PORUKA IGUMANA SAVE JANJIĆA PRIŠTINI: Pored SPC, ne priznaju vas ni Vatikan, EU, NATO...

Novosti online

09. 04. 2021. u 20:11

POVODOM poslednjih izjava lidera privremenih institucija samouprave u Prištini, koji su zatražili da Srpska pravoslavna crkva prizna tzv. Kosovo, oglasio se iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, poručivši da Kosovo kao državu ne priznaju ni Vatikan, UN, EU, OEBS, NATO, Unesko.

ПОРУКА ИГУМАНА САВЕ ЈАЊИЋА ПРИШТИНИ: Поред СПЦ, не признају вас ни Ватикан, ЕУ, НАТО...

Arhiva Novosti / Foto: A. Stanković

„Kosovski lideri kažu da SPC ne priznaje kosovsku državu. Mi nismo država ili politički entitet koji to može da učini. Kao SPC, ovde poštujemo zakone i sudove, a obaveze Kosova prema nama potiču iz njegovih Ustava i zakona“, napisao je Janjić na Tviteru.

​On je istakao da mnoge države ne priznaju Kosovo, ocenjujući da je to za Kosovo mnogo veći problem od Srpske pravoslavne crkve.

​Podsetimo, Vjosa Osmani i Aljbin Kurti uputili su pismo organizaciji „Evropa Nostra“, tvrdeći da srpski manastir Visoki Dečani ne ispunjava kriterijume za listu „Sedam najugroženijih lokacija evropskog kulturnog nasleđa“, iznoseći stav da je obaveza Srpske pravoslavne crkve da prizna nezavisnost tzv. Kosova i da je srpska crkva po Ahtisarijevom planu „dobila prava, a da odbacuje odgovornost“.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji sa protestima u Beogradu „očigledan pritisak“ na srpsko rukovodstvo i da je „cilj Zapada promena politike Srbije“.

03. 06. 2023. u 15:03

Komentari (0)

LJUBAV KAO NA FILMU: Milan Babić preminuo je u fotelji od tuge za suprugom Radmilom