SAMO TRI ZAKONA USVOJENA POD HITNO: U ovom sazivu Narodne skupštine retko se primenjuje ubrzana procedura

V. M.

11. 03. 2021. u 09:21

OD konstituisanja novog saziva, Skupština Srbije usvojila je ukupno 65 zakona, od kojih su tri izglasana po hitnoj proceduri.

САМО ТРИ ЗАКОНА УСВОЈЕНА ПОД ХИТНО: У овом сазиву Народне скупштине ретко се примењује убрзана процедура

Foto: N. Fifić

Procenat "hitnih" zakona višestruko je manji nego u čitavom nizu prethodnih saziva, čime je novi predsednik Skupštine Ivica Dačić, baz zasad, ispunio obećanje da će se zakonski akti, osim u izuzetnim slučajevima, donositi u redovnoj proceduri, kako je i predviđeno Poslovnikom. Otkad je Dačić izabran, po ubrzanoj proceduri, glasalo se samo za novi Zakon o ministarstvima, za rebalans budžeta za 2020. godinu i za akt o kaznama za nepoštovanje mera zbog pandemije virusa korona.

Preskakanje redovnog postupka godinama bio je jedan od velikih problema u funkcionisanju parlamenta, zbog čega su stizale primedbe i od opozicije i iz EU. Samo tokom mandata od 2016. do juna 2020. godine, po ubrzanoj proceduri poslanici su glasali čak 207 puta, a po redovnoj 348. To znači da je gotovo 40 odsto propisa, najčešće bez opravdanih razloga, imalo oznaku "hitno". To, međutim, nije bila boljka samo prošlog saziva. Tako je 2008. van redovne procedure usvojeno čak 92 odsto propisa.

Ovakva praksa bila je u suprotnosti sa skupštinskim poslovnikom koji propisuje da se zakon može usvajati "ubrzano" samo u slučaju da se njime "uređuju pitanja i odnosi nastali usled okolnosti koje nisu mogle da se predvide.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri