NEMI SVEDOK UŽASA I PATNJI SRPSKOG NARODA: Pročitajte šta piše na prvom spomen-obeležju posvećenom mučenicima iz "Oluje"

D.M.

04. 08. 2020. u 08:15

DANAS će na mostu u Sremskoj Rači predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik otkriti spomen ploču Srbima koji su stradali tokom "Oluje".

НЕМИ СВЕДОК УЖАСА И ПАТЊИ СРПСКОГ НАРОДА: Прочитајте шта пише на првом спомен-обележју посвећеном мученицима из Олује

Foto S. Kostić

Ta spomen ploča, koja je postavljena sinoć, će biti prvo obeležje mučenicima koji su se našli na udaru zločinačke akcije hrvatske vojske, čiji je jedini cilj bio etničko čišćenje prostora Krajine.

"Ovaj most je nemi svedok užasa i patnji srpskog naroda. Spasavajući sebe i svoju decu od zločina i sigurne smrti, ovuda, kao žrtve etničkog čišćenja, prođoše stotine hiljada Srba Krajišnika u avgustu 1995. godine. Došavši u Srbiju našli su nadu, utočište i spas.", piše na obeležju.

Foto S. Kostić

Beograd i Banjaluka zajedno će obeležiti 25 godina od genocidne operacije hrvatske vojske, tokom koje je proterano više od 250.000 Srba, a ubijeno 2.000, uz ideju da se na današnji dan u Sremskoj Rači ne govori samo o stradalima u "Oluji", nego uopšte o stradanju srpskog naroda.

Ceremonija obeležavanja nosiće naziv "Oluja je pogrom, otadžbina neće zaboraviti", kako bi se poslala snažna poruka da matica oseća bol svih Srba, ma gde da se oni nalaze.

Za razliku od prethodnih godina, kada je 4. avgust, dan početka "Oluje", obeležavan uz prisustvo brojnih najviših državnih zvaničnika Srbije i Srpske, gostiju iz sveta diplomatije, javnog života i velikog broja građana, tokom ovogodišnje centralne manifestacije u Sremskoj Rači neće biti masovnog okupljanja. Ovakva odluka je doneta iz bezbednosnih razloga, zbog situacije sa epidemijom virusa korona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna