TRAŽI SE REPRIZA NA 20 BIRALIŠTA U ŠAPCU: Još se ne nazire formiranje nove gradske vlasti, na potezu Ustavni sud

A. Delić

17. 09. 2020. u 08:45

IZBORNI proces u Šapcu, zbog niza prigovora i žalbi koje su stizale od stranke Nebojše Zelenovića, pa potom zbog vanredne situacije koju je uveo kada je prvi put trebalo ponoviti glasanje, traje već 13 nedelja i ne vidi mu se kraj.

ТРАЖИ СЕ РЕПРИЗА НА 20 БИРАЛИШТА У ШАПЦУ: Још се не назире формирање нове градске власти, на потезу Уставни суд

Foto: A. Delić

Nakon poslednje reprize glasanja, Gradska izborna komisija preksinoć je odlučila da se izbori ponište na 20 od 27 biračkih mesta. Na potezu je Upravni sud, koji treba da "preseče" šta dalje.

Kandidat za gradonačelnika dr Aleksandar Pajić (SNS) naveo je da su sve žalbe koju je podnela Zelenovićeva lista neosnovane, a da je rad GIK politizovan:

- Za Zelenovića je najveća neregularnost činjenica da je SNS osvojio više od 30.000 glasova, dok je on dobio još manje nego 21. juna - rekao je Pajić, izrazivši nadu da će Upravni sud Srbije konačno staviti tačku na odugovlačenje izbornog procesa.

GIK je u utorak zasedao gotovo punih pet časova, a rezultat glasanja za deset bilarilšta bio je 10:10, dok su na devet birališta naprednjaci preglasani sa 9:11. Kako saznajemo, za stav SNS je glasalo troje predstavnika Zapadne Srbije, a (ne)očekivano i članica koja zastupa interese Ruske stranke.

POZIV manjinama NA RAZGOVOR

ŠABAČKI naprednjaci uputili su poziv manjinskim strankama za razgovore o budućoj koaliciji. Podsetimo, cenzus su prešle Ruska stranka, "Metla", "Prilika" i Evropska zelena stranka. Već sada, sa pokretom "Zapadna Srbija", SNS ima 43 od 69 odbornika u lokalnom parlamentu.

Međutim, ispostavilo se da je GIK naprasno "saznao" kako je članica Ruske stranke istovremeno i kandidat za odbornika na listi te stranke. Zato je, na predlog predsednika Budimira Pavlovića i člana GIK Valentine Lovrin Jevtić iz ZzS, glas predstavnice Ruske stranke jednostavno - otpao.

Zbog pat-pozicije, primenjeni su Zakon o opštem upravnom postupku i Zakon o lokalnim izborima, po kojima u takvim situacijama presuđuje glas predsednika GIK.

Članica GIK koja zastupa interese Ruske, a koja je bila sprečena da glasa, kako saznajemo, najavila je da će podneti odštetni zahtev protiv osnivača. Kako tvrde naši izvori, ona je sve vreme učestvovala u radu Komisije, a "precrtana" je tek kad je rešila da glasa za predloge predstavnika SNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

4.000 DANA NAS LAŽU SVE ZAJEDNO: Vučić pred OBrajanom - ZSO je 11 godina mrtvo slovo na papiru