MINISTAR TOMISLAV MOMIROVIĆ: U Lazarevcu potpuno rešavamo ekološki problem početkom projekta "Čista Srbija''

Novosti online

10. 04. 2021. u 13:47

MINISTAR građevine, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović sastao se danas sa predsednikom opštine Bojanom Stevićem sa kojim je pre svega razgovarao o rešavanju problema ekologije u Lazarevcu kroz projekat ,,Čista Srbija'', koji će početi upravo u ovoj opštini. Planirana je izgradnja dva postrojenja za preradu otpadnih voda čija je investiciona vrednost 40 miliona evra.

МИНИСТАР ТОМИСЛАВ МОМИРОВИЋ: У Лазаревцу потпуно решавамо еколошки проблем почетком пројекта Чиста Србија

Foto: Grad Lazarevac

- Za dva meseca, u junu, počinjemo sa radovima na izgradnji komunalne mreže u dužini od 75 kilometara u selima Šopići  i Veliki Crljeni, i na dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda ukupne vrednosti 40,46 miliona eura'' rekao je Momirović i uz to, najavio i realizaciju dugo očekivanog kružnog toka u Lazarevcu kao i pešačko – biciklističku pasarelu u blizini jezera Očaga.

Momirović je kazao da se u Srbiji decenijama otpadne vode izbacuju u prirodu što, kako je ukazao, predstavlja potencijalnu ekološku bombu: "Sve otpadne vode izbacujemo u prirodu, a onda iz prirode uzimamo pijaću vodu jer smatramo da priroda ima snagu da prečisti sve otpadne vode, a to u uslovima velike potrošnje stvara problem za nas i buduće generacije".

Naglasio je da je na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlada rešena da u narednih pet godina potpuno promeni komunalnu infrastrukturu Srbije i da bude značajno čistija.

Foto: Grad Lazarevac

Momirović je posle sastanka s rukovodstvom opštine rekao da je Vlada Srbije donela zaključak o izgradnji kružnog toka i najavio da će radovi početi krajem leta ili početkom jeseni, a do tada, kako je naglasio, treba završiti sve zakonske procedure oko projektovanja.

On je kazao da je upoznat sa problemom kruzznog toka u blizini jezera Očaga i rizicima za bezbednost u saobraćaju, posebno u letnjem periodu kada je pojačan saobraćaj u tom delu Lazarevca.

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević je rekao da je sa ministrom Momirovićem razgovarao o učešću opštine u projektu "Čista Srbija" i dodao da je ta opština aplicirala sa nekoliko projekata među kojima su izgradnja dva postrojenja za preradu otpadnih voda, 75 kilometara kanalizacione mreže uz devet kilometara glavnog fekalnog kolektora koji prolazi kroz centralno gradsko jezgro.

- Zahvaljujući politici Vlade Srbije i resornog ministarstva, u ova teška vremena država je uspela da obezbedi novac za ovako značajan projekat - rekao je Stević.

Dodao je da će Opština u narednih 15 dana raspisati javnu nabavku za građevisnku dozvolu i izvođenje radova na projektu izgradnje kružnog toka i pešačko – biciklističke pasarele na jezeru Očaga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)