I MILO „SLAO” VOJSKU NA KIM: Tragom vesti da bi mogao da svedoči u korist Tačija

S. S. R.

18. 08. 2020. u 09:05

И МИЛО „СЛАО” ВОЈСКУ НА КИМ: Трагом вести да би могао да сведочи у корист Тачија

Specijalni sud za zločine OVK

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović mogao bi, prema nezvaničnim saznanjima ljubljanskog Međunarodnog instituta za balkanske i istočne studije da bude svedok odbrane lidera tzv. Kosova Hašima Tačija, u procesu pred Specijalnim sudom u Hagu.

Ako zaista do toga dođe, on bi mogao da govori o potezima Vrhovnog saveta odbrane SR Jugoslavije, čiji je član bio. Uz njega, ovde su kao predsednici Srbije i SRJ, bili Slobodan Milošević i Zoran Lilić, i konsenzusom su doneli odluku da vojska 1998. godine krene na Kosovo i Metohiju.

Advokat Toma Fila, koji je Miloševića branio u Hagu, kaže da je članstvo Đukanovića u Vrhovnom savetu, jedino o čemu bi on mogao da govori, ukoliko uopšte bude svedočio.

- On o dešavanjima na terenu na Kosovu i Metohiji nema pojma. Za odlazak vojske na KiM 1998. godine trebalo je odobrenje sve trojice predsednika. Milošević se plašio da Đukanović neće dati saglasnost da se vojska pošalje u južnu srpsku pokrajinu, ali je on, ipak, glasao za - objašnjava Fila, za "Novosti".

Arhiva 

On kaže da je procedura takva da svedok sam odlučuje hoće li biti deo procesa ili ne, osim u slučaju kada sud "pod pretnjom kaznom" naredi da osoba mora svedočiti.

Inače, IFIMES je naveo, pozivajući se na međunarodne izvore i analitičare, da "bi Đukanović uskoro mogao da ode u Hag kao svedok Tačija". On se sumnjiči za ubistva skoro sto ljudi, ratni zločin, progon i mučenja.

U tekstu pod nazivom "Kraj ere Mila Đukanovića", podseća se da je Đukanović trebalo da bude i svedok "odbrane jednog od najviših zvaničnika iz Srbije pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu, ali nije". Na spekulacije da je u pitanju proces protiv Miloševića, Fila kaže da, koliko on zna, Đukanović nije bio na spisku svedoka.

Arhiva 

DEMANTI IZ PODGORICE

KABINET crnogorskog predsednika Đukanovića demantovao je navode IFIMES-a, da bi mogao biti svedok odbrane Tačija.

- Reč je o još jednoj u nizu neistina plasiranih iz organizacije koja se predstavlja kao međunarodni institut - rečeno je iz Đukanovićevog kabineta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)