TRAMPOVI ADVOKATI: Suđenje o opozivu politička osveta

Tanjug

13. 02. 2021. u 01:02

NAKON što su demokrate iz Predstavničkog doma iznele svoje argumente na suđenju bivšem predsedniku Donaldu Trampu u Senatu SAD, odbranu su u petak predstavili Trampovi advokati, uključujući Majkla van der Vina, koji je rekao da je opoziv "nepravedni i neustavni čin političke osvete".

ТРАМПОВИ АДВОКАТИ: Суђење о опозиву политичка освета

Foto: EPA/Depositphotos

"Ova užasna zloupotreba Ustava samo dalje deli našu naciju kada bi trebalo da pokušavamo da se ujedinjujemo oko zajedničkih prioriteta. Poput svih drugih politički motivisanih lovova na veštice, koje je levica pokretala prethodne četiri godine, ovaj opoziv nema nikakve veze sa činjenicama, dokazima i interesima američkog naroda. Senat bi trebalo brzo i odlučno da ga odbaci", rekao je van der Vin.

On je ocenio da "nijedna razumna osoba ne može ozbiljno da veruje da je predsednikov govor 6. januara bio podsticanje na nasilje ili pobunu" i da je Tramp "eksplicitno ohrabrivao prisutne da koriste svoja prava na miran i patriotski način".

Van der Vin je naveo da je cela premisa Trampovog obraćanja pristalicama bila da bi demokratski proces trebalo da teče u skladu sa zakonom i da to "nisu reči nekog ko podstiče nasilnu pobunu".

Foto: Tanjug/AP

Kako je rekao, proces opoziva "nema veze sa protivljenjem demokrata političkom nasilju, već njihovim pokušajima da diskvalifikuju političku opoziciju".

"Reč je o ustavnoj kulturi ukidanja drugačijih mišljenja", ocenio je van der Vin i istakao da se time pokušava cenzurisati ne samo predsednik Tramp, već i 75 miliona Amerikanaca koji su glasali za njega.

Trampovi advokati su, kako prenosi Glas Amerike, emitovali video snimke, kako su naveli, žestoke retorike demokrata u prošlosti.

Među snimcima je bio i govor aktuelnog lidera većine u Senatu Čaka Šumera na skupu pristalica prava na abortus prošle godine, na kojem je pretio konzervativnim sudijama Vrhovnog suda Nilu Gorsaču i Bretu Kavanou da će "platiti cenu" i da "ne znaju šta će ih pogoditi ako donesu ove užasne odluke".

Trampov pravni tim prikazao je i snimke demokratskih članova Kongresa kako traže Trampov opoziv od 2017. godine.

Foto: Tanjug/AP

"Ta ista mržnja i bes naveli su menadžere za opoziv da ignorišu sopstvene reči i poteze i postave opasan dvostruki standard", ocenio je advokat Dejvid Šoen.

Advokati su takođe tvrdili da su Trampove reči upućene pristalicama koje su napale Kongres - da se pakleno bore - uobičajena politička retorika, a zatim i prikazali video montažu da bi pokazali da je gotovo svaki demokrata u Senatu koristio reč "borba" u političkim govorima.

"Niste uradili ništa pogrešno. To je reč koju ljudi koriste, ali molim vas zaustavite ovo licemerstvo", poručio je Šoen obraćajući se demokratama.

Advokat Brus Kastor rekao je da su se demokrate, tokom iznošenja argumenata, usredsredile na nasilje tokom nemira, a da nisu iznele dokaze da ga je Tramp podstakao.

"Jasno je da nije bilo pobune", rekao je Kastor navodeći da reč "pobuna" znači "preuzimanje kontrole nad nekom zemljom".

Foto: Tanjug/AP Photo

Advokati odbrane i demokrate koje vode proces opoziva u petak su odgovarali i na pitanja koja su sentatori uputili pismenim putem. Demokrate su tokom iznošenja svojih argumenata optužile Trampa da nije bio "nevini posmatrač" događaja već "glavni podstrekač".

Oni su tvrdili da je bivši predsednik podstakao rulju da upadne na Kapitol i da zato treba da bude proglašen krivim za podsticanje pobune.

Senatori bi već danas mogli da se izjasne o Trampovoj krivici.

Za osudu je potrebna dvotrećinska većina u Senatu, što znači da bi najmanje 17 republikanaca trebalo da glasa da se bivši predsednik proglasi krivim.

Tramp je prvi američki predsednik koji je opozvan dva puta u Predstavničkom domu i prvi kojem se sudi nakon što je napustio položaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)