AMERIČKI LIST OTVORIO DOSIJE DEVEDESETIH: Bombe na Beograd ili pomoć u normalizaciji odnosa - Kosovo konačna tačka raskola Trampa i Bajdena?

Novosti onlajn

09. 09. 2020. u 13:52

АМЕРИЧКИ ЛИСТ ОТВОРИО ДОСИЈЕ ДЕВЕДЕСЕТИХ: Бомбе на Београд или помоћ у нормализацији односа - Косово коначна тачка раскола Трампа и Бајдена?

Foto: Tanjug AP

AKTUELNI predsednik Amerike, Donald Tramp, i njegov protivkandidat na sledećim predsedničkim izborima u SAD-u, Džo Bajden, umnogome se razlikuju po pitanju spoljne politike.

Ipak, kako piše poznati list "Washingtonexaminer", možda najveća razlika u njihovim koncepcijama spoljne politike Sjedinjenih Američkih Država, došla je do izražaja u petak, kada je u Beloj Kući u Vašingtonu, a uz prisustvo predsednika Donalda Trampa, potpisan sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

Dvadeset i jednu godinu nakon što je Bajden bio jedan od predvodnika napora Bila Klintona da bombarduje Beograd, Trampova administracija postigla je nezamislivo: normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, uz dogovor da Beograd preseli svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, a da takozvano Kosovo prizna jedinstvenu demokratiju na Bliskom istoku.

Ovaj sporazum u potpunosti se ukpala u dva najvažnija diplomatska napora Trampove administracije: naporom Džerada Kušnera da postigne formalno priznanje Izaela na Bliskom Istoku, i misijom Ričarda Grenela da donese mir na Balkanu.

Otprilike od pada Rimskog carstva do srednjeg veka, piše ovaj magazin, Kosovo je bilo domovina Srba. Nakon što su osmanski kolonisti pokušali da očiste Srbe iz regiona, susedni Albanci su došli da ga okupiraju. Srbi su na kraju izborili nezavisnost i od Osmanskog i od Habzburškog carstva, povrativši kontrolu nad Kosovom tokom gotovo jednog veka kao deo Jugoslavije, kada su na Kosovu ponovo počeli nemiri, koji su rezultirali činjenicom da su privremene vlasti u Prištini proglasile nezavisnost 2008. godine.

Tadašnja Klintonova administracija bila je nestrpljiva da se uključi u "rešavanje problema" kada su se pojavili prvi izveštaji o navodnom genocidu i etničkom čišćenju Albanaca na Kosovu. Hilari Klinton je odlučno podstakla svog supruga da bombarduje Beograd, u nadi da će rešiti konflikt koji seže pet vekova unazad. I naravno, kako očigledno sarkastično navodi ovaj magazin, u svemu tome Klintonova nije imala nikakvu ideju o ostvarivanju spoljnopolitičkih interesa Sjedinjenih Američkih Država.

Foto: EPA

Bil Klinton

U Bajdenu, Klintonovi su pronašli senatora koji će zdušno zagovarati izglasavanje zakona koji odobrava bombaški napad na Jugoslaviju.

Klintonova administracija u svojoj kampanji povećavala je brojeve o žrtvama na Kosovu, kako bi za svoju ideju pridobila javnost i opravdala "nužnost" napada na Jugoslaviju.

U kampanji NATO bombardovanja, koju "Amnesty International" smatra ratnim zločinom, ubijeno je oko 500 Jugoslovena, piše "Washingtonexaminer".

Nakon "oslobođenja" sa Kosova je proterano stotine hiljada Srba i pripadnika različitih nacionalnih manjina, a na stotine njih je ubijeno. U posebno brutalnom antisrpskom pogromu 2004. godine, raseljeno je hiljade Srba, ubijeno na desetine njih, a zapaljeno stotine domova i pravoslavnih crkava i hramova.

Samo, ponovo sarkastično primećuje autor ovog članka, nikako to "nemojte nazvati etničkim čišćenjem".

Danas, takozvano Kosovo ima najmlađu evropsku populaciju i najveću stopu nezaposlenosti. Tri od pet stanovnika na Kosovu su nezaposlena, ljudi su i dalje etnički raslojeni, a manjine terorisane. Takozvano Kosovo povelo je svojevrsni trgovinski rat sa Srbijom, uvevši takse od 100% na svu robu uvezenu iz Srbije.

Ipak, mnogo se toga promenilo od bombardovanja Jugoslavije. 1999. godine Tramp se odlučno protivio kampanji bombardovanja. Na dan potpisivanja sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa u Beloj kući, Trampova administracija ubrala je plodove jednogodišnjeg napora da ublaži bar deo štete koju su za sobom ostavili Klintonovi i Bajden. Trampov istorijski dogovor osigurava obostrani interes za mirom.

P.Milošević

Džo Bajden

Na pitanje o postignutom sporazumu Bajden je delovao kao da ne zna ništa ni o Kosovu, ni o tome šta je Tramp učinio, navodi "Washingtonexaminer".

- Ne znam na koji dogovor mislite, u redu? - rekao je Bajden i dodao:

- Ono što sam uvek tvrdio o Srbiji i Kosovu, jeste da Kosovo treba da bude nezavisno, a ne deo Srbije. Proveo sam tamo dosta vremena - rekao je on.

Jasno, ne dovoljno vremena, zaključuje autor članka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

prellee

09.09.2020. 14:21

Političari vole ovu igru s istinom. Dugo lažu i maltretiraju, podcjenjuju glasače, OBMANJUJU SVIJET LAŽIMA, UZ POMOĆ LAŽNIH MEDIJA, KOJI SU ODRADILI PRALJAVI POSAO DEVEDESETIH GODINA. Ništa OVAKVIM nije sveto! Ovaj globalista, koji vršlja po cijelom svijetu i otima sve što može, je Srbiju bombardovao ili jedan od njih. Sina poslao u službu na Kosovu i glumi nekog realnog arbitara i zna šta je pravedno na Balkanu a šta nije. Nedavno kad nije izazvao svjetski rat, prikazujući svoj interes kao US interes u Ukraini.Veoma opasan čovjek za današnje, komplikovano vrijeme. Ukratko, bully i greedy man sa Zapada.

Net

09.09.2020. 15:06

@prellee - ZA SRBIJU JE PRESUDNO DA TRAMP POBEDI BAJDENA! Ne bi valjallo da Belu kuću preuzme čovek koji je Srbe nazivao "nepismenim degenericima koje treba staviti u logore"!

Mama

09.09.2020. 16:25

@prellee - Zbog seksa u okrugloj sobi zamalo do III Svetskog rata!Da je djubre tada bilo kaznjeno mnogo zla bi bilo izbegnuto.Ali nije zakon za sve isti ni onda ni sada.To je najveci problem.

sima

09.09.2020. 15:00

Jasno,proveo si tamo dovoljno vremena da bih napravio dovoljno zla. Bajden je zločinac protiv ljudkosti kao i frustrirani i pedofilni Klinton. Nspravili su od Kosova leglo Albanskih terorista i mesto prikupljanja i naoružavanja islamista. Bajden je jedan od najgorih živih Srbomrzaca i umnoporemećeni diktator. Eto,takva im je i Amerika kad im je ova budaletina glavni adut za predsednika. Kad ga čovek samo vidi sve mu se zgrozi. On ima i veliku konkurenciju na Kosovu Taďzija, Haradinaja,u CG Đukamovića i Narkovića,sve jaki od jačih zločinaca. Al će im kraj brzo doći,ovim na Balkanu najbrže.

Jovanča

09.09.2020. 15:21

Činjenica je da gde god da su demokrate na vlasti uvek je spoljna politika negativna bila ( i biće) prema Srbiji, pogotovo u SAD. Mislim da ne bismo imali toliko problema u prošlosti da su u zapadnim državama na vlasti bile republikanske stranke.

bane

09.09.2020. 15:21

Koje lazi vi pisete ? Srbija je bombardovana iz razloga da bi se zataskao Klintonov skandal sa Luinski ,a ne da se zastute Siptari .Sve se lepo uklopilo da Klinton nebude svrgnut sa vlasti ,a bombardovanje je inicirala podla Hilari i insistirala .

Melkor

10.09.2020. 09:19

@bane - Mislim da je malo nategnuto da bombardovanje Srbije povežemo sa aferom Levinski. Klinton jeste bio "impičovan" zbog toga, tj pokrenut je postupak za razrešenje, ali u Senatu nije izglasano. Verovatno jer su demokrate bile u većini. Mnogo su tu veće igrice nego što je obična afera sa sekretaricom...

ilija

09.09.2020. 15:30

Sta se narode cudite, Isti Scenario je u vreme,Slobodnih izbora u Jugoslaviji napravio Hrvat Rcan sa laznom pricom o ocuvanju Jugosalije, sa svojim SDP, i gle svi Srbi u Hrvatskoj su glasali za SDP. I na kaju je Racan sve predao Franji Tudzmanu,E isti ce se Scenari dogodit sad kad bude Tramp odlazio a Bajden dolazio imace gotov posao u ruci gde ce opet ista prica da dosegne toliki pritisak da Srbija nece moci nista davise ucini. Daj jednom da Shvatimo sa kakvim Igracima mi imamo Igre.

Realist

09.09.2020. 15:50

Ovi su najveci gadovi na svetu Koji ne srede nikoga cak ni Decu ni stariji ljudi, svi jedni od drugih prokleti stvorenja Koji se racuna ju mirotvorci kasetnim i drugih vidova Bombe. i otrove.

Ljube

09.09.2020. 17:22

Nisu nama globalisti najveci problem .Nas najveci problem je i neprijatelj istovremeno ,izdajnicki Beograd i prodate politicke fotelje . Ni drzave ni vere ni suvereniteta sve dok lica ista vec trideset godina i vise kroje i prodaju ,plase i zastrasuju jadan narod , koji pored zavrsenih srednjih i visih skola ,nikada u istoriji gluplji i nepismeniji .