IZA KULISA PREGOVORA: Našu delegaciju odveli u sobičak s jednom stolicom, a onda je Vučić izgovorio rečenicu koja je bila presudna

M. Babović

06. 09. 2020. u 14:00

IMAM za vas iznenađenje. Očekujemo da danas priznate Kosovo. Spremili smo investicije od najmanje milijardu dolara i krećemo u novu epohu!

ИЗА КУЛИСА ПРЕГОВОРА: Нашу делегацију одвели у собичак с једном столицом, а онда је Вучић изговорио реченицу која је била пресудна

Arhiva Novosti

JURNjAVA PO HOTELU

ZANIMLjIVO je da je Grenel bio smešten u istom hotelu gde i naša delegacija. Američki predstavnici, kako nezvanično saznajemo, bukvalno su saletali članove našeg tima kako bi, ipak, prihvatili neke tačke poput kupovine tečnog naftnog gasa. To je i razumljivo, jer je i Trampovoj administraciji bilo stalo da se postigne dogovor.

Ovim šokantnim rečima Ričard Grenel je već na stepeništu u četvrtak dočekao predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Trampov "buldožer diplomata", koji po stilu podseća na nama po zlu poznatog njegovog imenjaka Holbruka, time je otvorio naslovnu špicu političkog trilera koji se najpre odvijao u čuvenoj zgradi "Dvajt Ajzenhauer" u Vašingtonu.

Dobro obavešteni izvori "Novosti" prenose nam kako se iza kulisa odvijala igra živaca u Beloj kući i kako se naš tim izborio da u konačnom tekstu ne bude Grenelove "dobrodošlice", odnosno kontroverzne tačke 10.

Čim ga je specijalni izaslanik lidera SAD već na vratima "toplo" dočekao, Vučić je svoje saradnike podsetio:

- Rekao sam vam šta će se dogoditi. Naše službe su, dakle, imale dobre informacije.

Čim je naš tim ušao u prostorije Saveta za nacionalnu bezbednost Amerike, sačekala ih je nova neprijatna scena.

Na stolu ispred prištinske delegacije stajala je tabla sa natpisom "Avdulah Hoti, premijer Republike Kosovo". Predsednik Vučić insistirao je da se ona ukloni kako bi razgovori uopšte počeli - navodi naš izvor.

Reč je uzeo Grenel. Govorio je o neophodnosti ekonomske saradnje i šansi da se postigne istorijski dogovor. Upadljivo gledajući u našu delegaciju, navodio je da se lideri ne obaziru na političke aspekte sporazuma, da ne sitničare i da se okrenu budućnosti.

Trampov emisar je, potom, zaigrao na jak adut.

- Ovi ljudi su sa sobom poneli čekovne knjižice - metaforično je rekao Grenel, aludirajući na finansijsku moć čelnika Uvozno-izvozne banke SAD, Međunarodne razvojne finansijske korporacije i "Milenijumskog izazova" koji su, takođe, prisustvovali sastanku.

Izaslanik predsednika SAD je pozvao delegacije da "gledaju dalje", ubeđen da će mahanjem milijardama lako završiti posao.

- Spremio sam papir koji je ključan za odnose vaših zemalja. Zato, hajde da ne gubimo vreme i da se što pre dogovaramo - samouvereno je predložio Grenel.

Zatim je učesnicima pregovora podelio četiri primerka sporazuma, koji su mogli samo da pogledaju nekoliko minuta, ali ne i da ga zadrže.

Naši sagovornici tvrde da je sadržina dokumenta praktično sva bila prožeta politikom, izuzev stavki o izgradnji auto-puta Beograd - Priština, obnovi avio-linije, izgradnji pruge.

Osim šokantne tačke 10, koju je Marko Đurić prepisao u notes (Grenel kasnije neubedljivo demantovao da je postojala) u kojoj se tražilo obostrano priznavanje, od Srbije se zahtevalo da ubuduće nabavlja tečni naftni gas od Amerike, kao i da se obaveže da od Kine neće nabavljati opremu za 5G mrežu.

- Predsednik Vučić tada je zatražio pauzu od 20 minuta kako bi se naš tim konsultovao. Odveli su ih u sobičak sa jednom stolicom. Vučić je bio svestan da bi jednim potezom mogao da razori unutrašnje, spoljnopolitičke i ekonomske pozicije Srbije. Rekao je: "Ja ovo neću potpisati makar me sekli motornom testerom!"

NEVASPITANA ALjBULjENA

TOKOM pregovora nije bilo preterane srdačnosti između delegacija Beograda i Prištine. Zanimljivo je da zamenica premijera tzv. Kosova Aljbuljena Balaj Haljimi nijednom nije pružila ruku članovima naše delegacije.

Naš sagovornik prenosi da je upravo tada iz zgrade izašao ministar finansija Siniša Mali, koji je javnost obavestio da Beograd "nikada nije dobio gori papir".

Po povratku u prostoriju za pregovore vidno je bilo da su Albanci raspoloženi.

- Ovo je uzbudljiv istorijski trenutak. Zaista fantastična stvar! - kazao je Avdulah Hoti, premijer privremenih institucija u Prištini.

On je pokušao da iz sporazuma izbaci odredbe o Hidroelektrani "Gazivode" i protivio se predlogu da tzv. Kosovo uđe u "mali šengen".

Na scenu je potom stupio Robert O'Brajen, Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost. Govorio je o rizicima ako se ne prihvati dogovor, ali i o ogromnoj finansijskoj koristi u suprotnom slučaju.

Sve je to trajalo oko 40 minuta, da bi reč uzeo Vučić:

- Moram da pokvarim žurku. Ovo je najgora uvreda za Srbiju i naš narod. Na ovaj način se ne razgovara sa jednom državom. O ratnoj odšteti zaboravite i da razgovarate - kategoričan je bio šef naše države.

Nemajući kuda, domaćini su proglasili pauzu za ručak, koja je prvobitno bila predviđena za 13, a bila je već u 11 časova!

Kad su se delegacije vratile za sto, sporna tačka 10 bila je izbrisana!

RAZUMEM ĆUTANjE, PONEKAD ČAK I LjUTNjU EVROPSKE UNIJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je sinoć da je sporazum koji je potpisan u Vašingtonu dokaz promene odnosa prema nama i našoj zemlji, koju Srbi treba dobro da upamte i zahvale Donaldu Trampu i njegovom timu.

TRAMPOVA PORUKA: SRBI SU NAM PRIJATELjI

SRBIJA je prelepa zemlja, to je veliki i prijateljski narod.

Ovako se, kako "Novosti" saznaju, predsednik Amerike Donald Tramp obratio svom srpskom kolegi Aleksandru Vučiću na samom početku bilateralnog sastanka u Ovalnoj sobi.

Susret dvojice zvaničnika, kako smo saznali, bio je prijatan, a lidera SAD najviše su zanimali ekonomski pokazatelji naše države i regiona.

Prema našim informacijama, Vučić i Tramp su razmenili iskustva oko organizacije mitinga. Šlagvort za tu temu je bio skup republikanaca u Pensilvaniji i Trampov govor koji je lider Srbije imao prilike da analizira.

Po izlasku iz Ovalne sobe, Vučić je sreo delegaciju iz Prištine koja je stizala u Belu kuću.

- Evo, završili smo jedan važan sastanak. Hoćete li i vi imati bilateralu - pecnuo je predsednik Hotija i Skendera Hisenija, aludirajući na to da oni nisu imali odvojen sastanak sa prvim čovekom SAD.

Vučić je, u intervjuu za TV Pink, istakao da Amerika poštuje sve na šta stavi svoj potpis, a upitan da li će to važiti i ako dođe do promene administracije u Vašingtonu, izrazio je uverenje da do toga neće doći.

Sporazum iz Vašingtona izuzetno je dobar za Srbiju, ali i za Srbe i Albance jer spaja ljude i preduzeća. On je rekao da je zadovoljan, i da je teško da će biti još tako dobrih sporazuma, jer, kako je objasnio, zna kakvi će predlozi dolaziti sa različitih strana.

Dolazak američke razvojne korporacije DFC, koji je dogovoren sporazumom u Vašingtonu, značajan je za kreditni rejting i dalji razvoj srpske privrede kroz nove investicije, podvukao je predsednik Vučić.

Predsednik smatra da u EU nisu mnogo srećni zbog potpisanog sporazuma u Vašingtonu:

- Zato razumem ćutanje, ponekad čak i ljutnje EU zbog ovog sporazuma, jer ovo nama da je neku vrstu snage za druge stvari.

Predsednik je dodao da je spreman za Brisel:

- Znam šta će biti, očekujem njihov konačni predlog i već godinu i po dana govorim o tome. Nadam se da će dobro shvatiti šta je to što Srbija i Srbi očekuju i šta je minimum onoga što moraju da dobiju.

Vučić je izrazio zahvalnost ljudima u Srbiji i ambasadoru SAD u Beogradu Entoniju Godfriju za kojeg je kazao da je uvek apsolutno fer podržavao Srbiju na svakom mestu.

ZABRANjENO PREUZIMANjE CELOG ILI DELOVA TEKSTA!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)