ZBIJAJU REDOVE ZBOG OPOMENE IZ BRISELA: Strategija dela opozicije uoči razgovora o izborima; Obradović pozvao stranke da nastupe zajedno

D. M.

04. 03. 2021. u 10:27

ЗБИЈАЈУ РЕДОВЕ ЗБОГ ОПОМЕНЕ ИЗ БРИСЕЛА: Стратегија дела опозиције уочи разговора о изборима; Обрадовић позвао странке да наступе заједно

Udruživanje se odvija na tri koloseka

U STRAHU da će zbog stalnih svađa, podela i totalne konfuzije u svojim redovima izgubiti naklonost Brisela, deo opozicije u Srbiji pokušava da zbije redove pred međustranački dijalog, ali se i to ukrupnjavanje trenutno odvija na tri koloseka.

Naime, kako je otkrio lider Narodne stranke Vuk Jeremić, iz krugova EU stižu poruke da su spremni da pomognu "ako se opozicija sabere i predstavi na konsolidovan način", pa su pojedine stranke brže-bolje počele da šalju poruke da je moguć dogovor oko zajedničkih platformi i pregovarača.

Tako Jeremić tvrdi da je pri kraju usaglašavanje dokumenta o zahtevima za izborne uslove sa tzv. bojkot-opozicijom. Iako nije taksativno naveo o kojim strankama je reč, pretpostavlja se da se dogovor pravi sa blokom okupljenim oko Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa. Tu je upitno da li će paraf na taj zajednički dokument o kojem govori Jeremić staviti i Pokret slobodnih građana, koji je učestvovao na izborima, i koji je već stao iza "Đilasove platforme", odnosno papira koji su usaglasili SSP, DS predvođena Zoranom Lutovcem i Pokret za preokret Janka Veselinovića. Tu platformu je podržao i Nebojša Zelenović i njegova Zajedno za Srbiju.

Na drugom koloseku su 11 opozicionih stranaka i pokreta, okupljenih oko SDS Borisa Tadića, Nove stranke i DSS. Oni su, takođe, napravili dogovor oko svoje platforme, a u sredu su saopštili i da će u narednom periodu formirati zajedničko telo koje će se baviti pripremama za kontrolu izbora, kao i koordinacijom kontrolora. U ovoj grupaciji su i Pokret "1 od 5 miliona", Građanski demokratski forum, Zelena stranka, Vlaška stranka, Nova Srbija, Demokrate Srbije, Mađarski pokret... Oni će svoju platformu do kraja nedelje i zvanično predati predsedniku Skupštine Srbije Ivici Dačiću.

Oglasio se i Boško Obradović, lider Dveri, koja pravi dogovore sa NS i Jeremićem. Obradović je u otvorenom pismu pozvao sve iz opozicije da se odreknu direktnog učešća na pregovorima i delegiraju dva zajednička predstavnika iz redova Skupštine slobodne Srbije, stručnog tima sa protesta "1 od 5 miliona" ili iz redova strukovnih NVO.

Kao ilustraciju, Obradović je kao potencijalne pregovarače naveo Božu Prelevića i Vladetu Jankovića i, kako je rekao, dva nova lica - Dušana Vučićevića i Bobana Stojanovića.

NI RADULOVIĆ NEĆE POSREDNIKE

DOSTA je bilo, čiji je lider Saša Radulović, objavio je u sredu svoju paltformu za pregovore o izbornim uslovima od tri tačke: sređivanje biračkih spiskova, sprečavanje svih oblika izborne krađe i fer i pošteno predstavljanje političkih opcija u medijima. Oni su izrazili nezadovoljstvo zbog učešća predstavnika EP u dijalogu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)