DALEKO OD UJEDINJENJA: Neslaganje opozicije oko razdvajanja predsedničkh i parlamentarnih izbora

D. M.

05. 12. 2020. u 07:20

IAKO opozicioni lideri gotovo svakodnevno pozivaju na zbijanje redova, jedinstvo i zajedničko delovanje, stvaranje nekog snažnijeg bloka, u kojem bi bilo više stranaka, nije ni na vidiku.

ДАЛЕКО ОД УЈЕДИЊЕЊА: Неслагање опозиције око раздвајања председничкх и парламентарних избора

Foto M. Anđela

Osim turbulencija u Udruženoj opoziciji Srbije, gde je posle odluke Vuka Jeremića i Dragana Đilasa da Narodna stranka i Stranka slobode i pravde formiraju odvojene klubove odbornika u Skupštini grada Beograda, stvari ne stoje sjajno ni na drugom polu opozicione scene.

Naime, stranke koje su na poziv lidera SDS Borisa Tadića započele razgovore o budućoj saradnji, dosad su održale sedam sastanaka, poslednji prošlog petka, putem aplikacije Zoom, ali svako novo okupljanje izbacuje na videlo sve veća neslaganja među njima.

Na poslednjem sastanku došlo je do razmimoilaženja oko predloga da zajednički traže razdvajanje vanrednih parlamentarnih i predsedničkih izbora, koji bi trebalo da budu održani na proleće 2022. Dok se neke stranke, poput PSG, zalažu za razdvajanje, ima i onih koje smatraju da bi finansijski i organizaciono bilo neizdrživo da vode dve kampanje u kratkom roku.

- Nažalost, svako novo okupljanje i razgovor pokazuju da od eventualnog dogovora o nekakvom zajedničkom delovanju nema ništa, jer je previše sujeta i unutarstranačkih interesa, iako je većina partija bukvalno osakaćena, i finansijski i organizaciono i programski. Ne možemo da se dogovorimo ni oko najelementarnijih stvari, a mogu tek da zamislim koja će zbrka da nastane kada na dnevni red bude došlo, recimo, pitanje kandidata na predsedničkim izborima - kaže naš sagovornik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ŽENA I DEVOJAKA U NAUCI: Prilika za promovisanje i priznavanje njihove uloge i značaja