OČEKIVALA JE SVETSKI RAT NA BALKANU: Američka dokumenta otkrivaju detalje razgovora Klintona i Olbrajtove

Novosti online

03. 08. 2020. u 07:38

ОЧЕКИВАЛА ЈЕ СВЕТСКИ РАТ НА БАЛКАНУ: Америчка документа откривају детаље разговора Клинтона и Олбрајтове

Foto: EPA

BILO je onih koji su bili veoma nervozni zbog činjenice da bi Hrvati i Srbi mogli da uđu u sukob i da bismo tako dobili početak trećeg svetskog rata.

Ovako je Medlin Olbrajt, nekadašnja ambasadorka SAD u UN, i jedna od učesnica u pregovorima o završetku rata u Bosni, u nedavno obelodanjenim američkim dokumentima posvedočila šta se dešavalo nekoliko meseci pre nego što se došlo do sporazuma u Dejtonu decembra 1995. godine. Ona je tom prilikom govorila o mogućem sukobu između Srba i Hrvata, jer je sve "mirisalo" na to da će se Hrvati odlučiti na vojnu akciju protiv Srba iz tadašnje Republike Srpske Krajine.

- Hrvatska vojska bila je osnažena i bilo je pitanje koju ulogu bi mogla da odigra u regionalnom sukobu. Kada smo o tome razgovarali sa predsednikom (Klintonom, op. aut.), ja sam bila stava da Hrvati rade ono što žele i da ne mogu da budu zaustavljeni. Bilo je i onih koji su bili veoma nervozni zbog činjenice da bi Hrvati i Srbi mogli da uđu u sukob, i da bismo tako dobili početak trećeg svetskog rata. Nisam mislila da će se to desiti. Mislila sam da je bilo vredno rizika. Bila sam zabrinuta u vezi s tim kako će prići ljudskim pravima, i bilo je u redu biti zabrinut zbog toga. Ali nisam to videla kao nešto apokaliptično - kazala je Olbrajtova.

Treći svetski rat se nije desio, ali jeste nekoliko meseci kasnije, 4. avgusta, hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja" u kojoj je, prema podacima dokumentacionog centra "Veritas", poginulo i nestalo 1.853 Srba, a proterano najmanje 250.000 stanovnika Republike Srpske Krajine.

Olbrajtova ni u jednom momentu nije skrivala da ne voli Srbe, a ovi dokumenti daju i uvid u to da je u pregovorima nastojala da srpska strana što manje dobije. Posebno se osvrće na trenutak kada dolazi do povlačenja Unprofora iz Hrvatske. Taj njen predlog stigao je i do Klintona.

- Postalo je očito da Unprofor odlazi i da moramo smisliti način da tu činjenicu iskoristimo kao nešto što će se koristiti za pritisak na Srbe. Dali smo im do znanja da će, ukoliko Unprofor ode, situacija za Srbe biti gora, a ne bolja. To sam donela za sto. Postalo je očigledno i da je Toni Lejk (Klintonov savetnik za bezbednost, prim. aut.) bio nezadovoljan statusom kvo. Na kraju, napisala sam duži predlog koji je otišao predsedniku - ispričala je Olbrajtova.

Sem na insistiranju da se Srbija bombarduje 1999. godine, u toku svog mandata tražila je i da se nikako ne odustane od Tribunala u Hagu, jer "žrtve zverstva zaslužuju pravdu". U jednom od dokumenata, od 25. maja 1995. godine, ona piše Toniju Lejku i zalaže se za da SAD ne odustane od toga da skidanje spoljnih sankcija Srbiji, to jest zabrane zaduživanja u MMF-u, bude povezano sa saradnjom sa Tribunalom u Hagu. Bližio se dogovor u Dejtonu, Tribunal je formiran osamnaest meseci ranije, ali predsednik Slobodan Milošević nije pokazivao da je spreman na saradnju.

- Nastavljam da verujem da je saradnja sa Tribunalom kao uslov za skidanje "spoljnog zida sankcija" ispravna stvar. Žrtve zverstva zaslužuju pravdu. Uklanjanje osoba koje su podsticale nasilje ukloniće moguće uzroke konflikta u budućnosti - navodi Olbrajtova.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (36)

Čiča Gorio

03.08.2020. 10:19

Da je ona bila realna i setila se šta su Hrvatske Uštaše uradile srbima u drugom svetskom Ratu. Onda bi ona mogla da rekne nešto pravedno jer 3,5 miliona Srba nema. Ni moje mame nema ustaše je ubile u onim milionima Srba mrtvih.

Rasa

03.08.2020. 10:30

jeste,mi amo svoje sklonili a Hrvati,Muslimani ostavili da rade i da ubijaju i danas Srbe. Nauk za buducnost nema vise prvo mi a tek oni,nego prvo oni pa mi. Nasa rec ima tezinu njihova Ne. Tako danas sa Albancima.

Rade

03.08.2020. 10:38

Svaka rečenica je čista laž. Nije postalo OČITO da UNPROFOR odlazi, nego je ona i lideri Zapada tiho i skoro ilegalno izdejstvovali povlačenje UN i Plavih šemova i još angažovali svoju vojnu silu da sa Hrvatima nelegalno okupiraju teritoriju koja je bila definisana pregovorima i štićena međunarodnim pravom. Znači, nisu Hrvati napali Srbe, nego su zajedno sa NATO napali na UN koje su u to vreme bile pod kontrolom Zapada. "Daj čoveku vlast pa ćes saznati šta ti misli." Ni u snu nije mislila na ljudska prava nego se strastveno zalagala za njihovo kršenje.

Konrad

03.08.2020. 12:15

Ne budite naivni nikad u dokumentima koje objavljuju ne stoje cinjenice vec peru savest tako....sve izneseno pomnozite sa 20 e onda mozda bude blizu istine. P.s daj glavu baba.

prellee

03.08.2020. 12:18

Dvije žene, Madelain i Hilati su bombardirale Srbe i Srbiju. Jedna je u Drugom svjetskom ratu bila izbjeglica u Srbiji. Srbija je hrana Madelajin, pomogla je u obrazovanju, ali je ona vratila Srbima to sve, na najgori način. Izuzetno PODLO i nehumano od ove ružne žene, evil žene. Druga je pokušala zaboraviti prevaru svog bully muža bacanjem bombi na Srbiju. Mržnja prema srpskom narodu je onda jednostavno eksplodirala, naročito na Balkanu. Žene s lošim namjerama prema Srbima. Loše ljudske creature! Srbi su bili antifašistički borci. Mnogo je bilo srpskih žrtava. Trebale su čitati srpsku istoriju, a ne spoznavati iz fake medija. Usto su samo Srbe bombardovali, samo Srbe prisiljavali a drugoj strani nisu kao mogli ništa. Neodgovorno do kraja, čak i po cijenu rata svjetskog. Kako samo strašna igra manijaka i greedy man and woman, from bully West.

Šator

03.08.2020. 12:42

Сатанисти раде свој посао, шта има ту нејасно... Ајмо ми погледати себе!? Какве смо себи представнике изабрали да се носе са овим зликовцима? Сјетите се тих главурди... Или пресвучени комунисти који су са Брозом радили на штету Срба деценијама или националисти-сељаци са дна каце... Људи никаквог морала, профитери, неспособни, незналице... Кад се сјетим гостовања оног рогоње Алексе Бухе (вајни професор) код нацисте Штајнмајера, овај му све по списку а он ни да мукне... Ко нам је крив што смо себи изабрали такве.. још и данас имамо који се диве нашем вођству 90'тих, зато и не помјерамо се...

Loboder

03.08.2020. 13:28

Veceg idiota od ove utvare zemljom hodalo nije..veceg nesoja majka radjala nije...ne mogu reci, nesrecnice, ono sto ti od srca zelim., jer mi nece objaviti komentar...Dabogda...........uhhhh

Stef

03.08.2020. 15:18

Kako, kako je čovečanstvo dopustilo da, posle iskustva sa Hitlerom, negde na planeti ( posebno u demokratskoj Americi )na poziciju vlasti i mogućnosti odlučivanja o tuđim životima dospe mnogo kopija koji su ne trepnuvši isti kao i sam Hitler.

Michael

03.08.2020. 16:21

Molio bih redakciju vaseg cenjenog lista da ne stavlja sliku a ni komentare ove karikature od žene. Muka nam je od same pomisli na nju.

Mišo Peć

03.08.2020. 18:20

Žrtve Olbrajtinih i Klintonovih zločina traže pravdu,uhapsiti bagru i osuditi za sve zločine koje su učinili Srpskom narodu i mnogim drugim u svetu.

Puz

03.08.2020. 21:58

Da da, kako da ne Srbi i Hrvati su mogli da izazovu treci Svetski rat, pricam ti pricu. Tukle su se mnogo vece sile pa ga ne izazvase, evo sad se cackaju nuklearni Pakistan i Indija pa se niko nije nesto potresao.... Treci rat su mogli samo da pokrenu Srbi i Hrvati kao verski rat pravoslavaca i katolika, ali to samo da nam je Rusija stajala iza ledja, ali je ona tad bila toliko slaba i nezainteresovana da takav rat nije nikako mogao da se dogodi, plus pominje se da je Rusko cutanje kupljeno nekim otpisom dve milijarde dolara duga... i ne bi me cudilo da je i tu baba umesala prste, jer Ameri uvek igraju na siguricu. Bojala se ona... Ma bre vidite trebala je do sad odavno da crkne, ali je ni Djavo u paklu nece, i tamo ce napraviti jos veci haos karakondzula matora...

Čiča Gorio

03.09.2020. 18:44

O takvim osobama ne želim da se izjašnjavam? Ona nije vredna pomena u javnom životu??? Neka se pokrije tepihom koji se stavlja pred vrata??? I nikada više da se javi negde???