UCENA SASTAVLJENA 6 MESECI PRE BOMBI: Kako je uoči početka bombardovanja Vašington pripremao ultimatum predsedniku SRJ

D. SAVIĆ

13. 10. 2020. u 09:00

TAČNO šest meseci pred početak bombardovanja Srbije, 24. septembra 1998. godine, Samjuel Berger, tadašnji američki savetnik za nacionalnu bezbednost, obavestio je predsednika SAD Bila Klintona o pripremama za ultimatum Srbiji.

УЦЕНА САСТАВЉЕНА 6 МЕСЕЦИ ПРЕ БОМБИ: Како је уочи почетка бомбардовања Вашингтон припремао ултиматум председнику СРЈ

Klinton sa saradnicima / Arhiva

Kako pokazuju dokumenti predsedničke biblioteke Bila Klintona sa kojih je skinuta oznaka poverljivosti, za "zaustavljanje humanitarne katastrofe na Kosovu i pripremu političkog rešenja", predlagao je "kredibilnu pretnju vojnom akcijom NATO".

- To podrazumeva pritisak na NATO da izda ultimatum sa zahtevom Miloševiću da preduzme konkretne korake za rešavanje humanitarne i političke krize, ili će se suočiti sa vojnim odgovorom. Kako bi ultimatum bio kredibilan, mi i naši saveznici treba da budemo spremni da izvedemo ograničene raketne napade, ako Milošević ne pristane da se povinuje. Ukoliko istraje, treba da budemo spremni da izvedemo šire vazdušne napade kako bismo sprečili njegovu sposobnost da izvodi vojne i bezbednosne operacije na Kosovu - preporučuje Berger.

Američki spoljnopolitičkim tim, kaže Berger, saglasan je da oslanjanje samo na humanitarne akcije i diplomatske pregovore nema perspektivu za uspeh. Tvrdi da proces pregovora ambasadora Hila sa Miloševićem i kosovskim Albancima neće dati prihvatljiv sporazum sve dok se nasilje nastavlja, "brutalnim akcijama srpskih bezbednosnih snaga u kombinaciji sa povremenim napadima OVK".

PINGPONG OKO MILOŠEVIĆA

ŠEST dana posle izbora za predsednika SRJ na kojima je kandidat opozicionog DOS Vojislav Koštunica u prvom krugu osvojio većinu glasova, a Milošević pokušao da održi drugi izborni krug, Klinton se 30. septembra 2000. čuo telefonom sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom i dogovorio da predsednik SRJ ode sa vlasti.

Klinton je Putinu rekao da je on jedina osoba koja može da ubedi Miloševića da prizna poraz, da je za njega najbolje da ode. Putin je odgovorio da smatra da je pravi trenutak da Milošević mirno ode, ali da nije siguran da će on to i učiniti.

Ni Klintonovo pitanje kako da sklone Miloševića, Putin je odgovorio: "Misliš da ga premestimo negde?" i konstatovao da je za sve najbolje da ostane u Srbiji. "On nam kao poklon ne treba. Zašto da ga ne pošaljemo kod vas u Ameriku?", upitao je Putin.

- Rezolucija Saveta bezbednosti UN, usvojena sa 14 prema nula, uz uzdžanost Kine, i NATO odluka da počne sakupljanje snaga značajni su koraci u našim političkim i vojnim pripremama za izdavanje ultimatuma, dok istovremeno šalju snažne signale Miloševiću. Rezolucija UN pomaže u stvaranju političke baze za upotrebu sile za mnoge naše saveznike, ali ona eksplicitno ne dozvoljava upotrebu sile - priznaje on.

Stoga Berger upozorava Klintona da ovaj pristup ima svoju cenu i rizike, kako političke, tako i vojne. Dokument pokazuje da je vrh SAD bio svestan brojnih prepreka u Americi, među saveznicima, kao i svetu, za izvođenje ovog plana.

- Ovajanje podrške saveznika zahtevaće veliki napor, posebno sa Rusijom koja se snažno suprotstavlja upotrebi sile. Mnogi saveznici će želeti da pokušaju sa drugom rezolucijom UN koja autorizuje upotrebu sile pre nego što NATO izda ultimatum - bio je svestan Berger.

Ipak, dodaje da je nova rezolucija manji problem od odluke nekih saveznika da odustanu od učešća u operaciji. Svestan je, kaže, i da je problematično održavanje konsenzusa, posebno ako se Milošević delimično složi sa uslovima ultimatuma.

- Moraćemo da se detaljno konsultujemo sa Rusijom bilateralno, kao i kroz NATO, kako bismo ograničili štetu po naše odnose - ističe Berger.

On upozorava predsednika i na poteškoće za ultimatum u samoj Americi:

- Većina članova Kongresa, kao i šira javnost, ima ograničeno interesovanje za Kosovo, a već imamo poteškoće sa učešćem u SFOR. Kongres će se brinuti zbog vojne akcije koja dovodi američke snage u opasnost, ili vodi dugotrajnom angažovanju u podršci "kosovskoj autonomiji". Kongres će se posebno zabrinuti ako se ispostavi da su SAD privrženije vojnoj akciji od evropskih saveznika - upozoravao je.

Slobodan Milošević

Berger uviđa i da upotreba sile vodi daljim komplikacijama:

- Upotreba vojne sile nas obavezuje da kasnije igramo ulogu u primeni sporazuma, što je takođe pitanje na koje će se Kongres verovatno fokusirati. NATO nije uradio ni detaljno planiranje snaga za ovu opciju, a pitanje je da li će saveznici biti spremni da daju potrebni doprinos. Sad ispitujemo druge opcije za primenu sporazuma sa većim naglaskom na lokalnu policiju i druge institucije, a manje na veliko međunarodno, i posebno američko, vojno prisustvo - navodi Berger.

On zaključuje da "pretnja silom ima mnogo veću perspektivu za uspeh u poređenju sa humanitarnim i diplomatskim pristupom.

- Možda samo priprema za upotrebu sile može biti dovoljna da nagna Miloševića da popusti i ozbiljno pregovara - nadao se Berger.

TAČI SE OBAVEZAO KLINTONU

 

KLINTON je 20. juna 1999. godine iz hotela "Hajat" u nemačkom gradu Kelnu čestitao tadašnjem kosovskom lideru Hašimu Tačiju na sporazumu o demilitarizaciji i transformaciji OVK, izrazivši zadovoljstvo što se "to dogodilo istog dana kada su srpske snage završile povlačenje s Kosova".

Tači Klintonu odgovara da je to "i njegov uspeh", da je to bio kompromis za postizanje mira i stabilnosti na Kosovu.

- Možemo da garantujemo da ćemo poštovati ljudska prava i prava manjina na Kosovu. Posvećeni smo postizanju slobode, mira i demokratije za sve etničke grupe na Kosovu - obećao je Tači.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

STANO O 11 GODINA NEISPUNJAVANJA BRISELSKOG SPORAZUMA: Priština će se suočiti sa posledicama ako ne formira ZSO