ISTRAŽIVANJE: Svemirski otpad se može videti i danju

Beta

04. 08. 2020. u 23:59 >> 23:43

NAUČNICI su otkrili način otkrivanja pri dnevnom svetlu svemirskog otpada koji je opasnost za aktivne satelite, što bi moglo olakšati nadzor, pokazalo je istraživanje objavljeno u utorak u časopisu "Nature Communications".

ИСТРАЖИВАЊЕ: Свемирски отпад се може видети и дању

Foto: Tanjug/AP

Skoro 9.000 satelita postavljeno je u orbitu oko Zemlje od 1957. godine, a oko 23.000 predmeta većih od 10 santimetara, po američkim vojnim podacima, kruži oko Zemlje brzinom većom od 20.000 kilometara na sat. Pri toj brzini, svaki sudar s njima, iako su mali, može uništiti satelit i stvoriti još više otpada.

Te krhotine potiču posebno od komada raketa koje nose satelite u orbitu, a potiči i iz dva posebna događaja: 2007. kada je Kina projektilom namerno uništila jedan svoj satelit, i od sudara ruskog vojnog i komunikacionog satelita 2009. godine.

Problem se pogoršava jer je u poslednje vreme sve više lansiranja čitavih "rojeva" od po nekoliko desetina sasvim malih satelita za telekomunikacije.

Sa optičkih posmatračkih stanica na Zemlji moguće je otpad u svemiru otkriti laserskom telemetrijom. Ali, ta tehnika radi samo nekoliko sati u sumrak, kada je stanica za otkrivanje na Zemlji u tami, a otpad i dalje osvetljen Suncem.

Tim istraživača u Austriji saopštio je da je uspeo da produži to vreme kombinacijom teleskopa, detektora i filtera kako bi povećali kontrast između objekata i neba.

Po njihovoj studiji, zahvaljujući toj novoj tehnici koja je još u eksperimentalnoj fazi, bilo bi moguće pratiti svemirske ostatke 22 sata dnevno, a sada je to moguće samo tokom šest sati.

To bi znatno doprinelo "budućim misijama uklanjanja svemirskog otpada i poboljšanju predviđanja sudara u orbiti", izjavio je za AFP koautor studije, Mihael Štajndorfer iz Instituta za svemirska istraživanja Austrijske akademije nauka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi