NEVEROVATNO: Priština traži istragu protiv igumana Save Janjića zbog ratnog zločina?!

Novosti online

11. 04. 2021. u 14:44

SAVET za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine saopštio je da bi protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića trebalo pokrenuti istragu zbog ratnih zločina, prenosi Reporteri.

НЕВЕРОВАТНО: Приштина тражи истрагу против игумана Саве Јањића због ратног злочина?!

Foto: Jutjub/Printskrin

Prema tom savetu, Savu Janjića treba istražiti zbog njegove "uloge pre i tokom rata na Kosovu, zbog civila zatočenih u manastiru Dečani", zbog čega, smatraju, on snosi glavnu odgovornost.

- Prema izjavama svedoka, po završetku rata u manastiru Dečani, pored raspoređivanja paravojnih formacija i redovnih srpskih snaga, Albanci su držani kao taoci. Manastir Dečani pretvoren je u vojnu bazu u kojoj se delilo oružje mobilisanim Srbima - navedeno je u saopštenju.

Očigledno nezadovoljni upozorenjima koje iguman Sava često upućuje zbog ugroženosti SPC na Kosovu i Metohiji, iz Seveta za ljudska prava insistiraju da se sprovede "istraga o manastiru Dečani i mogućoj umešanosti Save Janjića u kršenje ratnih zakona i humanitarnog prava".

- Posle 21 godine od završetka rata, reći da je manastir Dečani ugrožen je besmislica. Sava Janjić sada se žali da kosovski Albanci i institucije ugrožavaju manastir Dečani. U međuvremenu ne sprovodi međunarodne sporazume, poput odluka Ustavnog suda, ne prihvata kosovske institucije i (tzv.) državu Kosovo, a odluke sudova prihvata selektivno - navedeno je u saopštenju te organizacije.

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda je istakao da  manastir Dečani ne samo da "nije ugrožen od Albanaca ili kosovskih institucija, već i prema Ahtisarijevom planu i važećim zakonima uživa ekstrateritorijalni status".

- Pravo na ispovedanje religije na (tzv.) Kosovu regulisano je Zakonom o verskim slobodama i pravima i, s tim u vezi, (tzv.) Kosovo je ispred mnogih zemalja u regionu. Poslednjih godina međuetnički incidenti naglo su opali, pa su neistinite tvrdnje Save Janjića i Srbije da su Srbi na (tzv.) Kosovu ugroženi, da se pljačkaju pravoslavne crkve. Iguman Sava Janjić, umesto da se bavi verskim i duhovnim pitanjima, širi lažne vesti i dirigent je srpske propagande na (tzv.) Kosovu -  kaže se u saopštenju.

Savet navodi da Sava Janjić "pretvara manastir Dečani u ambasadu Srbije i u propagandni centar“.

- Sava Janjić ima grižu savesti iz prošlosti, stoga je 100 odsto u službi srpske politike, šteti međunacionalnim odnosima i Srbima, koji su integrisani ili žele da budu integrisani, u sve sfere života na (tzv.) Kosovu - kaže se u saopštenju koje prenosi Reporteri.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Seja

11.04.2021. 15:23

Hoce i ovi sa Kosova da skrecu paznju narodu gladnom kao ovi u CG. Poslije toliko godina, traze krivca. Siptari su i svoj narod ucjenjivali. Ako nijesu htjeli da sina posalju u OVK morali su dati 30.000 maraka.