JEREMIĆ DANAS GLAVNA ZVEZDA U PRIŠTINI Vjosa Osmani mu zahvaljuje na odluci MSP da je Deklaracija o nezavisnom tzv. Kosovu legitimna

Tanjug

22. 07. 2020. u 13:57

PREDSEDNICA skupštine tzv. Kosova Vjosa Osmani objavila je na Tviteru fotografiju nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića kako napušta sednicu Međunarodnog suda pravde, nakon odluke suda o legitimnosti Deklaracije o nezavisnosti tzv. Kosova i napisala da joj je bila čast da bude deo tima koji je tada predstavljao Prištinu.

ЈЕРЕМИЋ ДАНАС ГЛАВНА ЗВЕЗДА У ПРИШТИНИ Вjоса Османи му захваљује на одлуци МСП да је Декларација о независном тзв. Косову легитимна

Foto: Tviter

Osmani smatra da je MSP tada odlučio da je Deklaracija nezavisanosti Kosova potpuno legitimna.

Vuk Jeremić, koji je bio ministar spoljnih poslova Srbije pre deset godina, u vreme kada je MSP doneo odluku, danas je glavna zvezda u Prištini, a predstavnici privremenih prištinskih institucija izražavaju mu zahvalnost na pitanju koje je postavio.

Međunarodni sud pravde u Hagu je, naime, utvrdio 22. jula 2010. godine da jednostrana deklaracija o nezavisnosti tzv. Kosova nije prekršila međunarodno pravo, Rezoluciju 1244, ni međunarodni pravni poredak na Kosovu.

Sud je tako odgovorio na pitanje koje mu je, na inicijativu Srbije, postavila Generalna skupština UN: "Da li je jednostrana deklaracija o nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu sa međunarodnim pravom?".

Od 14 sudija za tu odluku glasalo je 10, a protiv 4 sudije.

Savetodavno mišljenje MPS ne obavezuje države.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (40)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina