OVO JE TAJNO STVARANJE VELIKE ALBANIJE: Zaharova napala EU zbog delovanja Tirane i Prištine

Tanjug

09. 12. 2020. u 15:04

PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova skrenula je pažnju na, kako je navela, pojačane napore na promociji koncepta Velike Albanije i poručila da Rusija poziva EU, kao posrednicu u pregovorima Beograda i Prištine, da izvrši pritisak da se poštuju postignuti sporazumi o pitanju KiM.

ОВО ЈЕ ТАЈНО СТВАРАЊЕ ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ: Захарова напала ЕУ због деловања Тиране и Приштине

Foto: EPA

U saopštenju, Zaharova je navela da postoje pojačani napori za promovisanje koncepta Velike Albanije, koji uključuju, kako je navela, memorandum iz 27. novembra o uspostavljanju kongresa albanskih opština, koji bi "uključio teritoriju (tzv.) Kosova", prenosi TAS S.

- Ovo je pokušaj tajnog stvaranja albanskog zajedničkog prostora izvan okvira zakona i u suprotnosti sa suverenitetom i granicama međunarodno priznatih zemalja - rekla je Zaharova u saopštenju objavljenom u utorak.

Ona je ocenila da takve akcije posebno izgledaju cinično imajući u vidu odbijanje prištinskih vlasti da ispune svoje obaveze da formiraju Zajednicku srpskih opština na KiM.

- U međuvremenu, Evropska unija, koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, još nije u mogućnosti da natera (tzv.) Kosovo da poštuje sporazume postignute uz učešće Brisela. Pretpostavljamo da bi EU trebalo da vodi uravnoteženu politiku, vršeći pritisak da dođe do usklađivanja sa postignutim sporazumima - poručila je Zaharova.

TAS S dodaje da je Moskva ubeđena da se mir i stabilnost na Balkanu mogu postići samo na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednsti UN i uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integritata svih balkanskih država.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest