NAKON objave da će na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića biti formiran specijalni tim za zaštitu svetinja krenuli su napadi koji ovog puta dolaze iz Crne Gore.

Miodrag iz Peći

19.08.2020. 15:57

@sara - To smo trebali da mislumo mnogo, mnogo ranije. Još kada smo se odrekli kralljevine SHS, pa rasparčali SFRJ i najzad SRJ. Sada je u kulturno nasleđe po UNESKO-u omeđeno državnim granicama. Tako da su sve cekve i manastiri u CG crnogorskog naroda, ali neka to. Ono što je srpsko, kruna sv. Kralja Stefana Dečanskog, ruka sv Jovana Krstitelja treba da se vrati Srbiji kao što je Srbija vratila sve ikone Hrvatskoj koje je spasla od ustaša. Zato, dok nije kasno i po svaku cenu treba izdejstvoati Eksterotijalnost SPC i njenih metoha po Vatikanskom modelu. Srpskim svetinjama treba omigućiti koridore ka matuci i između manastira i metoha i matice. Isto kao što Italijanima niko ne brani da se šetaju i mole u Vatikanu tako se i "Kosovari" mogu moliti i šetati u srpskim crkvama ali to nikada neće biti u posedu R. Kosovo i prestavljati baštinu "Kosovara"...

Dragutin

19.08.2020. 12:04

Ne znam šta bih rekao na ovo što radi CG, ovo nije lepo od strane njih. Srbija će zaštiti svoje svetinje i svoj narod u CG. Milo Đukanović je jedna velika sramota za celu CG.

Budvanini

19.08.2020. 12:21

@Dragutin - U Crnoj Gori crkve pripada crnogorskom narodu, koji ih je gradio a ne vama, koji sa tim nemate nikakve veze ni udjela. Crna Gora je nezavisna država bila i uvijek će biti.

Zoran

19.08.2020. 12:35

@Budvanini - Па није баш увек била самостална али сада јесте и то у Србији нико и не оспорава. Само Мило и ви око њега оспоравате то да ми то оспоравамо...(вероватно из самоинтереса и мржње према Србима, а шта сте на крају и ви сами, наравно изузев оних који то нису...). А светиње су Српске и ту нема спора...

VP

19.08.2020. 12:40

@Budvanini - Srpska Pravoslavna Crkva pripada srpskom narodu. U Crnoj Gori,Srbiji, Kanadi, Australiji pa i na Marsu ako je tamo izgradimo. Normalan narod bi izgradio crkve sebi a ne otimao od drugih..

Marko

19.08.2020. 12:57

@Budvanini - Gospodine, srpska je samo jedna rec.Religija Pravoslavne vere je nesto drugo.Niko veru ne moze da prisvoji vec mora da je dozivi.Crkve pripadaju svima koji zele da se Bogu pomole bilo koje vere da je.Ako Crna Gora zeli da osnuje svoju crkvu nek pocne da gradi i crkve i manastire.Ko vam brani.Gde je problem.A oni koji zele da idu u Pravoslavne crkve u koje su i do sada isli nek idu ostavite im.Ili mozda zelite Srpske crkve da budu Crnogorske.Da ih prisvojite.Kako cete se moliti po Crnogorskom u Srpskim bogomoljama.Gde tu ima logike.Budite svoji na svojima ostavite Srpski narod da na miru radi i gradi za dobrobit svih njenih gradana.A vi se udruzite sa kim vi hocete.To je vasa odluka.

Marko

19.08.2020. 20:31

@Miki - Gospodine ocigledno je da vi ne razmisljate svojom glavom vec pustate neke misli iz glave koje nemaju nikakvo znacenje jer ih vi niste sposobni svrstati tamo gde treba da budu.A ako kazete da je moj komentar glup jer sam hteo malo slozenije da vam moje misljenje objasnim onda moram da vam kazem da ste vi mnogo plitki da bi sve to razumeli sta sam hteo da vam kazem.Ali niste vi krivi mozda bi trebali da se pozalite vasim roditeljima sto vam nisu mnoge stvari dovoljno objasnili pa sada u 21 veku kaskate za vasim prijateljima vrsnjacima.Postoji skola zivota i redovna skola.Imam utisak da ste vise vremena proveli oko skole a zivotna skola vam je zasigurno bila u dvoristu vase kuce.Pozdrav

SSSS

19.08.2020. 22:19

@Marko - Da lo je moguće da neko napiše ovoliki traktat, a da ne kaže ništa?!?! Pa, Vi ste moj idol, kad porastem hoću da budem Vi! Mada, kad bolje razmislim, mnogo je takvih praznopričavih likova na ivim prostorima!!! Uzgred, da li je neko primetio da je dični intelektualac iz CG, svoje štivo napisao na čistom nivoHrvaCkom?!? Zašto uopšte komentarišete dotičnog?!

Beranini

19.08.2020. 13:14

@Budvanini - Budvanini, Budva do 1945. nikad nije pripadala Crnoj Gori, pa ako ti je toliko do Crne Gore bolje da postaneš Cetinjinji, jer to je jedina istorijska Crna Gora. A i ona je srpska.

Zoran

19.08.2020. 13:14

@Budvanini - @Budvanin.U Crnoj Gori kao i svuda u svetu Crkva pripada vernicima koji veruju u ono sto propoveda ta crkva..i oni su je gradili..Crkvu u Crnoj Gori nisu gradili nevernici poput tebe i Mila Dukanovica sigurno..Takvi kao sto ste vi su je uvek palili,progonili i rusili..Nemesaj "babe i zabe" nevernice..

realno

19.08.2020. 13:24

@Budvanini - "U Crnoj Gori crkve pripada crnogorskom narodu, koji ih je gradio a ne vama???"...da li se u to racuna i pola CG koja je izgradjena iz samodoprinosa za CG,koju je i Srbija a i sve "bratske"republike SFRJ placale godinama posle zemljotresa...

iz glave

19.08.2020. 14:10

@Budvanini - budvanine - 1.u CG nema Ser-CG,nego CG-MNE problema 2.u MNE nepravoslavci na vlasti otimaju i prepravljaju Pravoslavnu imovinu 3.da su "zaradjene" pare i moć usmerili u izgradnju hramova nvo cpc bili bi veći od SPC 4. sve relikvije Mitropolije CP su poreklom i u vlasništvu SPC. Sve. 5. SK CG, današnji DPS je Mitropolitu CP Amfilohiju ostavio 3-4 objekta za ljudsku upotrebu, danas, 30g kasnije ima ih oko 700 i nezaduženu zdravu ekonomiju... sam Bog je pogledao CGce i Pravoslavlje kada nj.s. Amfilohije nije izabran za Patrijarha SPC

Nezavisna Boka

19.08.2020. 14:14

@Budvanini - ti da si budvanin, bio bi srbin. Kao i svi stari bokelji i Paštrovići. Najmanje crkava ima po staroj Crnoj Gori. Većina ih je propala i u veoma su lošem stanju.A crkve su gradili srbi iz Crne Gore. Bar su se tako tada izjašnjavali

Vuk Samotnjak

19.08.2020. 14:22

@Budvanini - То те тата мило научио и мираш дедеић, је ли ? Распитај се ко је градио и ко је Свети Василије Острошки и гдје је рођен, ко је Свети Сава, Немањићи... Узгред прочитај Горски вијенац, а сјетићете се браће Срба када вам шиптари и албанци буду дјецу правили и када вам буду органе вадили као и нама. Сјетићете се, али биће вам касно јер вас је одавно преузео “шиптарски карцином”, само што не видите даље од носа.

Iznogud

19.08.2020. 14:24

@Budvanini - te crkve I drzavu su gradili vasi pradjedovi I moji dok su bill srbi a sad sto ste see vi odrekli srpstva I formirali neku teritoriju ne znaci da su I crkve .mozemo.vi ste formirali u took drzavi I svoju crkvu koju ste u policiji registrovali I zidajte sebi novee I ..mozemo see mi grupisati u zajednice velicine kokosinjca Ali ta teritorija ne cini Nas kokoskama

Pitu Guli

19.08.2020. 14:30

@Budvanini - Montenegrinero, nemaš ti veze sa crnogorskim narodom, jer su Crnogorci SRBI, a ti si očito NATO poturica, prodao si veru za večeru zapadnjačkim hegemonistima čiji si slugan i rob, tako da ti možeš biti samo Montenegrin milogorskog porekla POTURICE NATO-paktovska, a što se tiče crkava u Crnoj Gori, one su svakako nemanjićke, svetosavske i pre svega srpske!!!

Pedja

19.08.2020. 15:40

@Budvanini - Dragi moj brate Budvanine, vreme je da uzmes istoriske knjige u ruke I da se malo obrazujes. Ako je tebi ispran mozak I ako si postao konvertit to ne znaci da mozes da prisvajas tudje kao svoje. U jednom si u pravu narod u Crnoj Gori je gradio te crkve I manastire, ali srpski narod kojem je pripado I tvoj deda ili pradeda nema veze kojoj religiji ili sekti ti sad pripadas. Mi srbi ma gde ziveli, u Makedoniji, Hrvackoj, Bosni I Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Sloveniji, ili ma gde god u svetu, smo samo srbi I vi koji pokusavate da prisvajate nase svetinje nikada necete u tome uspeti. Ziveo srpski narod, a ko hoce da sebi pravi naciju neka pravi od nekih drugih naroda a ne od nas, jer ni jedan pravi srbin na to nece pristati.

KIR SRBIN

19.08.2020. 16:11

@Budvanini - @Budvanin "господине" буђванине, а што ћемо јадан са оним црквама које су подигли

simonca

19.08.2020. 17:45

@Budvanini - "Budvanin"sigurno zna gde na svetu je država vlasnik crkve!?Toliko čojstva i znanja zrači iz njegovih reči da to od njega očekujem!!!

Budvanin takodje

20.08.2020. 16:44

@Budvanini - Crna Gora je "uvek bila drzava", jeste, ali SRPSKA drzava. I nikada se nije zvala "montenegro". Sveti Sava se rodio u crnoj gori.

Radovan

19.08.2020. 13:01

@Draga - Tačno tako Budvanine.Svetinje pripadaju mitropoliji Crnogorsko-promrskoj srpske pravoslane crkve,a ne dps-u i izmišljenoj komunističkoj naciji.

Mijo

19.08.2020. 12:06

CG gledaju samo svoj interes i žele da utiču na našu zemlju ali dzaba im sve to bićemo još uspešnija zemlja nego ikad verujem predsedniku koji čini sve kako bi zaštito pre svega naš narod u CG a ujedno i našu celu zemlju. On je pravi patriota i pravi borac.

Zorana Radović

19.08.2020. 12:09

Vučić ima veoma jasne stavove i principe od kojih ne odstupa. Uvek staje u zaštitu svoje države, naroda i svetinja . Pojedinci to ne mogu da mu oproste!

Haos

19.08.2020. 12:11

Ovo je jedan nizak udarac, ali smo pokazali da smo dostojanstveni i da ne nasedamo na ove provokacije, jer svako ima pravo da štiti ono što smatra da je za njega sveto. Nikome se ne mešamo u bilo kakva dešavanja, ali čim mi počnemo da se borimo za nešto svoje, odmah kreću napadi.

rade

19.08.2020. 12:13

Podržavam ideju da se u narednim danima da zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom formira specijalni tim za zaštitu svetinja, odnosno srpske i hrišćanske duhovne baštine na prostorima na kojima živi naš narod.

Denis

19.08.2020. 12:14

Сви ови бивши Срби се утркују ко ће да измисли нову историју а цео свет им се смеје. Зар стварно мисле ове бабе да ће се на Сорбони, Кембриџу или Харварду учити милогорска, северномакедонска, муслиманска или хрватска бајка за его, коју називају историја ?

Zoran

19.08.2020. 12:22

Negiranjem postojanja "Srpskih svetih mesta"u Crnoj Gori ovaj ustasoid dr.Milenko(Pravo Crnogorsko ime..) negira postojanje Srba ili srpskog naroda u Crnoj Gori..Ovo je najgori vid sovinizma direktno proistekao iz fasisoidne osnove novodukljana..koji brata nevide vise kao brata ni istinu kao istinu..vec je sve zatrovano lazi i krivotvorenjem...Nesreca (po njih same) je u tome sto su se suprotstavili Gospodu Bogu..i shodno tome procice kao i svi bogoborci u dugoj istoriji..

Zojan

19.08.2020. 12:27

Kako jedna mafijaska drzavica moze toliko da mrzi.Zna se da sverc cigaeta droge i ostalih stvari poboljsavaprivredu Crne Gore posto drugo nemaju Kada je propala turisticka sezona onda pustaj Srbe Ruse danadnoknade slabo poslovanje od turizma Dok ovamo se ljube sa svima koji nisu Srbi

dr Milan Lekić

19.08.2020. 12:53

Овај конфузни колоплет Перовићевих фалсификација и манипулација заснован на методологији језуитско-фрањевачког вишеслојно милозвучног дискурзивног иживљавања са историјском истином - представља језгро пропагандне медијске платформе - од стране Хрвата добро издресираних корумпираних "Монтенегрина", и провладиних институција - коојом се кроз доминантну етничку, српску, популацију у српској Црној Гори покушава проширити "Машанов синдром" - преламања у глави и стомаку (у срцима је то немогуће). Можда јасније и одеђеније треба рећи да је у ствари ријеч о повампиреним прозелитским фантамозгаријама Фрање Рачког и фра Милобара - темељу конвертитског наука на српском етничком простору – толико инспиративним за политику Мила Ђукановића.

Marijana

19.08.2020. 13:05

Mogu samo da kažem da na predstojećim izborima neću biti apstinent, i glasaću za one koji brane svetinje. Kakva je egzistencija naroda, pod ovom vlašću, suvišno je govoriti.

caca

19.08.2020. 13:18

Crna Gora neće da prihvati činjenicu da se Srbija bori za svoje svetinje! Srbija je zemlja koja će uvek da štiti blago od svetinja,ma gde da se ono nalazi!!!!!

iz glave

19.08.2020. 14:12

u MNE se bije bitka satanista duboke države protiv Pravoslavlja, Srbi su tu manje bitni, tako da sabor mora biti daleko veći ... neće oni da se mole u hramoviam kada ih otmu, nego da ih ugase

Bungi

19.08.2020. 14:32

Ne mrzi Milo baš toliko Srbe, Otac, Majka, Baba, Đed,...su mu Srbi, nego je hronična nestašica para natjerala ga da opljačka imovinu SPC.On mora da dovrši projekat rasrbljavanja Crne Gore za koji je od zapada dobio pare ali to ne ide baš lako kako su njegovi mentori zamislili.

Mladen

19.08.2020. 14:50

Што га не казните за ширење вјерске и националне мржње међу браћом .Тај Перовић живи и ради у Новом Саду. Није му први пут да овако говори. Одавно он фашистичким језиком говори о Србима. Требају власти Србије да га позову и испитају за врло проблематичне ставове које има о Србима и СПЦ. Овако, он ће и даље да трује народ својим лажима и мржњом.

Biljana

19.08.2020. 18:16

Iz Crne Gore nam stižu uznemirujuće novosti i mrziteljske poruke čime su se definitivno svrstali u neprijatelje naše države u kojoj žive hiljade crnogorskih građana i zajedničke istorije,to je odraz nemoći i mizerije državnog vrha Crne Gore koji je učauren u maloumlju

Vojin

19.08.2020. 18:43

Ово је за почетак одличан потез и треба га што пре спровести у дело - требало је и раније. Осим тога потребно је позвати у Београд све оне људе присутне у Кфору и другим међунар. организацијама који су спремни да сведоче о догађањима на КиМ, БиХ, Ц. Гори и Хрватској у корист Србије, на симпозијум у коме ће се осмислити дејство у медијима, а таквих људи није мало и ту би дошла чак 2 Нобеловца "Пинтер и Хандке"!

Vlada

19.08.2020. 19:16

Crna Gora je falsifikovala citavu svoju istoriju kako bi stvorila lazni identitet odvojen od srpske drzave. Poceli su unistavati sopstvene spomenike, nelegalno stvorili laznu crkvu, izmislili nekakav maternji jezik i posvetili se blacenju i demonizaciji sve sto ima srpsko poreklo. Zabranili su slobodu govora i oberucke primili NATO okupatora u svoje dvoriste. Takav narod nema sansu da opstane osim ako se ne vrati svojim korenima. Republika Srbija zeli najbolje odnose sa svima uprkos zabivanju noza u ledja svoje brace.

stevan

19.08.2020. 20:19

ovakvu podlost nisam dugo cuo. ovakovi treba da nas ujedine.srpsku crkvu nisu unistili turci za 500 godina . sta moze saka kriminalaca . zapamtite moje reci ko se putinu zamerio taj je jako lose prosao zivi srbi bili i videli.

Nena

19.08.2020. 21:19

Crna Gora ovim niskim udarcem misli da moze da poljulja ono u sta godinama verujemo i ono sto oduvek gradimo i cuvamo. Osnivanje ovog tima ce im otvoriti oci i pokazati da grese.

Ivana

19.08.2020. 21:44

Srbija se danas cela razvija i gradi, i to je ono što je važno za ekonomski napredak i razvoj naše države. Srbija se danas cela razvija i gradi, to je ono što će nas ekonomski potpuno ojačati. Hvala Vučiću koji zaista Srbiju spaja sa celim svetom.

Djole

19.08.2020. 22:09

Pa, da, evo i njih, Crnogoraca kojima smeta Srbija koja zna sta hoce, a sta nece i koja brani svoje. Zato udaraju na onoga koji Srbiju vodi pravim putem, tj. na predsednika Vucica.

Vasa

19.08.2020. 22:12

Не треба се претерано узбуђивати и реаговати оштро на коментаре оваквих људи, Као што је Миленко Перовић. Он, сада, под старе дане као да има кризу идентитета, а можда вуче и комплекс више вредности из периода периода измишљања црногорског језика и његовог филозофског приступа поменутом процесу. Можда мисли да је већи и од Вука и Његоша. Не чуди ме ни што је осуђен за мобинг према свом асистенту, јер са њим генерално нешто није како треба. Он као личност мене подсећа на Анту Старчевића. Сад видите какве је јунаке окупио Мило око себе. То су људи којима не смета Српски новац, али им смета све остало што је Српско. Ускоро ће им сметати и Црна Гора. Да нам живи Српство и братска слога!

Nikola

19.08.2020. 23:15

Zarad opstanka na vlasti Milo Đukanović je prodao i svoju državu i narod albancima.Samo on može ovakvu glupost da izjavi pošto mu je ušla voda u uši zbog izbora koji su svakim danom sve bliži.

Zoran

19.08.2020. 23:48

Austro-Ugarska monarhija, nama nastrojena carevina je dozvolila da fruškogorski manastiri budu vlasništvo srpske pravoslavne crkve i omogućila je eksteritojalnost zemljišta na kojem se nalazila crkvena imovina. A ekološki smradovi bi da uzmu za džabe. Baš kao što su podobijali i besplatne društvene stanove po Beogradu i direktorske fotelje. I još uvek su ubeđeni da nekom nešto znače. Izmislio ih je Milovan Đilas i postadoše nacija, a nema ih više od 400.000 u svojoj ekološkoj. Ne znaju jadni da pingvina na Južnom polu ima više. Pod hitno im oduzeti dvojno državljanstvo, pošto oni Srbima u ekološkoj ne dozvoljavaju dvojna državljanstva.

Slobodanka

20.08.2020. 05:54

Rukovodstvo CG gleda samo svoj interes i žele da utiču na našu zemlju ali dzaba im sve to bićemo još uspešnija zemlja nego ikad verujem kao i većina građana Srbije Aleksandru Vučić, koji čini sve kako bi zaštitio pre svega naš narod u CG a ujedno i našu celu zemlju.

Bogdan

20.08.2020. 09:29

Žalosno je to do koje mere ide ova srbofobija koju propagiraju pojedini politički akteri u Crnoj Gori. Mi kao država a ni predsednik Vučić nemamo nikakve loše namere u odnosu na Crnu Goru.