NEKA PREGOVARAJU DVA ĐILASA: Nastavlja se sukob u delu opozicije oko strategija nastupa na međustranačkom dijalogu

D. M.

03. 04. 2021. u 10:33

ODUGOVLAČENjE posrednika iz Evropskog parlamenta sa početkom međustranačkog dijaloga u Srbiji, sva je prilika, dovešće do još jačeg raspirivanja rata između lidera dela opozicije koji već danima razmenjuju otrovne strelice zbog različitog viđenja strategije nastupa u pregovorima.

НЕКА ПРЕГОВАРАЈУ ДВА ЂИЛАСА: Наставља се сукоб у делу опозиције око стратегија наступа на међустраначком дијалогу

Arhiva

Glavna bitka trenutno se odvija između lidera Narodne stranke Vuka Jeremića i šefa Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa. Prvi predlaže da opoziciju u razgovorima predstavljaju dva kredibilna pregovarača, druga strana to ne prihvata. Mnogi, međutim, iza sporenja oko naizgled taktičkih pitanja vide mnogo ozbiljniji sukob - za čelnu poziciju u opoziciji.

Kritikujući Đilasa da hoće "gulaš od pregovarača", što će po predsedniku NS smanjiti uspeh opozicije u dijalogu, Jeremić je bočno udario i na brojne partnere SSP. On je posebno prozvao predsednika Pokreta za preokret Janka Veselinovića, koji mu, opet, nije ostao dužan. U tom verbalnom duelu pale su i teške uvrede, poput toga da se "čopor šiljokurana" gura u dijalog, da pojedinci treba da idu da se leče jer su prolupali...

Sukob sada već poprima i elemente groteske, pa je tako potpredsednik NS Siniša Kovačević ponudio Đilasu da on odredi koja dva pregovarača će zastupati opoziciju:

- Neka ta dva čoveka budu Dragan Đilas, neka obojica budu Đilas, ali nemojte praviti papazjaniju, gulaš. NS ne mora da učestvuje u pregovorima. Neka obojica budu Janko Veselinović, ali idite tamo sa dostojanstvom i dignitetom čvrsto braneći stavove da izbori moraju biti ili pošteni ili da ih nema.

Dok se u delu opozicije strasti ne smiruju, početak dijaloga nije ni na vidiku. Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić poručio je u petak da je on spreman za međustranački dijalog ali da predstavnici EP traže dva meseca za, kako su naveli, pripremnu fazu, ocenjujući da je tako nešto "besmisleno".

- Nisam ja adresa na koju neko treba da se žali. Ponudio sam 15. mart kao datum kada svi treba da se okupimo, ali nismo jer su predstavnici EP ušli u pripremnu fazu - rekao je Dačić, dodajući da nije siguran ni da će to biti na leto jer su "oni (EP) gospoda" pa tada ne rade.

Dačić je naglasio i da će on početi da razgovara sa strankama koje ne žele dijalog sa posrednicima iz EU:

- Ne možemo da čekamo da nam donesu rešenje na poslužavniku jer ima više stranaka koje žele direktno predstavnicima vlasti da daju svoje predloge. Sigurno mi ne pada na pamet da čekam dva meseca.

BITKA I OKO EU POLITIKE

NAREDNE nedelje evroparlamentarci trebalo bi da započnu seriju pojedinačnih razgovara sa predstavnicima stranaka koje će im u naredna dva meseca predstaviti svoje platforme. Iz Jeremićevog tabora su uoči ovoga stigle i optužbe da Đilas svojim aktivnostima narušava jedinstvo opozicije i da "predstavlja da postoji proevropski blok stranaka koje to zapravo nisu, a među njima je i stranka Veselinovića".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (53)

SIMIĆ: Sve što je napisano u korist Srba u briselskom sprorazumu - mrtvo slovo na papiru