ZSO U FIOCI: Decenija posredovanja EU u dijalogu

D. R. Đ.

11. 09. 2020. u 12:25

PREDSTAVLjANjE "Kosova" sa zvezdicom i fusnotom u okviru regionalne saradnje, dodela Prištini pozivnog broja 383, otvaranje glavnog mosta preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici za saobraćaj, da predsednik suda u Mitrovici bude kosovski Srbin sa severa, a glavni tužilac Osnovnog tužilaštva kosovski Albanac, kao i osnivanje Zajednice srpskih opština - samo su neki od dogovora koje su tokom prethodne decenije postigle delegacije Beograda i Prištine u dijalogu u kojem je posredovala Evropska unija.

ЗСО У ФИОЦИ: Деценија посредовања ЕУ у дијалогу

Novosti

Mnogo toga što se našlo na papiru u ovom periodu, tamo je i ostalo, bez primene u praksi, poput osnivanja ZSO, što je za srpsku stranu bilo od najveće važnosti.

IZMEŠTANjE IZ UN U BRISEL

GENERALNA skupština UN je 9. septembra 2010. usvojila rezoluciju koju je podnela Srbija uz podršku Evropske unije, kojom se "pozdravlja spremnost EU da olakša proces dijaloga". Time je proces pregovora iz ruku UN stavljen pod kapu Brisela, a prvi sastanak dveju delegacije održan 8. marta 2011.

Nikada nije zaživeo ni dogovor da se na registarske oznake vozila koja prilikom prelaska administrativne linije između KiM i centralne Srbije lepe beli stikeri preko statusnih simbola - "RKS", odnosno "SRB" i grba tzv. Kosova i grba Srbije. Priština je, kada je god mogla, izigravala sporazum po kom je na regionalnim sastancima trebalo da bude predstavljena uz fusnotu.

Dolazak snaga ROSU na sever KiM je nekoliko puta mogao da izazove ozbiljne incidente. Iako srpska strana tvrdi da je EU predočen dogovor sa NATO da naoružane formacije sa dugim cevima ne mogu na sever bez dozvole Kfora i bez saglasnosti lokalnih zajednica, kosovske vlasti ne poklanjaju pažnju ovim "formalnostima".

Svesni da se za deset godina više tapkalo u mestu nego što su se dve strane primakle "normalizaciji odnosa", nova briselska administracija rešila je da doda gas. Predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak je prekjuče poručio da je "krajnje vreme da proces dijaloga bude uspešno priveden kraju".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!