PRIŠTINA I DALjE LOBIRA ZA PRIZNAVANjA: Vlasti lažne države zloupotrebljavaju moratorijum na koji se obavezao Beograd u SAD

E. V. N.

30. 09. 2020. u 09:00

ПРИШТИНА И ДАЉЕ ЛОБИРА ЗА ПРИЗНАВАЊА: Власти лажне државе злоупотребљавају мораторијум на који се обавезао Београд у САД

Hoti pred šefom Bele kuće preuzeo obavezu o moratorijumu

OSIM Bosne i Hercegovine, Priština je proteklih nedelja, prema informacijama iz diplomatskih krugova, pozvala i Rumuniju i Grčku da preispitaju svoju poziciju prema statusu tzv. Kosova, odnosno da ga priznaju za državu.

Time prištinska vlast pokušava da u svoju korist preokrene situaciju nastalu posle potpisivanja sporazuma u Vašingtonu, gde se Beograd obavezao da na godinu dana obustavi kampanju za povlačenja priznavanja. Po tom sporazumu, podsetimo, Priština se obavezala da u ovom istom periodu neće tražiti članstvo u međunarodnim organizacijama.

Prema rečima šefa diplomatije Ivice Dačića, pismo koje je ministarka za spoljne poslove tzv. Kosova Meljiza Haradinaj Stubla poslala u Sarajevo sročeno je tako da se stiče utisak da vašingtonski sporazum promoviše priznavanje nezavisnosti, jer je Izrael priznao Kosovo.

Navođenje vode na svoju vodenicu u odnosu na dokument iz Vašingtona ne bi trebalo da bude iznenađujuće, s obzirom na to kako kosovske vlasti tretiraju dogovore postignute u Briselu tokom prethodnih godina.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da sve što je potpisano u Briselu mora da bude sprovedeno, ali ne u skladu sa kosovskim propisima, jer ako se sve posmatra na taj način da mora da bude u skladu sa propisima Prištine ili Beograda, a da se ništa ne promeni, onda postizanje kompromisa i neće biti moguće:

- Razumem protivnika kada se ponaša racionalno. Njih ne mogu da doživljavam kao protivnike, jer želimo mir i saradnju sa Albancima, ali ponekad njihov pristup rešavanju problema ne mogu da razumem. Ali, razgovaraćemo.

Oko pitanja formiranja ZSO koje Beograd želi da vidi na stolu u Briselu, a čemu se protivi Priština, komandant misije NATO na KiM general-major Mikele Risi rekao je da je kontroverzno i da sa sobom nosi određeni rizik.

- Veoma kontroverzna tačka u dijalogu je vezana za formiranje zajednice opština u kojima su Srbi većinsko stanovništvo i to kakva će joj funkcija i izvršna moć biti dodeljene - izjavio je Risi.

On je, kako je prenela Slobodna Evropa, rekao da je više predstavnika kosovskih Albanaca upozorilo na rizik od "bosnizacije" Kosova, što bi, kako kaže, moglo ugroziti "državni entitet Kosova". Risi je naveo i da Kfor čini sve u cilju sprečavanja da Kosovo postane zamrznuti konflikt, ali da "rizik postoji".

Kako je ove nedelje otkazana planirana runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, ministar Dačić ocenio je u utorak da je epidemija virusa korona samo formalni razlog za njeno odlaganje, a da je suštinski, kao i uvek do sada, opstrukcija Prištine i stalni pokušaji da se nametnu neke teme, a pritom ne realizuje već potpisano i dogovoreno u Briselu.

- Ako je korona sada bila razlog za odlaganje, šta je bilo razlog da se sedam godina odlaže formiranje ZSO i dokle planiranju da to odlažu? Kako misle da izgleda dijalog, a da se ono što je potpisano nikad ne realizuje - rekao je Dačić za RTS.

On je naveo da EU, kao posrednik u dijalogu, mora da kaže da potpis na dokumentu ima neku vrednost, navodeći da EU stalno izigrava "gluvonemog medijatora".

KANCELARIJA ZA POMOĆ DOLINI

OSNIVANjE Kancelarije za pomoć stanovnicima Preševske doline još jedan je mehanizam za zbrinjavanje ovog područja i njegovih građana. Ona polako formira institucionalnu podršku republike Kosovo i Albanije - izjavio je narodni poslanik iz opštine Bujanovac Šaip Kamberi, pozdravljajući odluku vlasti u Prištini o osnivanju ovog tela. Kako je preneo portal "Bujanovačke", on je poručio i da će se "saradnja i koordinacija sa matičnim državama još više intenzivirati u budućnosti".

Kancelarija koju je osnovala vlada Avdulaha Hotija, kako je obrazloženo, pružala bi pomoć iz oblasti obrazovanja, kulture i ekonomije. Prošle nedelje, inače, Ministarstvo spoljnih poslova Albanije najavilo je da će finansirati otvaranje kancelarije Nacionalnog saveta Albanaca u Medveđi. Ovaj potez obrazložen je između ostalog i "posebnom potrebom Albanaca u Medveđi, imajući u vidu da su pred velikim izazovom očuvanja albanskog jezika kao službenog".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Dejan Swe

30.09.2020. 10:31

Pa zar ste vi poverovali da ce se oni drzati sporazuma zajedno sa amerima? Pa svi sporazumi do sada jedino vazi za nasu stranu kao 1244!

Pavle

30.09.2020. 10:46

Postovani Predsednice, a dokle cemo mi da postujemo dogovore, obaveze i ugovore a Pristina i Albanci NE? Ali mislim da Vi znate da je to nemoguce kao i ja, jer od kako znam za sebe (64godine) nikada se nije to desilo pa cak ni kada je azem Vlasi bio Predsednik omladine Jugoslavije, pa ni u prilakama kada je stajao pored Tita on je sanjao "njihovo Kosovo". Zato sto nemozemo jasno i glasno da kazemo da nema dogovora, Kosovo i Metohija su Srpska zemlja i kvit!

BG 1955

30.09.2020. 13:36

Zasto se Dacic cudi tome sto Albanci rade na priznavanju? U niti jednom ugovoru ili dogovoru ne stoji da to ne smeju da rade, a vi ste se obavezali da cete zaustaviti kampanju otpriznavanja. Jos jedna btilijantna pobeda nase diplomatije.