NAVIKAO JE BEOGRAD DA GA ZASIPAJU BOMBAMA I POMIJAMA: Direktor KCNS Bojan Panaotović odgovorio na Dežulovićeve izjave

V. N.

13. 12. 2020. u 13:09

НАВИКАО ЈЕ БЕОГРАД ДА ГА ЗАСИПАЈУ БОМБАМА И ПОМИЈАМА: Директор КЦНС Бојан Панаотовић одговорио на Дежуловићеве изјаве

Foto: KCNS/Printscreen

POVODOM uvredljivih ocena o Beogradu koje je Boris Dežulović izneo u razgovoru za srpske medije, sociolog i direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović ocenio je danas da je „Beograd, na žalost, kroz svoju istoriju navikao da ga zasipaju, što bombama, što ideološkim i kvaziintelektualnim pomijama kao što su ove, najsvežije, iz pera Borisa Dežulovića“.

 - Imate grad koji vas je oduvek oberučke primao i kao gosta i kao stanara, u kome vam ugledni izdavač objavljuje knjigu, u kome dajete opsežne intervjue za tiražne medije, ipak vi ga vidite isključivo kao blatnjavu kasabu čija su zakonomernost neobrazovani primitivci. Rđavom se svako čini rđav, veli stara mudrost.- kaže Panaotović u autorskom tekstu „Jadi (poznog) Dežulovića“

On dodaje da valja podsetiti Dežulovića i slične da su u minulih par godina u Beogradu svoje knjige predstavljali LJosa, Pamuk, Handke, Parsons i na desetine čitanih svetskih pisaca. Nijedan, kako veli direkor KCNS nije imao dojam o blatnjavoj kasabi, naprotiv.

- U Beogradu živi, radi i stvara čitljivi i čitani Muharem Bazdulj. Ne verujem da bi došao da živi i stvara u svinjcu. U Beogradu predaje čuveni zagrebački profesor Dejan Jović, nikada nismo od njega čuli opservacije o mračnoj kasabi. U njemu je i pre i posle rata rado gostovao i pevao Arsen Dedić. Nikada od Arsena nismo doživeli ovakve ocene. U Beogradu često muzicira Rundek. Nikada nije vređao ni Beograd ni Jagodinu. Klasić, Jakovina, briljantni intelektualci, britke, kritičke misli, koji se ne ulaguju ni jednom režimu, nastupaju u Beogradu, ne izlivajući pomije po istom…- naglašava direktor KCNS.

Dodaje da postoji nešto što se zove učtivost i pristojnost, a to je da ukoliko vas neka sredina primi, podrži, objavljuje i medijski promoviše, pa nađite makar neku odmerenu, ako ne i lepu reč za istu!

Bojan Panaotović/Foto: KCNS

Ocena je mnogih, veli dalje Panaotović, da Zagreb nije ni nalik onom nekadašnjem Zagrebu, ali kad pomislim na Zagreb, neću ga poistovetiti sa Tuđmanom ili Pavelićem, već ću pokušati da se prisetim novog vala, briljantnih prevoda Alana Forda, Krleže, Ćira Blaževića, Igora Mandića, Vedrane Rudan, mladih intelektualaca koji žele mir i razumevanje ljudi na Balkanu.

- Regionu je potrebna, dobrohotnost, razumevanje i saradnja, a ne zlovolja, traženje trunke u tuđem oku i nepodnošljiva lakoća pljuvanja po drugome!Rani Dežulović je umeo da bude duhovit i analitičan, dočim se ovaj pozni usredsređuje na žirafe u Jagodini.„Kakav čoek, takva i besjeda“, NJegoš će reći -  zaključio je Panaotović.

Dežulović je, naime, objavio  roman "Jebo sad hiljadu dinara" u kojem je naveo da on već odavno nije grad, već kasaba - Dubai za siromašne ili Jagodina za bogate. "Blatnjava, tužna selendra koja izgleda kao da ju je snimio Radoš Bajić na metamfetaminima".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Mika

13.12.2020. 20:13

Bravo, da je on neki covek sada bi trebalo da se bar postidi, ali on ce nastaviti sa svojim pisanjem i bez trunke stida ponovo zakucat na vrata kasabe jer jednostavno nema obraz i mnogo toga od coveka.

Marko

15.12.2020. 14:44

Svaka cast za tekst. Da podsetim , Parni Valjak i Dino Merlin su po tri noci uzastopno napunili Beogradsku Arenu. Da je grad koji mrzi ne bi prodali ni 100 karata.I niko nije pretio laznim ili pravim bombama u Areni iako je i Bgd.i NS i cela Srbija udomila min 300.000 nevoljnika iz Slovenije , Hrvatske,BiH i Kosova. Samo bih jos dodao : kraljevinu SHS se pretezno stvorili Srbi i napacena Srbija. Da se nije rapala Austro Ugarska pitanje je sta bi bilo sa Slovenijom i Hrvatskom Gotovo svih 7 ofanziva u II svetskom ratu su vodjene gotovo iskljucivi u krajevima sa Srpskim zivljem. 100 djaka za 1 ubijenog Nemca se desavalo u Kragujevcu( Streljani 5 -3) a ne u Zagrebu ili negde u Hrvatskoj.Pametnom dosta.