JOŠ JAČE VEZE SA RUSIJOM I KINOM: Ovo su nove funkcije za Malog i Popovića

Novosti online

14. 11. 2020. u 15:04

ЈОШ ЈАЧЕ ВЕЗЕ СА РУСИЈОМ И КИНОМ: Ово су нове функције за Малог и Поповића

Foto: Tanjug

VLADA Republike Srbije imenovala je nove šefove međuvladinih komiteta za saradnju sa Rusijom.

Na čelo mešovitog komiteta sa Rusijom postavljen je ministar za inovacije i lider Srpske narodne partije Nenad Popović, koji je na toj funkciji zamenio šefa socijalista i sadašnjeg predsednika parlamenta Ivicu Dačića. Za šefa mešovitog komiteta za saradnju sa Kinom imenovan je ministar finansija Siniša Mali, koji na to mesto dolazi umesto ministarke energetike Zorane Mihajlović.

Ova dva imenovanja su jedna od prvih koja su doneta u novom mandatu Vlade, što daje jasan signal da se Srbija ne odriče razvoja najbolje bilateralne saradnje sa Rusijom i Kinom, a izbor Popovića i Malog, pokazuje da se od te saradnje očekuje još više u budućnosti. Upitan da prokomentariše imenovanje na mesto šefa mešovitog komiteta sa Rusijom, ministar Popović ističe da mu je čast što će obavljati tu funkciju.

Nenad Popović

 

- Odlični politički odnosi naše dve države i naših predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina stvorili su povoljne okolnosti da Srbija i Rusija još snažnije razvijaju svoje odnose u privredi, energetici, infrastrukturi, nauci, visokim tehnologijama. Učiniću sve da se potencijal bescarinskog sporazuma, koji postoji između Srbije i Rusije, u potpunosti stavi u funkciju naših privrednika, kako bi se u ovim teškim okolnostima izazvanih pandemijom korona virusa, otvorilo još više prostora za njihovo prisustvo na velikom ruskom tržištu - istakao je Popović.

Foto: Printscreen

Ministar Mali za "Novosti" ističe da je ovo samo potvrda orijentacije naše države da gradimo starteška partnerstva i na istoku i na zapadu.

- Kina je Srbiju izabrala da joj bude najvažniji partner u ovom delu Evrope, njihove kompanije angažovane su na značajnim infrastrukturnim projektima i postoji ogroman prostora da se ta saradnja razvija na obostrano zadovoljstvo. Trudiću se da svojim radom i angažovanjem tome  doprinesem - rekao je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije