VANREDNI PARLAMENTARNI IZBORI NA KIM: CIK prebrojala 70 posto glasova, čestitke stižu SL, izlaznost u srpskim sredinama rekordna (FOTO)

Novosti onlajn/D. Z.

14. 02. 2021. u 08:18 >> 23:40

DANAS su održani vanredni parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji. Pravo da glasa imalo je gotovo milion i 800 hiljada birača glasa za 120 članova parlamenta.

ВАНРЕДНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ НА КИМ: ЦИК пребројала 70 посто гласова, честитке стижу СЛ, излазност у српским срединама рекордна (ФОТО)

Foto: D. Zečević

Na glasačkom listiću je bilo 28 lista, među kojima su tri srpske grupacije. Prvi put izbore nisu pratili posmatrači OEBS-a.

Prema prvim rezultatima najveći broj glasova psvojilo je "Samoopredeljenje", a Srpska lista osvojila je, kako je i najavila 10 mandata.

00:30  BIVŠI PREMIJER HOTI: PREUZIMAM ODGOVORNOST ZA REZULTAT IZBORA

KANDIDAT za premijera iz redova Demokratskog saveza Kosova (DSK) Avdulah Hoti izjavio je večeras da preuzima punu odgovornost za rezultat izbora, na kojima je DSK osvojio oko 13,5 odsto glasova.

Hoti je dodao da se rezultati razlikuju od onoga što je očekivao, dodajući da će preuzeti odgovornost za rezultat ovog izbornog procesa, prenela je Koha.net.

"Preuzimam punu odgovornost za rezultate i razgovaraću sa partijskim organima. Očekujem da Centralna izborna komisija što pre završi postupak prebrojavanja glasova. Zahvalan sam na prilici koju mi je pružila stranka i želim da izrazim da ćemo biti branioci interesa države kao konstruktivne opozicije", poručio je Hoti.

23:55 KOSOVSKA POLICIJA: TRI KRŠENjA IZBORNOG PROCESA

KOSOVSKA policija je saopštila večeras da je u saradnji sa Javnim tužilaštvom pokrenuto tri slučaja u vezi sa kršenjem izbornog procesa.

Prema navodima policije, ovi slučajevi su na vreme otkriveni i nisu uticali na tok izbornog procesa.

Jedan slučaj se desio u Lipljanu i identifikovan je kao "ometanje procesa glasanja", gde je uhapšena jedna osoba, koja je odlukom nadležnog tužioca poslata u pritvor na 48 sati, preneo je Kosovo onlajn.

Druga dva slučaja "kršenje tajnosti glasanja“, desila su se u Prizrenu i u Kosovu Polju i oba slučaja su poslata u redovnu proceduru.

23:40 CIK U PRIŠTINI: PREBROJANO VIŠE OD 70 % GLASOVA, VODI KURTIJEVA STRANKA

Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je večeras da je na osnovu više od 70 odsto prebrojanih glasova pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija osvojio 48,22 odsto glasova, odnosno da je dobio 55 poslaničkih mesta.

Na osnovu 69,27 odsto prebrojanih glasova, Demokratska partija Kosova osvojila je 17,69 odsto glasova, odnosno 20 poslaničkih mesta, dok je Demokratski savez Kosova Ise Mustafe osvojio 13,47 odsto, odnosno 16 poslaničkih mesta, piše portal Reporteri.

Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja osvojila je devet polničkih mesta, odnosno 7,64 odsto glasova.

23:37  BIVŠI PREMIJER HODžAJ: NEĆEMO UĆI U VLADU SA SAMOOPREDELjENjEM

LIDER Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj izjavio je večeras da ta stranka neće ući u vladu sa pokretom Samoopredeljenje.

Više pročitajte KLIKOM OVDE

23:16 SELAKOVIĆ SRPSKOJ LISTI: SVAKA ČAST NA VELIKOJ POBEDI

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković čestitao je Srpskoj listi na osvojenih svih 10 poslaničkih mesta na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji.

- Svaka čast na velikoj pobedi dragoj braći i sestrama iz Srpske liste!!! Srećan nam Dan državnosti - napisao je Selaković na Instagramu.

23:10 GORAN RAKIĆ O REKORDNOJ IZLAZNOSTI I REZULTATIMA - NAJVEĆU ZAHVALNOST DUGUJEMO GRAĐANIMA

Srpska lista je, prema preliminarnim rezultatima, u Severnoj Mitrovici osvojila 99,14 odsto glasova, saopštio je večeras predsednik Srpske liste Goran Rakić i poručio da je to pobeda srpskog jedinstva i sloge. Rakić je istakao i da je ukupna izlaznost oko 65.000 ljudi, što je za oko pet odsto više nego na prethodnim parlamentarnim izborima. Izjavu predsednika SL pročitajte KLIKOM OVDE.

22:48 PETAR PETKOVIĆ ČESTITAO SRPSKOM NARODU NA KIM ZA PODRŠKU SRPSKOJ LISTI

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković čestitao je večeras srpskom narodu na KiM na tome što je na danas održanim izborima, u skladu sa pozivom svoje države i predsednika Aleksandra Vučića, gotovo jednodušno podržao Srpsku listu, kojoj će pripasti svih 10 poslaničkih mesta namenjenih predstavnicima Srba. Njegovu kompletnu izjavu pročitajte KLIKOM OVDE.

22:24 VUČIĆ ČESTITAO SRPSKOJ LISTI OSVAJANjE SVIH 10 MANDATA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je večeras Srpskoj listi osvajanje svih deset mandata na izborima na KiM.

- Čestitam našem narodu. Nadam sam se tome i to je važna stvar, jer nama predstoji težak period - naglasio je Vučić gostujući u emisiji Hit tvit na Pinku.

Sve šta je predsednik rekao o ozborima na KiM pročitajte KLIKOM OVDE.

Foto: Printscreen

22:15 HARADINAJ PRIZNAO PORAZ

LIDER Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je večeras da je, prema procenama te stranke, pobednik na izborima lista Samoopredeljenja, dok je njegova stranka osvojila oko deset odsto glasova birača.

Više pročitajte KLIKOM OVDE

21:45 ĐURIĆ: RADUJEM SE USPEHU BRAĆE I SESTARA IZ SRPSKE LISTE

Ambasador Srbije u SAD i bivši šef vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić oglasio se danas povodom izbora na KiM, ističući da se raduje uspehu Srpske liste. Đurić je od 2013. godine bio šef vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju, a 8. oktobra je postavljen za ambasadora Srbije u SAD. Šta je napisao pročitajte KLIKOM OVDE.

Foto: Tviter printskrin

21:40 DIMITRIJEVIĆ: IZBORNI DAN PROŠAO BEZ PROBLEMA

Predsednik Opštinske izborne komisije Severne Kosovske Mitrovice Slobodan Dimitrijević izjavio je da je izborni dan protekao bez ikakvih problema i zahvalio građanima na velikoj izlaznosti na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima na KiM.

"Sedam izbornih centara sa 23 biračka mesta zatvorena su tačno u 19 casova. Iako je bilo sumnji da će doći do problema, u saradnji sa policijom i tužilaštvom, sve su te sumnje otklonjene, tako da mogu da kažem da je izborni dan protekao mirno", rekao je Dimitrijević.

On je zahvalio biračima koji su, kako je istakao, izašli u velikom broju, kao i svima koji su učestvovali u ovom izbornom procesu i doprineli da izborni dan prođe bez ijednog incidenta, prenosi Kosovo onlajn.

21:30 CIK O IZBORIMA: U SRPSKIM OPŠTINAMA NAJVEĆA IZLAZNOST 85,23 ODSTO

CENTRALNA izborna komisija tzv. Kosova saopštila je večeras da je najveća izlaznost u opštinama gde je većinsko srpsko stanovništvo zabeležena u Leposaviću, u kojem je od 12.482 upisanih birača glasalo 10.419 ili 85,23 odsto.Na drugom mestu po izlaznosti je Zubin Potok gde je svoju građansko pravo iskoristilo 4.530 upisanih građana ili 81,58 odsto. Kako su glasali Srbi pročitajte KLIKOM OVDE.

Foto: TANJUG/ ZORAN MIRKOVIĆ

21:19 SAMOOPREDELjENjE VATROMETOM SLAVI PRVE REZULTATE

Pokret Samoopredeljenje vatrometom je proslavio prve preliminarne rezultate vanrednih parlanmentarnih izbora, po kojima je osvojio više od 50 odsto glasova, odnosno oko 58 mesta u skupštini.

Članovi strankje organizovali su vatromet nedaleko od sedišta stranke u Prištini, ali i u Peći gde je Pokret osvojio više od 51 odsto glasova. BVest o tom epročitajte KLIKOM OVDE.

21.00 PRVI REZULTATI! CIK: NA IZBORIMA NA KIM VODI POKRET SAMOOPREDELjENjE

Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je večeras da prema prvim preliminarnim rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora, vodi pokret Samoopredeljenje sa oko 40 odsto osvojenih glasova. Više o tome KLIKOM OVDE!

20:51 POČELO BROJANjE GLASOVA

Centralna izborna komisija započela je brojanje glasova birača na vanrednim parlamentarnim izborima

Predsednica CIK Valjdete Daka je izjavila da je na ovim izborima glasalo 833.685 glasača ili 46,95 odsto birača.

20:50 PRISALICE "SAMOOPREDELjENjA SLAVE

Pristalice Pokreta Samoopredeljenje, iako još nisu saopšteni preliminarni rezultati današnjih parlamentarnih izbora, proslavljaju pobedu te stranku na ulicama Gnjilana i Južne Mitrovice, dok se slavi i u prostorijama Samoopredeljenja u Prištini.

U centru Gnjilana okupio se veći broj pristalica Samoopredeljenja koji su igrali i slavili pobedu na izborima.

20:45 PRVE IZLAZNE ANKETE: UBEDLjIVO VOĐSTVO SAMOOPREDELjENjA

Prema prelimarnim rezultatima izlaznih anketa, pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija osvojio je najviše glasova na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima na KiM. Prema podacima izlazne ankete PIPOS-a, koju je objavila televizija Klan Kosova, Samoopredeljenje je osvojilo 41,8 odsto glasova.

Kako se navodi, Demokratska partija Kosova je na drugom mestu sa 16,5 odsto glasova, na trećem je Demokratski savez Kosova sa 15,2 odsto, dok je Alijansa za budućnost Kosova osvojila 7,2 odsto glasova.

Izlazne ankete objavili su i "Albanijan post" i Kanal 10 neposredno nakon zatvaranja biračkih mesta, a prema njihovim rezultatima Samoopredeljenju je pripalo 53 odsto glasova, prenosi prištinski Reporteri. Prema toj anketi, Demokratska partija Kosova ima 20 odsto glasova, Demokratski savez Kosova 17, a Alijansa za budućnost Kosova sedam odsto glasova.

20:40 PREDSEDNICA CIK: NA POJEDINIM BIRALIŠTIMA SE JOŠ GLASA

Predsednica Centralne izborne komisije u Prištini Valdete Daka izjavila je večeras da je, pema preliminarnom rezultatima, na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima na KiM glasalo 46,98 odsto birača sa pravom glasa.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je to za oko tri odsto više nego na izborima održnim u oktobru 2019. godine, prenosi “Koha ditore”.

Kako je kazala, na pojedinim biralištima, pre svega u Prištini, glasanje još uvek traje jer je bilo problema sa manjkom glasačkih listića.

20:27 MAJKA POSLANIKA MARIĆA GLASALA U 80 GODINI

Poslanik sa Kosova u Skupštini Srbije Ljubomir Marić je na svom tviter nalogu podelio fotografiju „stare majke koja se ne predaje, jer predaja nikada nije opcija“, i koja je i sa 80 godina tražila da izađe na izbore i glasa za Srpsku listu.

- U svojoj 80-oj godini, tražila je da je vodim da glasa za Srpsku listu i Srbiju. Stara majka se ne predaje, jer predaja nikad nije opcija, Živela Srbija - naveo je poslanik sa Kosova u Skupštini Srbije Ljubomir Marić na svom tviter nalogu.

20:10 U SRPSKIM SREDINAMA GLASALO 70 ODSTO BIRAČA

Prema podacima Centralne izborne komisije najveći odziv birača bio u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji gde je izašlo oko 70 odsto građana sa pravom glasa.

19:52 CIK OBJAVIO PODATKE O IZLAZNOSTI

Centralna izborna komisija tzv. Kosova saopštila je večeras da je do 19 sati na biralištima na Kosovu i Metohiji glasalo 46,73 odsto birača, odnosno više od 780.000 građana sa pravom glasa.

Pravo glasa ima 1.794.862 građana.

Kako se navodi, u Prištini je do 19 sati glasalo 58 odsto glasača.

19:00 ZATVORENA BIRALIŠTA

Biračka mesta na Kosovu i Metohiji su zatvorena u 19 časova

18:50 RADAKOVIĆ: NA SEVERU KOSOVA IZLAZNOST 70 ODSTO

Na severu Kosova i Metohije izlaznost na vanrednim parlamentarnim izborina dostigla je 70 odsto.

Na teritoriji celog Kosova, izlaznost je 42 odsto, rekao je koordinator DnD za sever Dušan Radaković.

On je kazao da očekuje da će izlaznost na severu Kosova biti 80 odsto, dok u drugim delovima neće preći 50 procenata.

18:20 DA SE ČUJE I NAŠ GLAS: GRAĐANI MITROVICE ZA "NOVOSTI" O IZBORIMA

Šta od izbora očekuju građani severne Kosovske Mitrovice možete pročitati klikom OVDE.

Foto: D. Zečević

17:53 IZLAZNOST DO 16 ČASOVA 37 ODSTO, U SRPSKIM SREDINAMA VEĆA OD 50 PROCENATA!

Koalicija NVO "Demokratija na delu" saopštila je na konferenciji za medije da je prema njihovoj proceni do 16 časova na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji glasalo oko 670.000 ili 37,3 odsto birača.

- Priština i Uroševac su opštine sa najvećim procentom izlaznosti od preko 40 odsto, dok je u Prizrenu najmanji odziv birača. Prema našim procenama do 16 časova glasalo je oko 670.000 ili 37,3 odsto birača - rekao je Eugen Cakoli iz nevladine organizacije Demokratija na delu.

U opštinama sa srpskom većinom izlaznost je veća od 50%, saopšteno je na konferenciji za medije.

17:28 HAPŠENjE ZBOG PRETNjI ČLANU IZBORNE KOMISIJE

U Lipljanu je policija privela muškarca, nakon pretnji koje je uputio članu Izborne komisje na biračkom mestu u Gimnaziji "Ulpijana".

Semir Gaši sa glasačkog centra u Gimnaziji "Ulpijana" u Lipljanu, rekao je da građanin koji je priveden nije ispunio pravila i preporuke Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova i da je vređao je i ucenjivao predstavnika Izborne komisije.

Sa privedenom osobom je obavljen informativni razgovor.

17:15 U PRITVORSKOM CENTRU U PRIZRENU GLASALI ZATVORENICI

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda saopštio je da je danas u Pritvorskom centru u Prizrenu, uz pratnju tročlane komisije za praćenje izbornog procesa, glasalo 46 zatvorenika.

Osam zatvorenika je odbilo da glasa, dva su u bolnici, a trojica su strani državljani, navodi se u saopštenju Saveta.

17:05 PREMINUO STARAC NAKON GLASANjA

Danas je u Kačaniku preminuo 81-godišnji muškarac koji je iz Skoplja došao da glasa na biračkom mestu u osnovnoj školi "Jusuf Đervala", prenosi Reporteri.

Njemu se nakon glasanja zdravstveno stanje se pogoršalo i na putu do bolnice je preminuo.

17:01 U PRIŠTINI TRI SATA NISU IMALI LISTIĆE

Na biračkom mestu na Filološkom fakultetu u Prištini, nakon tri sata kašnjenja, pristigao je dovoljan broj glasačkih listića.

Naime, to biračko mesto se koristi kao mesto za tzv. "uslovno" glasanje, što je zakonska mogućnost koju mogu da koriste svi građani sa pravom glasa, koji iz određenih razloga ne mogu da glasaju na svom glasačkom mestu.

Na pitanje novinara zašto nije bilo obezbeđen dovoljan broj glasačkih listića, članovi CIK na tom biračkom mestu su rekli da je razlog kašnjenja nepoznat, ali su i potvrdili da je taj problem rešen.

16:41 U ZUBINOM POTOKU DO 15 ČASOVA GLASALO 63 ODSTO BIRAČA!

Prema podacima CIK u realnom vremenu, do sada je u Zubinom Potoku glasalo 63 odsto birača, u Severnoj Mitrovici 55 i Leposaviću 59 odsto.

Do sada je 32,32 odsto birača sa pravom glasa, glasalo na celom Kosovu i Metohiji.

Foto: TANJUG/ ZORAN MIRKOVIĆ

16:19 UNS REAGOVAO ZBOG ODLUKE PRIVREMENIH VLASTI

Povodom zabrane ulaska  televizijskim ekipama na KiM reagovalo je i Udruženje novinara Srbije  i njegov ogranak Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) koji smatraju ovo teškom povredom prava na slobodu novinarskog rada i informisanja i zahtevaju od predstavnika međunarodne zajednice da osude ovaj postupak prištinskih vlasti.Kako su UNS obavestile kolege, na administrativnom prelazu im nije dozvoljeno da nastave put Kosova i Metohije da bi izveštavali sa izbora.

16:18: NAJOŠTRIJA OSUDA KRŠENjA PRAVA NOVINARA

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila  odluku privremenih institucija u Prištini da novinarskim ekipama TV Kraljevo i TV Pink zabrani da danas izveštavaju sa izbora na Kosovu i Metohiji. Naime, televizijskim ekipama ove dve medijske kuće kosovska policija nije dozvolila prelaz preko administrativnog prelaza Jarinje.

Ekipa regionalne televizije “Kraljevo” danas je, kako navode iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, posle više sati zadržavanja, vraćena sa ovog administrativnog prelaza bez obrazloženja, a isti tretman sinoć je doživela i ekipa Televizije “Pink”, koja je na prelazu čekala više od 4 sata, da bi im oko ponoći bilo rečeno da ne mogu da uđu na teritoriju Kosova i Metohije.

- Po sredi je nezapamćeno kršenje prava na slobodu izveštavanja, informisanja i novinarskog rada, o čemu je Kancelarija za Kosovo i Metohiju obavestila i administraciju u Briselu.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva od privremenih institucija u Prištini da omogući slobodno i nesmetano izveštavanje medija i očekuje od međunarodnih predstavnika da osude ovakav čin i prema njemu se jasno odrede kao nedopustivom pritisku na slobodu medija, što su vrednosti koje ne smeju biti ugrožene nečijom samovoljom-zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

16:06 IZLAZNOST DO 15 ČASOVA 32.32 ODSTO

Centralna izborna komisija je saopštila da je na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji do 15 sati pravo glasa iskoristilo 567.934 građana, odnosno 32,32 odsto upisanih birača.

Predsednica CIK Valjdete Daka, na današnjoj, trećoj po redu, konferenciji za novinare, izjavila je da proces glasanja protiče regularno, te da neki manji zabeleženi incidenti ne mogu da oštete izborni proces.

- Na osnovu informacija opštinskih izbornih komisija, proces glasanja se odvija bez nekih problema koji bi naštetili ovom izbornom procesu. Takođe, na osnovu podataka poslatih sa 2.382 biračkih mesta, broj građana koji su glasali do 15 sati je 567.934 ili 32.32 odsto - rekla je Daka.

15:57 ODLIČNA IZLAZNOST U SRPSKIM SREDINAMA

Nevladina organizacija "Demokratija na delu", koja nadgleda izbore na Kosovu i Metohiji, saopštila je da se izborni proces odvija uglavnom neometano, uz napomenu da je smanjen broj biračkih centara izazvao poteškoće građanima da pronađu birališta.

Dodali su da je izlaznost u srpskim sredinama znatno veća nego u gradovima sa većinski albanskim stanovništvom.

Prema rečima posmatrača do 13 sati glasalo je 19,8 odsto birača.

- Do 10.00, pravo glasa iskoristilo je oko 5,2 odsto birača sa pravom glasa. Pravo glasa na ovim izborima ima 1.794.862 državljana (tzv.) Kosova. U opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom odziv je iznosio preko 10 odsto, što je dvostruko više od ukupnog proseka izlaznosti - poručeno je iz "DnD".

15:37 PETKOVIĆ: GLAS ZA SRPSKU LISTU ČUVA VEZU SA SRBIJOM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković kaže da za sada glasanje na izborima u KiM protiče u miru i kako treba, i da se nada da će tako i ostati do večeras.

- To je u interesu srpskog naroda i Srpske liste - rekao je Petković i ponovo pozvao Srbe sa prostora KiM da u velikom broju izađu na današnje izbore u pokrajini i podrže "Srpsku listu" jer time, kako kaže, čuvaju "pupčanu vrpcu" između KiM i države Srbije.

Petar Petković / Foto promo

- Danas na veliki praznik Svetog Trifuna Srbi na KiM glasaju za svoju budućnost. Od presudne važnosti je da svi Srbi sa pravom glasa izađu na birališta i glasaju Srpsku listu. SL predstavlja projekat od nacionalnog značaja i ako želimo da nastavimo sve ono što je država Srbija radila na prostoru KiM, od investicionog ciklusa do borbe za svakog čoveka i napredak u srpskim sredinama, veoma je važna pobeda SL", istakao je Petković.

Ceo intervju pročitajte klikom OVDE

15:25 DOZVOLjENO GLASANjE I SA ISTEKLIM DOKUMENTIMA

Centralna izborna komisija odlučila je da glasačima koji se pojave na konačnom biračkom spisku dozvole da glasaju sa isteklim ličnim kartama.

- Upravo smo obavestili opštinske izborne komisije da je CIK doneo odluku da biračima dozvoli da glasaju sa ličnim kartama kojima je istekla važnost i koji se pojavljuju na konačnim biračkim spiskovima - rekao je portparol CIK-a Valmir Eljezi.

15:11 JOŠ JEDNO KRŠENjE IZBORNE TIŠINE

Jedna starija žena u opštini Suva Reka pojavila se danas na glasačkom mestu noseći fotografiju bivših lidera takozvane OVK Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.

Ona se na biralištu pojavila u pratnji sina, a u rukama je nosila fotografiju Tačija i Veseljija, koji se nalaze u Hagu gde im se sudi zbog ratnih zločina.

13.36 INCIDENT NA BIRAČKOM MESTU "AZEM BEJTA"

Na biračkom mestu "Azem Bejta“ u mestu Gornje Prekaze danas je došlo do sukoba posmatrača Demokratske partije Kosova i Samoopredeljenja, prenosi Gazeta Ekspres. Informaciju o sumnji da su dve ili više osoba učestvovale u sukobu, za televiziju T7 potvrdio je i portparol tzv. Kosovske policije Baki Keljani.

13:35 HAKOVAN SAJT IZBORNE KOMISIJE U PRIŠTINI

Sajt Centralne izborne komisije (tzv.) Kosova na engleskoj verziji hakovan je i, umesto podataka o glasanju za vanredne parlamentarne izbore koji se održavaju danas, prikazuju se reklame za "vijagru“.

Foto: Printskrin

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

13:14 INCIDENT NA ADMINISTRATIVNOM PRELAZU

Interno raseljana lica sa teritorije Kraljeva, ali i susednih gradova i opština, sa uklupno devet autobusa, kao i sopstvenim prevozom, uputila su se u nedelju rano ujutro sa kraljevačke autobuske stanice na Kosovo i Metohiju kako bi glasali na vanrednim parlamentarnim izborima.

Sa njima je u južnu srpsku pokrajinu krenula i novinarska ekipa Regionalne televizije Kraljevo (RTKV), ali joj bez ikakvog objašnjenja nije dozvoljen ulazak na KiM.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

12:47  NAJVEĆA IZLAZNOST U ZVEČANU

Opština sa najvećom izlaznošću do 11 časova, prema zvaničnom veb-sajtu CIK, je Zvečan sa čak 33,22 odsto izašlih.

Isto tako, Leposavić i Zubin Potok imaju visoku izlaznost sa 22,73 i 19,59 procenta izašlih u istom periodu.

12:27 IZLAZNOST NA SEVERU KOSOVA

Na severu Kosova do 10 sati glasalo je oko 11 odsto birača, što je manje od uobičajenog, a razlog za to je veoma hladno vreme, kaže Dušan Radaković, ispred Demokratije na delu, koalicije nevladnih organizacija koja posmatra vanredne parlamentarne izbore.

11:52 TAČIJEV SIN PROVOCIRAO

Sin bivšeg predsednika privremenih kosovskih instituacija Hašima Tačija, Endrit, udaljen je sa birališta zbog oznake Demokratske partije Kosova na zaštitnoj maski i natpisa "Sloboda ima ime" na majci koju je nosio.

Foto: Tanjug/AP Photo

On se na biralištu pojavio sa majkom Lumnije Tači, međutim zbog oznaka je zamoljen da napusti mesto glasanja.

Vratio se na biralište tek kada je skinuo majicu i zamenio masku.

Više pročitajte klikom OVDE

11:10 IZLAZNOST DO 11 SATI 8,34 posto

Prema podacima izborne komisije izlaznost na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu do 11 sati iznosila je 8,34 posto.

11:08  GLASAO MUSTAFA

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa glasao je danas u osnovnoj školi „Emin Duraku“ u Prištini. On je pozvao građane da izađu u što većem broju na birališta.

10:30 GLASALA BLjOSA OSMANI

Vršilac dužnosti predsednika tzv. Kosova Vjosa Osmani glasala je danas na Tehničkom fakultetu. Ona je na glasanje došla zajedno sa suprugom Prindonom Sadriuom i ćerkama.

10:04 GLASAO KURTI

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti glasao je danas na biračkom mestu na Ekonomskom fakultetu. Kurti je, nakon glasanja, rekao novinarima da će građani danas odlučiti o svojoj budućnosti.

09:30 OPTIMALAN BROJ POLICAJACA PRATI IZBORE

Prema operativnom planu na današnjim izborima na severu Kosova angažovan je dovoljan i optimalan broj policajaca.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

08:42 GLASALI TODIĆ I SIMIĆ

Gradonačelnik opštine Leposavić Zoran Todić i kandidat Srpske liste za poslanika Slavko Simić glasali su jutros na vanrednim parlmentarnim izborima na Kosovu i Metohiji.

Todić i Simić su glasali na biračkom mestu u Leposaviću, prenosi Kosovo Onlajn.

Uprkos lošem vremenu i velikoj hladnoći, valiki broj građana u Leposaviću od samog otvaranja birališta izlazi da ostvari svoje građansko pravo i glasa.

Foto: D.Z.

08:00 GLASALI GORAN RAKIĆ I IGOR SIMIĆ

Lideri Srpske liste, predsednik Goran Rakić i potpredsednik i nosilac izborne liste Igor Simić, glasali su jutros na vanrednim parlmentarnim izborima na Kosovu i Metohiji.

Rakić i Simić glasali su nešto posle osam sati u biračkom centru u Srednjoj tehničkoj školi "Mihailo Petrović Alas" u Kosovskoj Mitrovici.

Foto: D.Z.

Oni su na glasanje stigli u pratnji članova Srpske liste i velikog broj građana Kosovske Mitrovice.

Rakić je u kratkom obraćanju novinarima nakon glasanja rekao da je ovo poseban dan za Srbe i da je, pored lošeg vrema i snega koji pada, veliki broj građana od ranog jutra izašao da obavi svoju građansku dužnost.

SVA BIRAČKA MESTA OTVORENA NA VREME

Centralna izborna komiisja Kosova saopštila je da su sva biračka mesta otvorena na vreme na celoj teritoriji Kosova , a kako je na jutrošnjoj konferenciji za novinare saopštio Valjmir Eljezi izborni materijali prosleđeni su na sva biračka mesta.

Eljezi je rekaao da je ukupan broj akreditovanih posmatrača za ove izbore 32.000.

Foto: D.Z.

Inače, u većinski srpskim sredinama na Kosovi pravo glasa ima oko 43.200 lica a na ovom području glasaće se na ukupno 74 biračkih mesta. Građani na ovim izborima mogu da glasaju jedino sa kosovskoom ličnokartom, vozačkom dozvolom ili pasošem. Na izborima učestvuje 28 politikih subjekata među kojima su i tri sa srpskim predstavnicima. D.Z.

RASELjENI SRBI SA KOSMETA DOŠLI NA GLASANjE

Tačno u ponoć organizovanim prevozom je iz Beograda na Kosmet krenula grupa interno raseljenih Srba, kako bi učestvovali na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima. Birači različitih generacija, koji su morali da napuste vekovna ognjišta, sa puno optimizma pošli su na Kosmet, u nadi da će srpska zajednica ostvariti dobar rezultat.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

Foto: TANJUG/Tara Radovanović

07:05 OTVORENA BIRAČKA MESTA

U Severnoj Mitrovici je tačno u 7 sati otvoreno svih 23 biračkih mesta, na kojima će svoje pravo glasa moći da ostvari 17.568 građana koliko je upisano u birački spisak.

Predsednik Opštinske izborne komisije u Severnoj Mitrovici Slobodan Dimitrijević potvrdio je za Kosovo Onlajn da su sva biračka mesta otvorena na vreme.

- Sva biračka mesta su otvorena na vreme, u sedam biračkih centara, ukupno 23 biračka mesta. Za sada kao što vidite sve teče bez probleme i u ovako ranim jutarnjim časovima imamo dobar odziv birača. Nadam se da će svi u toku dana iskoristiti svoje biračko pravo i ja pozivam sve građane da izađu i da iskoriste to svoje pravo - rekao je Dimitrijević.

Podsetimo, na izborima ne učestvuju vođe bivše Oslobodilačke vojske Kosova - Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi - koji su u pritvoru Specijalnog suda u Hagu. Tako je ratno političko krilo u trci za poslanička mesta ostalo prilično hendikepirano u odnosu na pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.

Kurti je poslednjeg dana predizborne kampanje najavio da će prvih dana ili nedelja ako postane premijer uspostaviti reciprocitet prema centralnoj Srbiji. Rekao je da će to učiniti zato što je odlazeća vlada Avdulaha Hotija među prvim akcijama koje je preduzela bilo uklanjanje reciprociteta.

Predstavnici Srpske liste su tokom kampanje obiliazili pojedina domaćinstva u srpskim sredinama a druge dve srpske grupacije - Građanska inicijativa za Slobodu, pravdu i opstanak i Srpski demokratski savez gotovo da nisu bili vidljivi tokom kampanje.

Sa druge strane, kampanja kod predstavnika albanskih partija bila je mimo svih epidemioloških pravila. Na skupovima je bilo i po nekoliko stotina ljudi, tako da se narednih dana može očekivati porast broja zaraženih koronavirisom.

Zbog opasnosti zaraze biće manje posmatrača na biralištima, tek njih oko 500 na 2.300 biračkih mesta.

Foto: TANJUG/ Tara Radovanović

Interno raseljeni krenuli su noćas iz Beograda, a jutros iz Kraljeva, organizovano autobusima, put Kosova i Metohije kako bi ostvarili svoje pravo i glasali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)