"CILJ JE UNIŠTITI SVE ŠTO JE SRPSKO!" Albanci su promenili taktiku, ocenjuje istoričar

Novosti online

17. 04. 2021. u 00:38

O TOME kako sprečiti pokušaje uništavanja ili krađe srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta u emisiji "Odmotavanje" govorili su istoričar Dejan Ristić i književnik i novinar Živojin Rakočević.

ЦИЉ ЈЕ УНИШТИТИ СВЕ ШТО ЈЕ СРПСКО! Албанци су променили тактику, оцењује историчар

Foto: Printskrin

Ristić je rekao da privremene vlasti u Prištini već neko vreme nasrću fizički na srpsko kulturno i identitentsko nasleđe na Kosovu i Metohiji.

- Sa druge strane, sve do 2004. godine, svedočili smo brutalne napade na groblja i spomenike. Bili smo svedoci paljenja crkava i manastira, i činjena svega da se poništi trag postojanja jednog naroda, pri tom identiteta jednog naroda - rekao je Ristić.

Kako kaže, nakon tih scena paljenja bogomolja, desilo se nešto neočekivano za njih, a to je, kako kaže, to što su svi bili zgroženi.

- Zatim su promenili taktiku, oni sada neće da ih ruše, ali hoće da oni više ne budu srpski. Ne smeta im više ni to što su pravoslavni, već što su srpski. Pitanje kulturnog nasleđa je pitanje i ideniteta i to je istorijsko pitanje za našu državu - rekao je Ristić.

Rakočević je rekao da je ovo jedna apsolutna besmislica, takođe i za ogroman broj Albanaca.

- Posle Pogroma je došlo do promene plana oduzimanja crkava, manastira i srpskog kulturnog nasleđa. Da li možete da zamislite život nekog važnog manastira, koji svakodnevno imaju probleme na različitim nivoima - rekao je Rakočević.

Kako kaže, nakon 17. marta Albanci su shvatili da ne mogu uništiti srpsko kulturno nasleđe, pa su rešili da ga administrativno otuđe.

(Pink)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Vatro Marx

17.04.2021. 07:52

Kada tako sve lepo znte i vidite Vi koji ste tamo sta vise cekate zasto nista ne preuzimate. To divljastvo treba zautaviti, ustvari trebalo je vec odavno zaustaviti. Bez obzira na podrsku Zapada Srbin je u stanju da ove gnjusne cinioce zaustaviti i najstrozije kazniti, sto se moze danas ne ostavljaj za sutra.

BOGDAN

18.04.2021. 08:43

SIPTARSKIM DIVLJACIMA TREBA STAVITI DO ZNANJE DA CE SRPSKI NAROD U SRBIJU I U SVE OKUPIRANE SRPSKE ZEMLJE UKOLIKO BUDE POTREBNO FIZICKI SVOJIM ZIVOTIMA BRANITI SRBE SRPSKE SVETINJE I GROBOVE SVOJE CASNE PRETKE NA OKUPOIRANO SRPSKO KOSOVO I METOHIJE.OKUPATORI SU JUDOMASONSKA AMERIKA I SUSEDNA ALBANIJA ,