"UKLESATI" NEUTRALNOST U USTAV: U političkom i vojnom smislu sadašnji kurs je najbolji kišobran - sa Zapada će stizati nove ucene

D. MILINKOVIĆ

17. 12. 2020. u 08:00

I PORED sve otvorenijih pritisaka i pretnji da ceo srpski narod na ovim prostorima odustane od neutralnosti, pre svega vojne, zvanični Beograd taj kurs neće menjati jer je to najbolji "kišobran" za Srbiju i u političkom i u bezbednosnom smislu.

УКЛЕСАТИ НЕУТРАЛНОСТ У УСТАВ: У политичком и војном смислу садашњи курс је најбољи кишобран - са Запада ће стизати нове уцене

Ustav Srbije

I ne samo to, ovo opredeljenje naše zemlje moglo bi u narednom periodu da se zapečati i skupštinskom deklaracijom ili čak i zakonom, oko kojeg bi bio postignut široki nacionalni konsenzus, a kojim bi Srbija još jednom potvrdila svoju višedecenijsku poziciju vojne neutralnosti. Ima čak ideja i da se ovaj spoljnopolitički kurs dugoročno ugradi u Ustav Srbije, kada na dnevni red dođu promene najvišeg pravnog akta.

Sagovornici "Novosti" smatraju i da bi ovakvi potezi srpskih vlasti bili najbolji odgovor na obruč koji oko naše države stežu velike svetske sile sa Zapada, o čemu svedoči i niz otvorenih poruka koje stižu na adresu Srbije - da priznamo nezavisnost lažne države Kosovo, demontiramo Republiku Srpsku i okrenemo leđa Rusiji i Kini. U suprotnom, mogli bismo da se suočimo i sa ozbiljnim političkim i ekonomskim sankcijama.

Najpre su ova upozorenja Beogradu stigla sa Kapitol hila, i to od najžešćih albanskih lobista kongresmena Eliota Engela, američke državne sekretarke u vreme bombardovanja NATO Medlin Olbrajt i analitičara Danijela Servera. Pobedom Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima u SAD, mnogi u vašingtonskim strukturama su brzopotezno oživeli aspiracije "dinastije Klinton", a koje su skrajnute od 2016. kada je Donald Tramp došao na vlast.

Srbiji se sada preti i da će uvući zloglasnu Olbrajtovu u dijalog o KiM i od naše zemlje traži da se izvuče iz zagrljaja Moskve i Pekinga kako bi nas Zapad poveo - nikuda, jer je rampa za članstvo naše države u EU još spuštena, bez naznaka da će u bliskoj budućnosti biti podignuta.

U Vašingtonu i Briselu ne kriju ni narogušenost zbog poruka o podršci neutralnosti Srbije i RS, a koje je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov poslao u Istočnom Sarajevu i Beogradu, i to na 25. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Da slede još jači pritisci na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića smatra i ministar bez portfelja Nenad Popović. On je rekao da je tokom posete Lavrova Srbija još jednom potvrdila vojnu neutralnost i stav da neće uvoditi sankcije Rusiji, iako smo pod velikim pritiskom:

- Pod velikim smo pritiscima da promenimo svoju nezavisnu i suverenu politiku, jer pojedinim državama smeta ekonomski i vojno jača Srbija i žele da je oslabe. Srbija mirno sve to sluša, ali ima svoju politiku i neće je menjati, štitimo svoje interese, nećemo nikad biti agresivni, želimo mirno da razgovaramo.

General u penziji, profesor Mitar Kovač iz Evroazijskog bezbednosnog foruma kaže, za "Novosti", da već duže vreme NATO zemlje deklarativno podržavaju neutralnost Srbije, ali da u praksi pokušavaju da nas u potpunosti uvuku u svoje strukture. Zato bi, smatra Kovač, dobro bilo da ovaj spoljnopolitički kurs definišemo kroz dokument, zakon ili najbolje - kroz ustavne promene:

- Ugradnjom politike neutralnosti kao strateškog opredeljenja zemlje u najviši pravni akt pokazali bismo i Istoku i Zapadu da smo ozbiljni. Imajući u vidu interese velikih sila na ovom prostoru, to i jeste jedini pravi izbor. Bilo koja vlast da je bezuslovno pristala na integraciju u NATO, to bi učinila mimo volje naroda, kao što su to uradile Crna Gora i Severna Makedonija. I u nekom momentu to bi sigurno dovelo do previranja u društvu. Vlast u Srbiji oseća i poštuje volju naroda i bez obzira na bilo kakve pritiske neće to promeniti.

Nakon posete Lavrova oglasio se i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je rekao da Alijansa u potpunosti poštuje odluku Srbije o vojnoj neutralnosti, ali i da očekuje da naša zemlja jača partnerstvo sa NATO.

VULIN: JAKI PRAVE REKU KRVI

MINISTAR unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je u sredu da problemi na Balkanu uvek počinju i nikada se ne završavaju bez volje velikih sila:

- Da smo mi Balkanci kroz svoju istoriju bili u mogućnosti da sami odlučujemo o sebi, ne bi bilo ni ratova ni sukoba, ali nažalost o nama su uvek odlučivali drugi i uvek uspevali da nas efikasno podele, posvađaju i zavade, i zahvaljujući tome bile su reke krvi na Balkanu. Ovde je uvek mir kada je Srbija snažna i ekonomski razvijena, i ona ima hrabrosti da se bori za svoje interese.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri