BITKA ZA OKO 29.000 GLASOVA: Grupisanje uoči ponavljanja glasanja u Šapcu

A. DELIĆ

03. 09. 2020. u 14:30

БИТКА ЗА ОКО 29.000 ГЛАСОВА: Груписање уочи понављања гласања у Шапцу

Foto: A. Delić

PONOVLjENI izbori na 27 biračkih mesta u Šapcu zakazani su za subotu, 5. septembra, a pravo glasa ima 28.900, od 103.000 upisanih u birački spisak, što je malo više od četvrtine biračkog tela.

SNS je na junskim izborima osvojio 11.229 glasova više od glavnog oponenta, liste aktuelnog gradonačelnika Nebojše Zelenovića.

Nakon prebrojavanja glasova, GIK je doneo odluku da poništi izbore na svih 100 birališta, međutim, Upravni sud naložio je da se glasanje ponovi na 27 biračkih mesta. Umesto da odmah organizuje reprizu glasanja, Zelenović je kao komandant Štaba za vanredne situacije uveo vanrednu situaciju, pravdajući to povećanim brojem zaraženih virusom korona.

U međuvremenu, politička scena Šapca dodatno je polarizovana, pa je tako Zelenović učvrstio saradnju sa partnerima iz "Zapadne Srbije" (bivši URS) i strankama ispod cenzusa - "Metla", Evropska zelena stranka, Zelena partija, GG "Prilika". S druge strane, SPS, SRS i Ruska stranka, koje takođe nisu prešle cenzus, pozvale su birače da glasaju za naprednjake.

- Laž je da je SNS dobila 13.000 glasova više od svojih protivnika. Istina je da su pokrali izbore, da je 300 kriminalaca u organizovanom kriminalnom delovanju pokralo glasove građana Šapca. Sada 30.000 građana ima priliku da odbrani normalan život - rekao je Zelenović.

REPRIZA KAO TAKTIKA?

PO kuloarima se uveliko priča i o taktikama, pa se pominje da je su Zelenovićevi odlučni da preko cenzusa prebace "Metlu", "Priliku" ili zelene stranke i "saberu" mandate. Inače, besomučnim ponavljanjem izbora na četiri biračka mesta u Šapcu, 2008. godine u Skupštinu su ugurani URS i LDP.

Naprednjaci su okupili široki front sa socijalistima i radikalima, koji su u Šapcu, ne tako davno, imali značajno uporište i nadaju se povećanju broja glasova.

Sa druge strane, pojavio se čitav niz snimljenih razgovora između aktivista ZZS i njihovih šefova, koji se "vrte" po društvenim mrežama i portalima. Najveći skandal je pojavljivanje šefa odborničke grupe ZZS Živojina Vuletića, koji se sa jednim aktivistom dogovara o kupovini glasova Roma u Drenovcu i Tabanoviću, i to po ceni od 3.000 dinara.

Takođe, naprednjaci su saopštili da je Zelenović, kada je izgubio izbore, sebi pridodao i glasove stranaka koje nisu prešle cenzus.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Gordana Peric

03.09.2020. 16:25

Ovu bitku posle dve decenije i vise, SNS ce dobiti. Dosta je Sapcu dosmanlija i da budu drzava u drzavi. Sabac je Srbija, a ne Dusana Petrovica i Nebojse Zelenovica nasledje od dede. U subotu glasamo za slobodu Sapca.

Teodora

03.09.2020. 23:59

Nadam se da će gradjani Šapca uspeti da se izbore sa kriminalcima koji već 20 godina kradu novac i bogate se na račun poštenog naroda. Vreme je da se Zelenovic i Dušan Petrović sakriju u rupe iz kojih su i izmileli.