POGLEDAJTE EKSKLUZIVNA DOKUMENTA SA MAURICIJUSA: Đilas krije pare u poreskom raju i u Švajcarskoj (FOTO)

V. N.

17. 03. 2021. u 10:02

SVE što je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas prethodnih dana govorio o svojim računima u inostranstvu - pada u vodu. Dokazi do kojih su došle "Novosti" potvrđuju da se njegovo poslovanje proteže sve do poreskog raja Mauricijusa, kao i da ima pozamašnu sumu na kontu u Švajcarskoj!

ПОГЛЕДАЈТЕ ЕКСКЛУЗИВНА ДОКУМЕНТА СА МАУРИЦИЈУСА: Ђилас крије паре у пореском рају и у Швајцарској (ФОТО)

Foto: Novosti

Prema dokumentaciji do koje je došao naš tim, na dan 12. decembra 2020. godine, Đilas je na dva računa u ove dve zemlje imao skoro 6,4 miliona evra.

Postoji osnovana sumnja da je ovo samo vrh ledenog brega i prvi veliki trag u otkrivanju mutnih poslovnih i finansijskih transakcija koje su se godinama odvijale u trouglu između Đilasa, njegovog rođenog brata Gojka i biznismena Dragana Šolaka. Takođe, dalja istraga mogla bi da dovede do šokantnih saznanja da su stotine miliona evra narodnih para izvlačili iz zemlje i da je taj novac završio, kako postoje naznake, na mnogim računima u još najmanje 15 država širom sveta.

 

Uprkos tome što javno tvrdi da je njegova jedina veza sa Mauricijusom jedno letovanje sa porodicom pre 20 godina, objavljujemo dokument koji potvrđuje sledeće:

- Na računu Dojče banka u ovoj ostrvskoj zemlji, čiji je Đilas formalni holder (vlasnik), krajem prošle godine, nalazilo se tačno 5.741.025 evra!

- Kompanija na koju se vodi račun je "Askanijus" (Ascanius LTD).

Drugi dokument, koji objavljujemo, odnosi se na račun u Sosijete ženeral banci u Švajcarskoj, koji se vodi na firmu Multikom open AG. Tu firmu zvanično predstavlja Gojko Đilas, ali su kao potpisnici navedeni i Dragan Đilas i izvesni Šmit Paskal. U decembru prošle godine na kontu je bilo 620.147,20 evra.

Iza naizgled komplikovanog "bankarskog vokabulara" krije se jednostavno otkriće: lider SSP i te kako ima poslovne veze sa Mauricijusom, a koju u javnosti hoće da predstavi samo kao daleku turističku destinaciju. U ovom trenutku postoje i pouzdane informacije da Đilas, osim u evrima, u ovoj egzotičnoj zemlji ima i račun na kojoj je suma u domaćim rupijima.

U Švajcarskoj se nalazi 620.147 evra

Kad je reč o Švajcarskoj, postoje naznake da se, osim oko 620.000 evra, koliko ima na računu do kog smo došli, nalaze mnogo ozbiljnije svote novca na još četiri konta. Dva su, takođe, u Sosijete ženeral banci (jedan u dolarima, a drugi u švajcarskim francima), a još dva u Unikredit banci (jedan račun je u evrima, drugi u francima).

Ova dokumenta mogla bi konačno da razotkriju i kompletnu Đilasovu imovinsku kartu i kako je novac do kojeg je došao dok je bio na vlasti, prodavajući minute i sekunde reklamnog prostora u medijima, završio izvan Srbije. Takođe, računi pokazuju i da postoji osnovana sumnja da je finansijskom akrobatikom i, očigledno, fiktivnom prodajom svojih firmi, izbegao da plati porez u našoj zemlji. Ali, krenimo redom...

Naime, vlasnik 95 odsto "Dajrekt medije", sa kojom je Đilas započeo biznis i za koju tvrdi da ju je u aprilu 2014. godine prodao bugarskom biznismenu Krasimiru Gergovu i njegovoj CEE media - zapravo je firma Ascanius Netherlands BV. To jasno pokazuje zahtev Komisiji za zaštitu konkurencije, koju je "Dajrekt medija" podnela 21. avgusta 2018, prilikom kupovine Pink M u Podgorici i Pink BH u Sarajevu. Rešenje kojim se Komisija izjasnila o ovom slučaju je - javni dokument.

Na računu na Mauricijusu više od 5,7 miliona evra

Takođe, prema dosad dostupnim informacijama, zajam za kupovinu "Dajrekt medije" Gergovu je dao upravo Dragan Šolak i to u iznosu od 17,7 miliona evra. U avgustu 2015, dakle godinu dana pošto je "Dajrekt medija" navodno prodata bugarskom medijskom magnatu, ona se ponovo, i to bez ikakvih troškova, prenosi kompaniji Ascanius Netherlands BV, koja je osnovana 17. marta 2015. godine. A sada se pojavljuju dokazi da firma Ascanius, odnosno Đilas, imaju račun na Mauricijusu, što ukazuje na nekoliko stvari:

- Da je Đilas "Dajrekt mediju" samo fiktivno prodao;

- Da sa Šolakom ima dugoročne poslovne odnose, koji datiraju još od 2014, iako u javnosti negira da sa njim ima bilo kakvu poslovnu povezanost;

- Da je Šolak finansirao fiktivnu kupovinu "Dajrekt medije" preko CEE media Krasimira Gergova.

Tu nije kraj finansijskih lupinga Đilasa i Šolaka: u avgustu 2018. Šolakova "Junajted grupa" iz Luksemburga javno je kupila "Dajrekt mediju" od firme Ascanius.

Od tog trenutka, u bilansima preduzeća Ascanius LTD, odnosno u prihodima i profitima, pojavljuje se više od 52 miliona evra! Taj novac je očigledno vlasnicima Ascanius, odnosno Đilasu, raspoređen na račune širom sveta, od čega je jedan konto i onaj na Mauricijusu.

Rešenje Komisije za zaštitu konkurencije

PRVI VLASNIK KUM ĐORĐEVIĆ

PREMA nezvaničnim informacijama, vlasništvo nad firmom "Dajrekt medija" sakriveno je iza osam kompanija registrovanih u više ofšor lokacija - Holandiji, Luksemburgu, Britanskim Devičanskim Ostrvima, Samoi, Hongkongu. "Dajrekt mediju" su zvanično osnovali Đilasov kum Mlađan Đorđević i još dvoje njegovih saradnika u aprilu 2001. Đilas u vlasništvo ulazi tek 2004. godine.

HAPŠENjA ZBOG PRODAJE TV SEKUNDI

U ZAHTEVU koji je 2018. podnet Komisiji za zaštitu konkurencije, vidi se i da su, osim Ascanius Netherlands BV, suvlasnici "Dajrekt medije" i dugogodišnji Đilasovi bliski saradnici Jadranka Drinić, sa tri odsto vlasništva, kao i Silvana Pandurević i Jovan Stojanović, sa po jednim odstom udela. U avgustu 2019. Stojanović i dvoje zaposlenih u RTS uhapšeni su po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, zbog sumnji za korupciju u kupoprodaji TV sekundi. Drinićeva je i dalje nedostupna nadležnim organima u postupku Tužilaštva koji se vodi zbog sumnje da je RTS oštećen za 688 miliona dinara u spornim ugovorima sa "Dajrekt medijom".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024