"ČIZMA" VANREDNO DO FEBRUARA 2021? Vlade evropskih zemalja ubrzano produžavaju restrikcije zbog pandemije kovida 19

I. STANOJEVIĆ

07. 10. 2020. u 09:48

ITALIJA se sprema da uvede obavezno nošenje maske i na otvorenom, a vanredno stanje potrajaće možda sve do početka 2021. godine!

ЧИЗМА ВАНРЕДНО ДО ФЕБРУАРА 2021? Владе европских земаља убрзано продужавају рестрикције због пандемије ковида 19

Foto AP

Ministar zdravlja Roberto Speranca potvrdio je juče da vlada razmatra obavezno nošenje maske u apsolutno svim okolnostima, čak i pri kretanju građana ulicama, budući da je broj zaraženih drastično skočio tokom poslednjih devet nedelja.

Speranca je rekao da država ulazi u veoma tešku fazu borbe protiv kovida 19 i da je neophodno da se vrate restriktivne mere, koje su ublažene na početku leta.

Vlada u Rimu želi i da produži vanredno stanje uvedeno 31. januara, dok se u svetu još verovalo da je epidemija zahvatila samo Kinu. Ukoliko se prihvati vladin predlog, vanredno stanje u Italiji ne bi bilo ukinuto pre februara 2021. godine.

MASKE U BUNDESTAGU, KAZNA 25.OOO €

POSLANICI nemačkog Bundestaga moraće od danas da nose maske kao zaštitu od virusa korona. Dosad je ovo bila samo preporuka i, mada su mnogi parlamentarci tokom sednica stavljali masku na lice, ubuduće će to morati da rade svi, bez izuzetaka. Ko se bude oglušio, platiće kaznu u iznosu od 5.000 evra, a ukoliko se opire naplati, kazna je 25.000 evra.

Drugi talas epidemije virusa korona "trese" Francusku, koja već duže vreme drži neslavni rekord po dnevnom broju zaraženih. Svakoga dana, inficira se i do 17.000 ljudi, što je više nego dvostruko u odnosu na najteže dane prvog talasa pandemije.

Porast broja zaraženih, direktna je posledica sve učestalijeg druženja i okupljanja. U Italiji trenutno ima 58.900 slučajeva zaraze virusom korona, što je skoro pet puta više nego pre dva meseca. Situacija izmiče kontroli i u Poljskoj, gde je u ponedeljak preminulo 58 ljudi zaraženih virusom korona, što je najveći broj umrlih za jedan dan od početka pandemije izazvane kovidom 19.

Susednoj Češkoj, koja je po broju obolelih u poslednjih 14 dana na 100.000 stanovnika druga u Evropi iza Španije, ponedeljak je doneo 3.119 novih pozitivnih testova, što je četvrti najgori dnevni priraštaj u Češkoj od početka pandemije u martu.

SEVERNA MAKEDONIJA "OTVORENA"

VLADA Republike Severne Makedonije (RSM) juče je usvojila predlog državne Komisije za zarazne bolesti u Skoplju "za otvaranje granica sa Srbijom, Crnom Gorom, Kosovom i Albanijom bez PCR testiranja" od ponedeljka, 12. oktobra. Dodaje se da je istovremeno "po principu reciprociteta dogovoreno i da građani Severne Makedonije putuju u ove zemlje bez obaveze da prilažu negativan test".

Češka beleži najveći procenat pozitivnih testova među članicama EU, pošto je udeo pozitivnih testova već sredinom septembra prešao granicu od deset odsto, a u oktobru dosegao 15 odsto, dok vikendom ovaj broj raste i na četvrtinu svih testiranih.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenjuje da opasnost od novog talasa virusa korona u Rusiji nije prošla, ali da je država spremna za svaki razvoj događaja. Prema poslednjem izveštaju, u Rusiji je potvrđeno oko 11.000 novih slučajeva virusa korona, što je najveći skok broja zaraženih od 11. maja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri