SRPSKU SVETINJU PRETVORILI U JAVNI TOALET: Iguman Sava Janjić objavio strašne fotografije - Albanci napravili smetlište u crkvi (FOTO)

Novosti online

14. 04. 2021. u 15:31

IGUMAN manastira Visoki Dečani Sava Janjić je na Fejsbuku objavio slike crkvu Svetog Jovana Preteče u Samodreži koje svedoče da je ova svetinja pretvorena u smetlište i javni toalet za lokalnu albansku školu.

СРПСКУ СВЕТИЊУ ПРЕТВОРИЛИ У ЈАВНИ ТОАЛЕТ: Игуман Сава Јањић објавио страшне фотографије - Албанци направили сметлиште у цркви (ФОТО)

Foto: Facebook/Sava Janjić/Printscreen

Podsetio je i da od 2004. godine kada je crkva teško oštećena do danas, tzv. kosovske vlasti nisu učinile ništa da ovaj objekat stave pod zaštitu i obnove.

- Još jedna srpska pravoslavna crkva na Kosovu iz 1932. godine sagrađena na istorijskoj lokaciji srpske srednjovekovne crkve teško je oštećena od strane kosovsko-albanskih ekstremista tokom nereda 2004. godine. Od tada kosovske vlasti nikada nisu dozvolile njegovu obnovu. Lokalni kosovski Albanci crkvu Samodrežu pretvorili su u smetlište i javni toalet za lokalnu albansku školu. Toliko o verskoj i etničkoj toleranciji na Kosovu. Međunarodno posredovanje u obnovi i zaštiti crkve do sada nije pomoglo - naveo je iguman Sava Janjić.

Sava Janjić je podsetio i na uništeni pravoslavni manastir Dolac iz 14. veka, koji je do danas devastiran, kao i desetine drugih svetinja SPC na Kosovu.

- Još jedan srpski pravoslavni manastir koji su uništili kosovski albanski ekstremisti nakon rata 1999. godine. Desetine naših crkava i dalje ostaju devastirane dok lokalni političari tvrde da je Kosovo raj verske tolerancije. Manastir Dolac 14. vek - napisao je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Luka

14.04.2021. 16:27

Ja kao građanin van politike nemogu se načuditi,kako i zašto naši političar ,posebno Ministarstvo spoljnih poslova ne koriste ovakve fotografije da ih prezentira recimo u SB ,kad predstavnica Kosova počne dijeliti lekcije o demokraciji, zaštiti manjina i sl.Pa nema boljeg odgovora od ovakvih fotografija.Možda su one „preteške” u torbama naši političkih i diplamatskih predstavnika?Ne razumijem taj nemar tu površnost...