PUPOVAC: Šta ako ne grešimo, Dačić: Ulazite u kliše koji želi Hrvatska

Tanjug

05. 08. 2020. u 23:17

PREDSEDNIK SDSS Milorad Pupovac poručio je večeras da Srbi u Hrvatskoj misle na Srbiju i na druge delove srpskog naroda, ali da razgovaraju sa onima sa kim smatraju da treba, kao i da se sa njima razgovara.

ПУПОВАЦ: Шта ако не грешимо, Дачић: Улазите у клише који жели Хрватска

Foto: Tanjug

Pupovac je to iz Zagreba rekao za emisiju "Oko" RTS reagujući na ocenu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, koji je takođe bio gost emisije, da je odlazak Borisa Miloševića bio pogrešna odluka i pokušaj rušenja srpskog jedinstva.

-Gospodine Dačiću, mi mislimo na Srbiju, na druge delove srpskog naroda, razgovaramo s kim smatramao da treba i sa nama se razgovara, ali ne na ovaj način na koji se u javnosti radi preko pojedinih medija. To ne želimo i izbegavamo, učinićemo sve da sa naše strane to ne dolazi-, rekao je Pupovac.

Dodao je da će, ako je odlaskom Miloševića u Knin na obeležavanje "Oluje" napravljena greška, tu grešku i platiti.

-A šta ako nismo napravili grešku i ako će ovaj koraj dovesti do ozdravljenja u odnosima Hvata i Srba, da li će nam onda neko reći: izvinite braćo-, upitao je Pupovac.

Odgovarajući Pupovcu, ministar Dačić je rekao da Pupovac pravdajući svoj potez "ulazi u klišee koje Hrvati žele".

-To je da se sad osuđuje Beograd zbog odnosa prema Srbima u Hrvatskoj. Da kažu da su pobedili velikosrpsku politiku. Izvinite gospodine Pupovač, da li je to bila velikosrpska politika? Koliko danas Srba živi u Kninu? Ko je danas gradonačelnik? Koliko je Srba u Glini. Šta je tamo na mestu crkve? U Smiljanu, odakle je Tesla, nema nijednog Srbina-, rekao je Dačić i nastavio:

-Koliko je Srba danas u Hrvatskoj, a koliko je bilo 1991? Da li Srbi učestvuju u proslavi ili u obeležavanju etničkog čišćenja-?, upitao je Dačić.

Dačić je podsetio da je Pupovac i ranije bio u hrvatskoj vladi i upitao zašto ranije nije učestvovao u proslavi Oluje.

On je kazao da Pupovac mora da nauči da kada diskutuje upotrebljava rečnik primeren razgovoru, "a ne da ispadne da se svađamo".

-Imam pravo da mislim da se odlaskom pogrešilo. Kao što i oni možda misle da smo mi nešto pogrešili. Jesu li Hrvati odustali od negiranja zločina i svog narativa. Nisu-, ocenio je Dačić.

On je upitao i da li su Hrvati odustali od negiranja zločina i šta su Srbi sada dobili.

-Poruke koje su se čule danas nisu bile drugačije nego prethodnih godina-, naveo je Dačić.

-Da li mi Srbi smatramo da je to bilo etničko čišćenje? Nema šta ja da smatram. To je popis stanovništva. Koliko se Srba posle vratilo?-, rekao je Dačić.

Upitao je i da li Srbi obeležavaju Oluju kao etničko čišćenje, ili učestvuju na proslavi, i dodao da je u tome razlka.

Odgovarajući na pitanje da li gest odlaska srpskog predstavnika u Knin može dovesti do toga da prestanu da se razbijaju table, Dačić je pitao u čemu će oni da naprave prekretnicu.

Koja prava da dobiju Srbi u 21. veku, upitao je Dačić misleci na struju. "O čemu pričamo, to je njihova obaveza", istakao je Dačić.

-Ako teba da učestvujemo u slavljenju Oluje da bi uveli struju u selo, da li će sada da procesuiraju ratne zločince, sve je to moglo da se desi na osnovu političkog dogovora sa vladajćcom strankom-, smatra Dačić i dodaje da je besmisleno nadati se.

Podsetio je da je Pupovac došao kod njega 2012. dok je bio premijer, sa željom da se radi na načinima i putevima da se stvari među državama i narodima rešavaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (36)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!