ĐILAS I VUK HOĆE DA IH BRANI BRISEL: Lideri SSP i NS svoje platforme za međustranački dijalog o izborima poslali EU umesto našoj skupštini

D. M.

23. 04. 2021. u 09:33

UMESTO da parlamentu Srbije dostave svoje platforme za međustranački dijalog, lideri bojkot opozicije Vuk Jeremić i Dragan Đilas odaslali su ih put Brisela, uzdajući se da će poslanici Evropskog parlamenta, koji posreduju u razgovorima, izneti i braniti njihove liste zahteva.

ЂИЛАС И ВУК ХОЋЕ ДА ИХ БРАНИ БРИСЕЛ: Лидери ССП и НС своје платформе за међустраначки дијалог о изборима послали ЕУ уместо нашој скупштини

Jeremić i Đilas

To je potvrdio i predsednik Skupštine Ivica Dačić, koji je rekao da nije dobio nikakav dokument ni od grupacije okupljenje oko Đilasove Stranke slobode i pravde, ni od šefa Narodne stranke. Za Dačića je neprimereno da se Đilas i Jeremić ne obraćaju parlamentu kao nekome ko treba da bude pokrovitelj dijaloga, a sve "nadajući se da će sve što oni predlože EP izneti kao svoj zahtev tokom međustranačkog dijaloga". Dačić je poručio i da se "na taj način sigurno neće voditi dijalog".

Deo opozicije koji se protivi da se stranci mešaju u dijalog u Srbiji osuđuje potez Jeremića i Đilasa. Dušan Stevanović, član Predsedništva DSS, koja će učestvovati samo u dijalogu bez posrednika EP, kaže, za "Novosti", da je to - ponižavajuće:

- To je ponižavajuće ne samo za njih lično, nego i za državu. To bi bilo kao da se komšiji žalite na probleme u svojoj porodici. Ako mi kao opozicija nismo sposobni da sami rešimo probleme, ne vidim kako će to učiniti neko sa strane.

Bojan Klačar, iz CeSID-a, strategiju NS i bloka oko SSP tumači na dva načina:

- Prvo, ove stranke su uspostavile politiku izbegavanja direktne komunikacije sa Dačićem i parlamentom, već su akteri kojima se oni obraćaju ljudi iz EP. I sad je očigledna taktika da se vrši pritisak na domaće institucije preko evroparlamentaraca. Drugo objašnjenje zašto nisu dostavili platforme srpskom parlamentu je to da NS i SSP na taj način šalju poruku i svojim biračima. Jer, nakon odluke o bojkotu prošlih izbora i ocena da je za njih parlament nelegitiman pa čak i nelegalan, teško da mogu da napuste taj okvir, s obzirom na to da su već podigli određena očekivanja kod birača.

ZAVRŠEN PRVI KRUG KONSULTACIJA

ONLAJN konsultacije poslaničkih grupa sa međunarodnim posrednicima u dijalogu između vlasti i opozicije završene su u četvrtak. Sa evropskim poslanicima razgovarali su predstavnici Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića i poslanička grupa Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka. Prethodnih dana konsultacije su obavljene sa SNS, SPS, JS, SDPS, SVM i PUPS. Dačić je razgovore bez prisustva stranaca zakazao za sredu 28. aprila u parlamentu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Elena

23.04.2021. 13:50

Nema te platforme ni pomoci od stranaca koja ce ih vratiti na vlast. Jos jednom su pokazali da njih ne zanimaju izborni uslovi vec kako da se domognu vlasti bez njih.