ZBIJAJU REDOVE ZBOG OPOMENE IZ BRISELA: Strategija dela opozicije uoči razgovora o izborima; Obradović pozvao stranke da nastupe zajedno

D. M.

04. 03. 2021. u 10:27

U STRAHU da će zbog stalnih svađa, podela i totalne konfuzije u svojim redovima izgubiti naklonost Brisela, deo opozicije u Srbiji pokušava da zbije redove pred međustranački dijalog, ali se i to ukrupnjavanje trenutno odvija na tri koloseka.

ЗБИЈАЈУ РЕДОВЕ ЗБОГ ОПОМЕНЕ ИЗ БРИСЕЛА: Стратегија дела опозиције уочи разговора о изборима; Обрадовић позвао странке да наступе заједно

Udruživanje se odvija na tri koloseka

Naime, kako je otkrio lider Narodne stranke Vuk Jeremić, iz krugova EU stižu poruke da su spremni da pomognu "ako se opozicija sabere i predstavi na konsolidovan način", pa su pojedine stranke brže-bolje počele da šalju poruke da je moguć dogovor oko zajedničkih platformi i pregovarača.

Tako Jeremić tvrdi da je pri kraju usaglašavanje dokumenta o zahtevima za izborne uslove sa tzv. bojkot-opozicijom. Iako nije taksativno naveo o kojim strankama je reč, pretpostavlja se da se dogovor pravi sa blokom okupljenim oko Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa. Tu je upitno da li će paraf na taj zajednički dokument o kojem govori Jeremić staviti i Pokret slobodnih građana, koji je učestvovao na izborima, i koji je već stao iza "Đilasove platforme", odnosno papira koji su usaglasili SSP, DS predvođena Zoranom Lutovcem i Pokret za preokret Janka Veselinovića. Tu platformu je podržao i Nebojša Zelenović i njegova Zajedno za Srbiju.

Na drugom koloseku su 11 opozicionih stranaka i pokreta, okupljenih oko SDS Borisa Tadića, Nove stranke i DSS. Oni su, takođe, napravili dogovor oko svoje platforme, a u sredu su saopštili i da će u narednom periodu formirati zajedničko telo koje će se baviti pripremama za kontrolu izbora, kao i koordinacijom kontrolora. U ovoj grupaciji su i Pokret "1 od 5 miliona", Građanski demokratski forum, Zelena stranka, Vlaška stranka, Nova Srbija, Demokrate Srbije, Mađarski pokret... Oni će svoju platformu do kraja nedelje i zvanično predati predsedniku Skupštine Srbije Ivici Dačiću.

Oglasio se i Boško Obradović, lider Dveri, koja pravi dogovore sa NS i Jeremićem. Obradović je u otvorenom pismu pozvao sve iz opozicije da se odreknu direktnog učešća na pregovorima i delegiraju dva zajednička predstavnika iz redova Skupštine slobodne Srbije, stručnog tima sa protesta "1 od 5 miliona" ili iz redova strukovnih NVO.

Kao ilustraciju, Obradović je kao potencijalne pregovarače naveo Božu Prelevića i Vladetu Jankovića i, kako je rekao, dva nova lica - Dušana Vučićevića i Bobana Stojanovića.

NI RADULOVIĆ NEĆE POSREDNIKE

DOSTA je bilo, čiji je lider Saša Radulović, objavio je u sredu svoju paltformu za pregovore o izbornim uslovima od tri tačke: sređivanje biračkih spiskova, sprečavanje svih oblika izborne krađe i fer i pošteno predstavljanje političkih opcija u medijima. Oni su izrazili nezadovoljstvo zbog učešća predstavnika EP u dijalogu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati