INTERVJU Saša Adamović: Beogradu sada lakše uz Kinu, Rusiju i Trampa

Jovanka Simić

20. 09. 2020. u 16:30

DAN srpskog jedinstva koji su Srbija i Republika Srpska prvi put zajedno obeležile, jedan je od datuma koji bi trebalo da budu praznici svih Srba u regionu.

ИНТЕРВЈУ Саша Адамовић: Београду сада лакше уз Кину, Русију и Трампа

Foto N. Karlić

Upravo 15. septembar, dan proboja Solunskog fronta, jedan je od tih datuma čije obeležavanje nas drži na okupu kao naciju. Veoma je važno u ovom globalizovanom svetu da kroz kulturu sećanja radimo i na tome da se okupimo oko sopstvenog nacionalnog identiteta, koji će biti sve važniji i drugim narodima Evrope i sveta.

U intervjuu "Novostima" Saša Adamović, istoričar i politički analitičar iz Novog Sada, komentariše i rezultate izbora u Crnoj Gori i ističe da u ovom postizbornom periodu, lideri tri pobedničke koalicije nisu napravili nijedan pogrešan potez.

- Njihov sporazum koji je u nekim krugovima dočekan sa mnogo kritika je veoma realističan. U drugom pasusu piše da će se nova vlast beskompromisno obračunati sa kriminalom i korupcijom što znači da će prioriotet biti demontaža režima Mila Đukanovića - ističe Adamović. - Cilj je da se dođe glave toj mafijaškoj hobotnici čiji kraci decenijama već Crnu Goru drže zarobljenom. Dakle, buduća ekspertska vlada biće prelazna i stvoriće uslove za prave, fer i demokratske izbore na kojima će moći da dođe do izražaja istinska volja naroda. Druga važna stvar sporazuma je da će nova vlast sve revidirati i usvajati u skladu sa evropskim vrednostima.

ZAGREB NE ŽELI POMIRENjE

POSTOJI li recept za poboljšanje odnosa Srbije i Hrvatske?

- Kada su u pitanju srpskohrvatski odnosi, iz Beograda se često čuje reč pomirenje, ali iz Zagreba nema odziva. Zbog toga mislim da u ovom slučaju na reč "pomirenje" treba da zaboravimo. Srbija treba da štiti svoje nacionalne interese.Čeka nas problem razgraničenja a Hrvatska može da bude i pretnja po interese Republike Srpske. Ni u kom slučaju ne treba da pristanemo ni na ideje sa Zapada da ovaj prostor reorganizuje po principu "jugosfere". Iskustvo iz obe Jugoslavije pokazuje da je Srbija od toga imala samo štete.

Ne može se ono što je Đukanović sprovodio tokom tri decenije, neutralisati samo trostrukim potpisom na papiru?

- Promene u Crnoj Gori zaista ne mogu da dođu preko noći.Taj režim je decenijama gradio novi identitet na nekakvoj neoustaškoj tradiciji, sa pokušajima prepravke crnogorske istorije uključujući i eksperimente kroz novo pismo, promene zastave i himne, pokušaj stvaranja CPC, pa čak i ideje da se formira pravoslavna crkva Crne Gore i protera SPC.

Foto N. Karlić

 Višemesečne litije pokazale su ogromnu snagu verujućeg naroda u Crnoj Gori. Da li bi Đukanović uspeo da se održi na vlasti da nije bilo podrške SPC na minulim izborima?

- Te višemesečne litije su jedan od najveličanstvenijih događaja u novoj srpskoj istoriji. Dok je srpski narod u Crnoj Gori nepokolebljivo ustajao da brani svoje svetinje, pokazalo se koliko je moćan faktor SPC u toj državi. Mi sada imamo povratak srpskog pitanja u Crnoj Gori, kao i važne uloge SPC u toj državi.

Da li je to pouzdan znak da srpski narod i SPC u Crnoj Gori mogu da očekuju bolje dane?

- Da, ali borba za opstanak i identitet srpskog naroda nimalo neće biti laka. Treba da se stvore uslovi da se Srbi u budućnosti na popisu stanovništva u Crnoj Gori slobodno mogu izjasniti o svom identitetu i veri. Verujem da će taj popis pokazati da u Crnoj Gori živi mnogo više Srba od 30 odsto.

NADMOĆNIJI OD PRIŠTINE

 DA li će posle Trampovog dovođenja za isti sto Beograda i Prištine EU ubuduće biti manja arogantna prema nama?

- U Briselu se već dugo vodi dijalog između Beograda i Prištine i sve te godine, na našoj strani stola niko ne sedi, pregovarači su uvek nekako bili na strani predstavnika Prištine pokušavajući da od Srbije iznudi priznavanje Kosova.Tramp je rešavanju tog problema pristupio na mnogo realniji način i stvari su se pomerile sa mrtve tačke.

Nezavisno Kosovo priznale su SAD, Velika Britanija i većina članica EU, a rezultat svega toga je veoma skroman: Kosovo nije članica UN, niti nekih drugih međunarodnih organizacija i neće ni biti bez srpske saglasnosti. A zašto bi Srbija u ovom, ili bilo kojem trenutku, na tako nešto dala saglasnost?

Kao poslovično nesložan narod različito tumačimo i domete nedavno potpisanog Vašingtonskog sporazuma.

- Na koji god način da ga tumačimo, a nijedan sporazum ne može u svakom svom delu da bude idealan za bilo koju potpisnicu, Vašingtonski sporazum za Srbiju predstavlja važan diplomatski proboj i korak na putu uspostavljanja dobrih odnosa sa SAD. Mi smo u proteklom periodu kroz spoljnopolitičke inicijative uspeli da sa Kinom i Rusijom podignemo nivo naših odnosa tako da su nam te države postale strateški partneri.

Foto N. Karlić

Nedostajala nam je "treća noga" na tom svetskom tronošcu, Amerika. Taj napredak je jedino mogao da dođe kroz administraciju predsednika Trampa, a došao je pri kraju njegovog prvog mandata. Nadam se da će uslediti i drugi. Još pre četvrt veka nismo imali nikakve šanse za to. Ali, desio se "bregzit", na čelo SAD došao je Tramp, a svetski liberalni poredak ozbiljno je doveden u pitanje.

U novim međunarodnim okolnostima Srbija ima svoju šansu, ali za pretpostaviti je da ni taj boljitak neće doći brzo kao što bismo želeli?

- Naravno, ni te promene ne mogu da se dešavaju preko noći, ali je jako važno da su se desile, da su nepovratne i da je pred Srbijom sada mnogo veći manevarski prostor. U ovakvim okolnostima možemo da, na mnogo bolji način, branimo svoje nacionalne interese kada su u pitanju KiM i zaštita Republike Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIVI TURIZAM: Put ka harmoniji između čoveka i prirode