MILO SAD I KOMITE ZOVE U POMOĆ: Skandalozna poruka Đukanovića o gerilskom ratu u odbrani zemlje naišla na žestoku osudu javnosti

Veliša Kadić

20. 09. 2020. u 08:00

UPRKOS tome što je priznao rezultate parlamentarnih izbora 30. avgusta i poraz Demokratske partije socijalista, kako se primiče dan primopredaje vlasti predsednik Crne Gore Milo Đukanović potpuno je izgubio kompas.

МИЛО САД И КОМИТЕ ЗОВЕ У ПОМОЋ:  Скандалозна порука Ђукановића о герилском рату у одбрани земље наишла на жестоку осуду јавности

Foto arhiva

U borbi protiv nevidljivog neprijatelja najavio je gerilski rat u odbrani zemlje, pa ako zatreba i iz šume!

- Branićemo Crnu Goru svim sredstvima, kao što sam rekao i iz šume, i nećemo se valjda, kao što znate, tu razlikovati u odnosu na generacije naših predaka - rekao je Đukanović, gostujući na bosanskohercegovačkoj TV Fejs.

Na pitanje može li se desiti da na Cetinju, kao simbolu crnogorske države, Amfilohije i SPC naprave hram, kao što je već najavljeno, Đukanović je odlučno rekao da ne može:

- Naravno, ako Amfilohije krene, i postavi kamen, biće mu taj kamen srušen, i on to zna i zato neće krenuti.

Foto D. Milovanović

Na ove skandalozne izjave aktuelnog šefa crnogorske države reagovao je Zdravko Krivokapić, nosilac liste "Za budućnost Crne Gore":

- Meni su iznenađujuće izjave koje Crnu Goru vraćaju u neki period koji se nama pripisuje, a to je ta hajdučija, ili bolje rečeno komitski pokret. Sad vidite odakle je ta ideja komita, ako predsednik Đukanović kaže da će se on pridružiti u nekim šumama.

Zbog izjava na ovoj televiziji, branilac Duška Kneževića, advokat Zdravko Đukanović, podneo je Vrhovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv Mila Đukanovića, predsednika Crne Gore, i to zbog izvršenja tri krivična dela: pozivanje na nasilnu promenu ustavog uređenja, izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i krivično delo ugrožavanja sigurnosti.

- Đukanović je kao aktuelni predsednik Crne Gore, u ostrašćenom obraćanju javnosti, jasno poručio da samo deklarativno priznaje rezultate izbora, omalovažavajući i rugajući se izbornoj pobedi opozicije. Nazvao ju je "koalicijom od tri dana", pozivajući sledbenike na terorističke akte i "odlazak u šumu" - obrazložio je Zdravko Đukanović.

DRŽAO KAMEN - temeljac

Milo Đukanović je 1997. pri poseti Mitropoliji crnogorsko-primorskoj sa oduševljenjem u svojim rukama držao kamen temeljac za izgradnju istog hrama, koji sada želi da sruši.

Radi se o Sabornom hramu na Cetinju, čiju je izgradnju počeo kralj Nikola 1910. prilikom proglašenja Crne Gore za kraljevinu.

On dodaje da je Milo Đukanović u intervjuu još jednom pokazao patološku mržnju prema srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pokušavajući da svoj poraz na parlamentarnim izborima prebaci na teret međunacionalnih sukoba. Zato smatra da je neophodno da VDT i drugi državni organi hitno reaguju "jer ćutanje države na ovakve izjave predsednika može imati ozbiljne i nesagledive posledice.

Foto Z. Jovanović

- Milo Đukanović je istorijsku pobedu opozicije i sopstveni poraz uporedio sa austrougarskom okupacijom 1914. i fašističkom okupacijom Crne Gore 1941. On bi morao tužilaštvu da objasni ko je to upozoravao Amfilohija da ne gradi hram na Cetinju i ko je to ko će rušiti hram ukoliko počne njegova izgradnja. Da objasni na koji način je planirao da takvom akcijom rukovodi, budući da je izgubio na parlamentarnim izborima i da neće biti u novoj Vladi Crne Gore - ističe advokat Đukanović.

MEDOJEVIĆ OBAVESTIO NATO

Predsednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević ocenio je da su predsednik Crne Gore Milo Đukanović i njegova "teroristička organizacija DPS" najveća pretnja miru i bezbednosti zemlje. U saopštenju, Medojević navodi da se DPS koji se zasniva "na švercu narkotika i cigareta i pranju novca mora zabraniti", a imovina DPS "mora nacionalizovati", kao i da se "ključne vođe optužbe osude pred sudovima Crne Gore".

- Obavestio sam moje prijatelje u NATO da nam treba snažna politička, finansijska, kadrovska, operativna i tehnička podrška za borbu protiv ove hobotnice - naveo je Medojević.

Marko Milačić, lider Prave Crne Gore, ističe da Milu nije mesto u šumi, nego u zatvoru:

- On je predsednik bez naroda, usamljeni gonič Duha Svetoga koji ga muči i proganja, posebno sada kada je ostao sam na brodu bez palube, jer ne grizu ga samo strane ambasade, ne ujedaju samo moćni i veliki, nego i njegovi.

Jovan Vučurović, kandidat za poslanika koalicije "Za budućnost Crne Gore", kaže da je važno da se Crna Gora nalazi na putu duhovne, moralne i ekonomske obnove i da počinje proces stvaranja pravne države, obračuna sa kriminalom i korupcijom.

I društvene mreže juče su se usijale zbog intervjua Đukanovića, a poznati politički analitičar Luka Radonjić ocenio je da je u pitanju prvorazredni politički skandal.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (41)

NIS PODRŽAO ELEKTROTEHNIČKU ŠKOLU „NIKOLA TESLA“ U BEOGRADU: Moderni kabinet za fiziku za nove uspehe srednjoškolaca