BAJDENOV ZAHTEV ZA PRIZNANJE LAŽNE DRŽAVE POZNAT: Jedna stvar ipak iznenađuje, ali stav Srbije je jasan

Tanjug

08. 02. 2021. u 10:19

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da ga nije iznenadilo to što SAD traži međusobno priznanje Srbije i tzv. Kosova, ali ga je iznenadilo što takvu težnju predsednik SAD DŽozef Bajden iznosi u čestitki povodom Dana državnosti Srbije.

БАЈДЕНОВ ЗАХТЕВ ЗА ПРИЗНАЊЕ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ ПОЗНАТ: Једна ствар ипак изненађује, али став Србије је јасан

Foto AP

On je za TV Hepi rekao da pominjanje priznanja u čestitki za Dan državnosti pokazuje stav američke spoljne politike.

- Međutim, ono što je za nas najvažnije, kako u aktima međunarodnih organizacija tako i same EU s kojom vodimo pregovore o pridruživanju i članstvu, takve stvari se ne postavljaju kao uslov. A i da stoje, jasan je naš stav, taj stav je iznet na jednom od najvažnijih mesta u svetu, u Beloj kući u septembru - rekao je Selaković.

Nikola Selaković / Foto Tanjug

Kako kaže, Srbija je međunarodno priznata država i ne treba joj priznanje od tzv. Kosova.

Selaković je istakao da Srbija ima poziciju na kojoj insistira, a da i SAD imaju svoju poziciju na kojoj insistiraju.

- To nije razlog da mi od svoje pozicije odustanemo, već da samo veći i jači podstrek da u toj borbi za zastupanje naših interesa budemo istrajni, uporni, mudri. To je jedan od signala ove godine koja je i najavljena kao godina u kojoj nas čekaju veliki pritisci i velika iskušenja u kojima moramo da istrajemo i izdržimo do kraja - rekao je ministar.

On je naveo da Srbija ne treba da se zaluđuje da će velike sile menjati svoje mišljenje po pitanju Kosova i Metohije, jer su mnogi od njih tome kumovali, te da tzv. Kosovo tretiraju kao nešto svoje i brane na svakom mestu.

- Međutim, velike sile nisu iste kao pre 14 godina, ali ni Srbija nije ista i ne vodi se politika na isti način. Da li će se razgovarati i sa novom američkom administracijom o KiM - da, hoće, da li će razgovori biti jednostavni i laki - sigurno da neće - rekao je Selaković.

Govoreći o poseti predsednika Srbije Francuskoj, on je rekao da je francuski predsednik Emanuel Makron inicirao novu metodologiju pridruživanja, ali je prepoznat u EU kao jedan od najznačajnijih lidera, neko ko će se pitati i uticati na dalja kretanja u EU.

- Nismo se dvoumili oko nove metodologije. Nama odgovara nova metodologija koja će pokazati koliko smo mnogo uradili. Koliko smo postigli i koliko je to doprinelo životnom standardu - naveo je Selaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Dile

08.02.2021. 10:41

Hej ministre , Rezolucija 1244 . Niko od vas je ne pominje. Nemojte da nas Rusi stalno na nju podsecaju. Drsko je od ovog ,,demokrate" što nam na ovaj način čestita državnost kada ona znači celivitu Srbiju.

Miki Zg

08.02.2021. 17:39

Mene ne čudi srdačna čestitka srpskom narodu ?od predsj. Bajdena ,sve ono što smo pisali u predizbornom ciklusu u SAD-u se obistinilo .Čovjek u poznim god. ,demencija ( čovjek misli da smo u 1999. god. ) .Nitko ga nije upozorio da je 5.02.2021. god. ( datum njegove objave pamfleta ) !

Mišo Peć

08.02.2021. 18:07

Od 1999 godine do danas je bilo bezbroj metodologija za rešavanje Kosovskog pitanja od onih koji su nas bombardovali i ubijali decu u vrtićima,školama,bolnicama,mostovima,vozovima,trgovima i gde im je god palo napamet a nama bi najpametnije bilo da se mi držimo metodologije koja je zacrtana u rezoluciji 1244 UN koju nažalost skoro i mi sami više i nepominjemo.