ŠTA JE GLAVNI UZROK RATA U BiH? Profesor Darko Tanasković otkrio kako su Srbe gurnuli u krvavi sukob

Novosti online

28. 03. 2021. u 20:33

PREGLASAVANjE Srba u Parlamentu i neustavni referendum o nezavisnosti BiH u februaru/martu '92, uzrok su građanskog rata u BiH, izjavio je u emisiji Sarajevski Srbi – nestali narod profesor Darko Tanasković, član Međunarodne nezavisne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 91. do 95.

ШТА ЈЕ ГЛАВНИ УЗРОК РАТА У БиХ? Професор Дарко Танасковић открио како су Србе гурнули у крвави сукоб

Foto: AP Photo/Oleg Stjepanovic/Printscreen

Paradoksalna je, kaže, tvrdnja Bošnjaka da je uzrok rata - agresija Srbije na BiH, i nije tačna.

Podeljeni nacionalno i verski, podeljeni i pred idejom o budućnosti. Muslimani i Hrvati su početkom 90-ih bili za nezavisnu BiH, Srbi odlučno protiv ideje da van Jugoslavije žive kao manjina, u državi koja ne postoji.

- Ono što je sasvim sigurno je da politički posmatrano uzrok rata u BiH je ono što se obično naziva "kazus beli" bila jedna polimogena odluka Bošnjaka, odnosno tadašnjih još muslimana i Hrvata da u Parlamentu BiH nadglasaju srpske poslanike i da organizuju referendum kao da je reč o nekoj nacionalnoj državi ili demokratskoj državi, a ne jednoj duboko podeljenoj državi, gdje između konstitutivnih naroda vlada ogromno nepoverenje - rekao je Tanasković.

Decidno odbacuje tvrdnju da je Srbija izvršila agresiju na BiH, a pogotovo da su Srbi napali Srbe.

- Na Srbe su u BiH agresiju izvršili predstavnici drugih dvaju naroda u parlamentu koji nisu uvažili njihovo pravo da iskažu svoj interes i da se postigne neki kompromis, jer kao što znamo postojao je tu jedan savez za ustavna pitanja koji bi trebalo da se aktivira u trenucima kada se međunacionalni problemi ne mogu rešiti. Bošnjaci i Hrvati su tada zanemarili postojanje saveta za međunacionalno dogovaranje i izveli su ovaj praktično prividno demokratski puč u parlamentu. To je bio razlog koji je učinio da stvari krenu nepovratno i da na kraju progovori oružje - dodao je on.

Izbijanje rata, smatra Tanasković, došlo je u prilog muslimanskoj politici, koja vijekovima igra na žici između srpskih i hrvatskih težnji, da bi zadržala takozvani teritorijalni integritet i zaokuženu BiH.

(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!