DARKO TANASKOVIĆ UPOZOROVA: Izetbegovićeva izjava opasna i rasistička

Srna

29. 01. 2021. u 00:34

ДАРКО ТАНАСКОВИЋ УПОЗОРОВА: Изетбеговићева изјава опасна и расистичка

Foto: V. Danilov

PROFESOR Darko Tanasković rekao je da je izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića da su "Srbi loš narod" opasna i rasistička izjava koja je nespojiva sa građanskim principom "jedan čovjek - jedan glas" za koji se Izetbegović zalaže.

- Tvrditi da je neki narod loš u istoriji je uvek bilo kontraproduktivno i smatra se najnižim nivoom komunikacije koja više nije ni politička, već rasistička i to niko pametan ne radi. U jednoj duboko verski i nacionalno podeljenoj zajednici opasno je to tvrditi, a s druge strane zalagati se za princip `jedan čovek - jedan glas`. To je nespojivo i neostvariv cilj - rekao je Tanasković.

On smatra da se iza ove izjave, kao i iza skandalozne izjave ministra inostranih poslova u Savetu ministara Bisere Turković koja je uporedila srpskog člana i predjedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika sa Adolfom Hitlerom, a Srbe sa nacistima, kriju dva razloga.

Kao prvi razlog navodi nervozu zbog toga što je jasno da mnogi Bošnjaci u BiH više ne doživljavaju SDA kao stranku koja može da ih vodi ka bilo čemu konstruktivnom u budućnosti.

Drugi razlog je pobeda DŽozefa Bajdena na predjedničkim izborima u SAD koja je, kako kaže, pružila nadu onima na Balkanu koji misle da na račun Srba mogu da završe neke svoje "poslove" u smislu državnosti i slično, odnosno pitanja Kosmeta i BiH.

Tanasković navodi da se oni oslanjaju na jedan deo administracije koji ima deo uticaja na Bajdena, i samog Bajdena, odnosno njegove stavove i ranije izjave, ali smatra da se ta pitanja ne mogu tako lako rešiti kako su to neki zamislili.

Kada je riječ Republici Srpskoj, Tanasković smatra da je potrebno razvijati saradnju sa novim američkim predsednikom i njegovom administracijom, ali istrajati na onom što je Srpsku održalo, a to je jedinstvo Srba oko državno-nacionalnih ciljeva.

Govoreći o "Islamskoj deklaraciji" autora Alije Izetbegovića, Tanasković je istakao da Izetbegovićevi "naslednici očigledno nemaju kapacitet da nastave njegov put i posao, a da to bude na nivou onog što piše u Deklaraciji".

- Mnogi koji se kunu i "Islamsku deklaraciju" nisu je ni pročitali, kao što to obično i biva sa takvim dokumentima - rekao je on za RTRS.

Tanasković naglašava i da predaja "Islamske deklaracije" ambasadorima BiH iz reda bošnjačkog naroda, a s druge strane satanizacija Memoranduma SANU, iako se ta dva dokumenta nikako ne mogu porediti, predstavlja najbolji primer dvostrukih standarda i ogromne podeljenosti u percepciji realnosti u BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)