SINIŠA MALI U EMISIJI "OKO": Lepe vesti iz Vašingtona, američke investicije će omogućiti velike infrastrukturne projekte

Novosti online

09. 09. 2020. u 18:16

MINISTAR finansija Siniša Mali u emisiji "Oko" na javnom servisu večeras govori o ekonomskom sporazumu koji je prošle nedelje potpisan u Beloj kući.

СИНИША МАЛИ У ЕМИСИЈИ ОКО: Лепе вести из Вашингтона, америчке инвестиције ће омогућити велике инфраструктурне пројекте

Foto: Printscreen

Ministar je potvrdio da Američka razvojna agencija uskoro otvara kancelariju u Beogradu, i da to znači ogroman podsticaj ekonomiji celog regiona.

- Tri su ključna razloga zbog kojih je značajno otvaranje kancelarije Američke razvojne agencije u Srbiji. Najpre, na taj način nam se otvaraju vrata za saradnju na izgradnji velikih infrastrukturnih, investicionih projekata, a kroz instrumente projektnog finansiranja koje nudi ta agencija. Zatim, Srbija dobija strateškog partnera za dalji razvoj finansijskih instrumenata u službi podrške finansiranju mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika. Treći razlog je što se otvaranjem kancelarije šalje snažna poruka američkim investitorima, kao i njihova zaštita kroz širok sektor usluga kojima ih DFC štiti, a što dalje utiče na atraktivnost Srbije kao investicione destinacije. Naravno, ovo je još jedna potvrda da je Srbija ekonomski lider regiona. 

Ministar je istakao da je neophodno da privučemo što više investitora, i istakao da ćemo pokrenuti velike infrastrukturne projekte zahvaljujući novcu koji će stići u Srbiju.

- Mi krećemo u realizaciju velikih infrastrukturnih projekata. Samo završetak auto-puta od Beograda do Niša košta milijardu evra. Ulaganja u železničku infrastrukturu su još milijardu evra. Pored takvih projekata, DFC je spreman da ulaže i u mala i srednja preduzeća. Oni su spremni da investiraju direktno u privatni sektor u Srbiji.

Mali je naglasio i važnost mini Šengena i zajedničkog tržišta balkanskih zemalja.

- Ako smanjimo vreme koje kamioni čekaju na granicama mi smo povećali protok robe. Pokrećemo velike infrastrukturne projekte, zatim dolazi DFC, što je ogroman signal za tržište kapitala, i naravno imamo Mini Šengen. Priština jeste bila protiv toga, ali svi mi ćemo imati veliku korist. Mi smo najveća ekonomija u regionu i imaćemo ogromne dobitke.

- Nije samo pitanje veličine tržišta zbog prodaje, već i atraktivnosti. Kada investitori dođu u naš region, gde ima 20 miliona ljudi, to je velika stvar.

Ministar je istakao da su pregovori u Vašingtonu bili veoma mučni i teški, i da je ogroman pritisak bio na predsedniku Vučiću.

- Svi ste čuli za famoznu tačka 10. Ali uspeli smo da se izborimo za boljitak Srbiji. Druga priča su Gazivode. Mi kao država nismo imali nijedan dinar od potencijala tog jezera, a sada smo dogovorili fizibiliti studiju, kojom će se utvrditi kome koliko pripada - rekao je ministar Mali.

Ministar je istakao da je država na vreme reagovala na epidemiju virusa korona.

- Ono što je važno što smo ostvarili poverenje između privrede i države. Ostaje nam da isplatimo dve minimalne zarade za novoosnovana preduzeća, i da finiširamo pomoć gradskim hotelima. U septembu i oktobru nas čeka rebalans budžeta, i videćemo kakvi će nam biti prihodi - istakao je ministar Siniša Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)