IBRAHIM, BERSIM I BEHLJULJ SU DALI ŽIVOTE ZA SRBIJU: Čuvajmo uspomenu na hrabre Gorance koji su nas branili od terorista i agresora

Novosti online

24. 03. 2021. u 18:02

TAČNO 22 godine danas su prošle od NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju, u kojoj je za 78 dana vazdušnih napada, poginulo više od 3.500 ljudi, a povređeno više od 12.000 ljudi.

ИБРАХИМ, БЕРСИМ И БЕХЉУЉ СУ ДАЛИ ЖИВОТЕ ЗА СРБИЈУ: Чувајмо успомену на храбре Горанце који су нас бранили од терориста и агресора

Foto: Printscreen

Među herojima koji su hrabro branili otadžbinu od NATO agresora bili su i Goranci. Imena trojice mladića - Bersima Kasemovića, Ibrahima Madžunija, i Behljulja Usenija nikada ne smemo zaboraviti.

Foto: Printscreen

Naslov

Behljulj Useni (03.06.1972 - 15.04.1999) bio je podoficir vojske Jugoslavije. Sa činom starijeg vodnika dao je život na karauli "Milomir Stojanović" spasavajući ranjene vojnike posle borbenih dejstava i preleta NATO helikiptera, tipa "apač". Iz sebe je ostavio suprugu i dvoje dece.

Ibrahim Madžuni (12.04.1976 - 11.05.1999) bio je pripadnik aktivnog roda vojske, martovske klase. Poginuo je kao pripadnik 125. motorizovane brigade, u rejonu karaule "Košare". Nastradao je od neprijateljskih minobacačkih mina, nakon što je neutralisao neprijateljskog snajperistu.

Bersim Kasemović (19.06.1978 - 12.04.1999) bio je na redovnom odsluženju vojnog roka. Poginuo je na položaju u Prištini, ne želeći da ga napusti, tokom bombardovanja od strane NATO avijacije.

Goranci su do današnjeg dana ostali verni državi Srbiji. U ratu protiv albanskih terorista i separatista poginulo je 23 Goranaca - sedmorica u uniformi vojske Jugoslavije, dok je 16 ubijeno od strane šiptarskih terorista

Ako bi se taj broj uporedio sa brojkom od 18.000, koliki je broj Goranaca koji su stalno živeli u Gori, uzanom delu između Albanije i Makedonije, jasno je da dobijamo najveće procentualne gubitke u Srbiji. Ne treba zaboraviti da se mobilizaciji 1999. godine odazvalo 100 odsto sposobnih Goranaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima