo da znate da visina javnog duga nije konstanta, već promenljiva kategorija. Jedina konstata je ogromna količina laži koje izgovarate. A što se tiče procenata, svima u Srbiji je više nego jasno da znate da ih računate, ali na štetu građana. Iako ste do sada vaše procente mogli samo vi da izračunate, pouzdam se u državne organe koji rade svoj posao i veoma uspešno razotkrivaju malverzacije kojima ste se bavili dok ste bili na vlasti. Samo mi nije jasno dokle više planirate da ponižavate i unižavate inteligenciju ljudi? - upitao je Mali.

Mali je naveo da kada je u pitanju javni dug Srbije nije ništa dramatično, kao što „ekspert" Nikezić prikazuje, jer je pod kontrolom, stabilan i neće preći 60 procenata predviđenih Mastriškim ugovorom.

„Naime, javni dug na kraju marta ove godine iznosio je 28,14 milijardi evra, što čini 55,7 procenata BDP-a. Na kraju prošle godine, javni dug je bio 26,66 milijardi evra, odnosno 57,4 odsto BDP-a. Upravo taj podatak, za kraj prošle godine je imao predsednik Aleksandar Vučić kada je davao izjavu, dok su informacije za prvi kvartal objavljene pre nekoliko dana", objasnio je Mali i ocenio da je Nikezićeva izjava krajnje maliciozna.

Iz svega ovoga je svima jasno da je za Nikezića i firmu u kojoj je zaposlen istina jedino ono što njima odgovara.

- Kada je reč o zaduživanju, red je da „eksperta" još jednom podsetim da krediti koji se uzimaju ulaze u javni dug tek datumom povlačenja, a ne odmah. U skladu sa odgovornim upravljanjem javnim dugom, vraćaju se stara zaduženja, ali i otplaćuju enormni dugovi, po visokoj kamatnoj stopi od čak 7,25 procenata, koje imamo zahvaljujući štetočinskoj ekonomiji upravo ekipe iz kompanije i dotičnog Nikezića, koji je svojevremeno bio državni sekretar u Ministarstvu finansija - rekao je Mali.

On je naveo da je iza njega i njegovih pajtosa iz firme, u kojoj sada radi, ostala samo prazna državna kasa.

- Građani znaju da smo prošli kroz izuzetno težak period fiskalne konsolidacije, jer je država kada je vlast promenjena, klizila po ivici bankrota. Uspeli smo da se iščupamo iz beznađa u koje ste nas uterali i danas jesmo jedna od najuspešnijih ekonomija i planiramo da ostanemo na tom putu. Javne finansije su stabilne, a i ne očekujemo dodatne šokove koji bi mogli da ostave negativan uticaj na njih. Sada smo fokusirani na što brže otvaranje naše ekonomije, do čega dolazimo zahvaljujući odlično organizovanoj vakcinaciji, a to nam je ulaznica za bolje sutra - rekao je Mali i dodao da se Nikezić i ekipa pitaju, bolje sutra rezervisano je samo za njihovu „elitu", od Maldiva, preko Švajcarske, do Hongkonga.

Siniša Mali je naveo da se građani sa knedlom u grlu sećaju kako su živeli u njihovo vreme.

- Bezbroj je primera bezobzirnog trošenja i krađe novca građana dok su vladali. Bilo je tu i promašenih investicija od Pazl grada, do lažne replike Terazija, drugih grandioznih građevinskih poduhvata za sopstveni džep, zatvaranja fabrika, kao i ukidanja na hiljade radnih mesta. Bilo je i 619 miliona evra prihoda Đilasovih firmi - rekao je Mali.

Mali je istakao da politiku Đilasove firme najbolje opisuje misao Ive Andrića – „Dođu, tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati".

- Jedino što građanima mogu da obećam jeste da nećemo dozvoliti da  'fukara' nastavi da se bogati. Mi ćemo učiniti sve da podižemo životni standard građana i da ih podržavljamo kada god je to potrebno. Mogu da budu uvereni da mi, za razliku od takvih, nećemo dopustiti da država ponovo sklizne u provaliju - zaključio je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)