PREMIJERKA BRNABIĆ NA KOMEMORACIJI U JAJINCIMA: Plamen slobode Srbije nastavlja i nastaviće dalje da živi

V. N.

04. 10. 2020. u 11:00

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić predvodi danas državnu komemorativnu svečanost povodom Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima u Drugom svetskom ratu.

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ НА КОМЕМОРАЦИЈИ У ЈАЈИНЦИМА: Пламен слободе Србије наставља и наставиће даље да живи

Foto: Printscreen

BRANEĆI nezavisnost, slobodu i interese Srbije, sledimo primere predaka i ispisujemo još jedno poglavlje u slobodarskoj istoriji naše zemlje.

Poručila je ovo predsednica Vlade Ana Brnabić na obeležavanju Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima. Ukazujući da otvaramo novo poglavlje u kome je Srbija članica unije evropskih država, premijerka, koja je predvodila državnu komemorativnu svečanost u Spomen-parku Jajinci, istakla je da je Srbija zemlja sa prijateljima i partnerima i na istoku i na zapadu:

Foto: Jutjub/Printskrin

- Srbija je zemlja pobednik u oblastima u kojima je kroz istoriju retko pobeđivala - u ekonomiji, broju investicija, stopi nezaposlenosti, tehnologiji, inovacijama, ogromnoj veri u samu sebe, svoje ljude i u svoju budućnost - rekla je Brnabićeva. Poručila je i da nastavljamo da samouvereno čuvamo mir, slobodu, nezavisnost i antifašističke vrednosti, ukazujući da "plamen slobode Srbije nastavlja i nastaviće večno da živi".

PREŽIVELI LOGORAŠI

JUČERAŠNjOJ komemoraciji su prisustvovali ministri, predstavnici stranih ambasada, SPC i drugih verskih zajednica, a okupljenima se obratio predsednik Udruženja "Jasenovac" Milinko Cekić, koji je preživeo ustaški logor.

- Preživeli, deca logoraši, prinuđeni su da pozivaju na suprotstavljanje narastajućoj demonstraciji neonacizma u Evropi, a posebno ustaštva u Hrvatskoj - rekao je on i naglasio da je u svetskoj istoriografiji ustaška NDH svrstana u 15 najsmrtonosnijih režima nacističke, rastičke i ksenofobne orijentacije u 20. veku.

Poručila je da treba da budemo ponosni na našu istoriju i Srbiju i da baštinimo sećanja na pretke, odbacujući svaki pokušaj revizije istorije i relativizacije zločina počinjenih tokom Drugog svetskog rata. Premijerka je podsetila da je pre nepunih osam decenija na ovom mestu, kao žrtve fašizma, jedne od najokrutnije pošasti koja je zahvatila čitav svet tada, mučki ubijeno više od 80.000 nevinih ljudi, Srba, Jevreja, Roma, pripadnika NOR-a i antifašista.

- Danas smo ovde ponovo, kao i svake godine da bismo se poklonili njihovim žrtvama i da bismo im odali počast - rekla je Brnabićeva koja je položila venac na stratište u Jajincima i upisala se u Spomen-knjigu.

Istorijska je istina, navela je premijerka, da smo kao narod u oba svetska rata bili na pravoj strani istorije i da smo za našu slobodu i zbog naše istinoljubivosti platili ogromnu cenu, da smo među evropskim državama koje su dale najviše ljudskih života za slobodu, za istinu i za pravdu, a da su naši preci, pružajući otpor zlu, nasilju, teroru i nepravdi dali neizbrisiv doprinos slobodi i dostojanstvu i naše države i čitave Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)