DRŽAVNI VRH GARANTOVAO, NEĆE BITI IZRUČENJA: Šta piše u dokumentu kojim su Miloševića ubedili da se preda

Vuk Mijatović

04. 04. 2021. u 12:18

JEDAN od centralih motiva serije i, istovremeno, jedna od glavnih tema u javnosti ovih dana jeste dokument kojim je Miloševiću garantovano da neće biti izručen Haškom tribunalu, a koji je potpisao tadašnji državni vrh.

ДРЖАВНИ ВРХ ГАРАНТОВАО, НЕЋЕ БИТИ ИЗРУЧЕЊА: Шта пише у документу којим су Милошевића убедили да се преда

Foto Arhiva

Taj dokument u vilu Mir doneo je tadašnji šef poslaničkog kluba DOS Čedomir Jovanović i on je bio uslov da se bivši predsednik preda policiji i tako okonča situaciju koja je u nekim trenucima izgledala kao da bi mogla da eskalira u kravavi sukob sa mnogo žrtava.

- Od samog početka je bilo očigledno da je cilj hapšenja Slobodana Miloševića pre 20 godina bio da se on izruči Haškom tribunalu, iako su postojale garancije da se to neće desiti - kazao je predsednik SPS Ivica Dačić. - Svi su od samog početka znali da će se to dogoditi, od Vojislava Koštunice do Zorana Đinđića. Koštunica je uvek nekako gledao da se izvuče u smislu da on ne mora da donosi određene političke odluke, jer je on formalno bio protiv Haškog tribunala. Ali se to u suštini na kraju krajeva desilo.

Foto Arhiva

U dokumentu koji su potpisali Koštunica, Đinđić i tadašnji predsednik Srbije Milutin Milutinović, a čiji faksimil objavljujemo, pisalo je da "postupak protiv Miloševića nije pokrenut na zahtev Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, već zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo čl. 26 Krivičnog zakona SRJ i stoga će biti rešavan pred pravosudnim organima SRJ".

Foto Arhiva

U dokumentu se još navodi da će Milošević imati nesmetanu komunikaciju sa porodicom, kao i da se porodica garantuje imovinska i lična sigurnost.

Ovo, ipak, nije bilo dovoljno. Na insistiranje Miloševića, dokument, koji su "Novosti" pre dva dana objavile, dobio je aneks u kojem se eksplicitno navodi:

"Slobodan Milošević neće biti izručen nijednoj pravosudnoj niti drugoj instituciji van zemlje."

Ovaj aneks, po ovlašćenju premijera Đinđića, potpisao je Čedomir Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati