BEDEM ZA ZAŠTITU MIRA Marko Đurić: Briselski sporazum je omogućio godine stabilnosti

Tanjug

19. 04. 2021. u 00:59

OSAM godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu, donedavni direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na KiM i koja se zalaže za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.

БЕДЕМ ЗА ЗАШТИТУ МИРА Марко Ђурић: Бриселски споразум је омогућио године стабилности

Foto: Tanjug

Povodom osam godina od kada su delegacije Beograda i Prištine potpisale Briselski sporazum, on kaže da je taj sporazum "bedem za zaštitu mira i srpskih interesa na KiM" i "glavni argument srpske strane u nastojanjima da obezbedi trajnu stabilnost i trajni mir."

Đurić za Tanjug podseća da je Srbija tog aprila 2013. godine donela dve strateške odluke koje su izdržale probu vremena, iako nisu bile nimalo lake.

- Prva, da se odbiju nepovoljni zahtevi izneti pred srpsku stranu po kojima je Srbija bez ikakve protivusluge za srpski narod na KiM trebalo da prihvati članstvo tzv Kosova u UN i drugim međunarodnim organizacijama nije bila nimalo laka za državnu delegaciju na čelu sa Aleksandrom Vučićem - naveo je Đurić.

On podseća da je Srbija u tom trenutku bila neuporedivo ekonomski, vojno i spoljnopolitički slabija i u gorem položaju nego danas.

- Odbiti ultimativne zahteve u takvim okolnostima nije bilo nimalo jednostavno, posebno imajući u vidu pritiske koji su bili i lične prirode i uključivali su neku vrstu implicitnih pretnji i pritisaka na najviše predstavnike države - ističe Đurić.

On navodi da je i sama činjenica da je šef državne delegacije - predsednik Vučić imao i kako naglašava, "političkog karaktera i kuraži" da takve zahteve ne prihvati, dovela do toga da su nekoliko nedelja kasnije pred srpsku stranu izneti znatno povoljniji uslovi.

Prema njegovim rečima, oni su podrazumevali politički dogovor, sa Zajednicom srpskih opština u centru takvog dogovora, i bez članstva tzv Kosova u UN. I ta druga odluka da se ovakav znatno povoljniji strateški dogovor prihvati pokazala se, kaže, ispravnom.

- O njenoj težini svedoči činjenica da su zbog te političke odluke vođene višegodišnje propagandne hajke, kako dela domaće javnosti tako i Prištine koja je sam koncept Zajednice srpskih opština nastojala da demonizuje i prikaže katastrofalnim po interese albanskog naroda - kazao je Đurić.

On podseća da je i Dejtonsk sporazuma bio meta meta žestokih pritisaka 1995. godine kada je zaključen, iako je u BiH doneo mir.

- Tako danas mi, osam godina nakon Briselskog sporazuma, možemo da kažemo da on predstavlja bedem za zaštitu mira, ali i srpskih interesa na KiM i da je danas sa ZSO kao kičmom, glavni argument srpske strane u nastojanjima da obezbedi trajnu stabilnost i trajni mir - kaže Đurić.

Tih osam godina mira i stabilnosti , kako kaže, pružilo je priliku Srbiji da se oporavi od geopolitičke katastrofe koju smo doživeli raspadom zemlje.

- Osam godina razvoja dovelo je do Srbije koja je ekonomski, vojno i spoljnipolitički znatno ojačana i koja sa novim samopouzdanjemzastupa i brani, kako interese u vezi sa KiM ,tako i po svim ostalim pitanjima - ističe Đurić.

Po njegovim rečima, taj period omogućio nam je i da sa onima koji tradicionalno nisu podržavali našu poziciju kada je reč o KiM počnemo da gradimo pragmatične odnose čiji je cilj, da se ojača stabilnost, i otvori čitav region.

On naglašava da danas uz zalaganju za nastavak rada na izgradnji mira i stabilnosti leži jedan od značajnijh spoljnopolitičkih resursa Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti