ŠTA JE GLAVNI UZROK RATA U BiH? Profesor Darko Tanasković otkrio kako su Srbe gurnuli u krvavi sukob

Novosti online

28. 03. 2021. u 20:33

PREGLASAVANJE Srba u Parlamentu i neustavni referendum o nezavisnosti BiH u februaru/martu '92, uzrok su građanskog rata u BiH, izjavio je u emisiji Sarajevski Srbi – nestali narod profesor Darko Tanasković, član Međunarodne nezavisne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 91. do 95.

ШТА ЈЕ ГЛАВНИ УЗРОК РАТА У БиХ? Професор Дарко Танасковић открио како су Србе гурнули у крвави сукоб

Foto: AP Photo/Oleg Stjepanovic/Printscreen

Paradoksalna je, kaže, tvrdnja Bošnjaka da je uzrok rata - agresija Srbije na BiH, i nije tačna.

Podeljeni nacionalno i verski, podeljeni i pred idejom o budućnosti. Muslimani i Hrvati su početkom 90-ih bili za nezavisnu BiH, Srbi odlučno protiv ideje da van Jugoslavije žive kao manjina, u državi koja ne postoji.

- Ono što je sasvim sigurno je da politički posmatrano uzrok rata u BiH je ono što se obično naziva "kazus beli" bila jedna polimogena odluka Bošnjaka, odnosno tadašnjih još muslimana i Hrvata da u Parlamentu BiH nadglasaju srpske poslanike i da organizuju referendum kao da je reč o nekoj nacionalnoj državi ili demokratskoj državi, a ne jednoj duboko podeljenoj državi, gdje između konstitutivnih naroda vlada ogromno nepoverenje - rekao je Tanasković.

Decidno odbacuje tvrdnju da je Srbija izvršila agresiju na BiH, a pogotovo da su Srbi napali Srbe.

- Na Srbe su u BiH agresiju izvršili predstavnici drugih dvaju naroda u parlamentu koji nisu uvažili njihovo pravo da iskažu svoj interes i da se postigne neki kompromis, jer kao što znamo postojao je tu jedan savez za ustavna pitanja koji bi trebalo da se aktivira u trenucima kada se međunacionalni problemi ne mogu rešiti. Bošnjaci i Hrvati su tada zanemarili postojanje saveta za međunacionalno dogovaranje i izveli su ovaj praktično prividno demokratski puč u parlamentu. To je bio razlog koji je učinio da stvari krenu nepovratno i da na kraju progovori oružje - dodao je on.

Izbijanje rata, smatra Tanasković, došlo je u prilog muslimanskoj politici, koja vijekovima igra na žici između srpskih i hrvatskih težnji, da bi zadržala takozvani teritorijalni integritet i zaokuženu BiH.

(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (5)

vlada

28.03.2021. 21:24

Da li uvazeni profesor moze da prokomentarise njegov pisani komentar da Alija nije nacionalista , iz 1990 god. Razlicito mu je glediste.Sa ovim danasnjim njegovim tumacenjem se slazem, ali tako losa procena stanja 1990 je ili oportunizam i politicka korektnost. ili neoprostivo losa procena Alije.

ban Kulin

28.03.2021. 21:41

Glavni uzrok rata u BiH je Islamska deklaracija Alije Izetbegovića, to je plan o velikokalifatskoj hegemoniji na prostoru BiH, nije Alija Izetbegović eks Živković džaba uhapšen i procesuiran, jedini propust je što je trebao da bude osuđen na doživotnu robiju i onda se rat u BiH ne bi ni dogodio.

Petar Pan

28.03.2021. 23:04

Glavni uzrok rata u BiH je potreba Hrvatske da rastereti svoje ratište i želja Zapada da joj u tome pomogne. Jasno je to svakome ko se seća Mesićevih izjava iz tog vremena. Odmah nakon potpisivanja Kutiljerovog plana, Zapad je po zahtevu Nemačke izvršio pritisak na Izetbegovića, a verovatno je dao i neka obećanja, da povuče svoj potpis što je ovaj i učinio. Ubrzo su usledili zločini u Sijekovcu i Kupresu koje su počinili Hrvati, pa zločini u Sarajevu i sve je eskaliralo. Da nije bilo rata u BiH Hrvati nikad ne bi srušili Krajinu.

Naca

10.04.2021. 15:25

Zaboravio da kaze STA JE PRETHODILO, vjerujem SLUCAJNO: Ante Markovic izvrsava naloge MMF-a i rusi ustavno-pravni sistem OEBS proglasava Ustav SFRJ nevazecim, pomazuci veleizdajnike - kolaboracioniste iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i ... (RAZ)UJEDINJENE NACIJE, stite pobunjenike ... Ne mogu zaboraviti rijeci na konferenciji za stampu poslije ubijanja pripadnika JNA pod zvanicnom zastitom (RAZ)UJEDINJENIH NACIJA:… See More