KONSTITUISANJE NOVOG SAZIVA SKUPŠTINE: Zakletva 27. ili 28. jula?

D. M.

20. 07. 2020. u 11:15

PRVA sednica Narodne skupštine Srbije novog saziva najverovatnije će biti održana početkom naredne nedelje, u ponedeljak, 27. jula, ili dan kasnije, u utorak - saznaju "Novosti".

КОНСТИТУИСАЊЕ НОВОГ САЗИВА СКУПШТИНЕ: Заклетва 27. или 28. јула?

Foto Ž. Knežević


Prvu sednicu parlamenta zakazuje predsednik Narodne skupštine iz prethodnog saziva, dakle Maja Gojković, a predsedavaće joj najstariji poslanik, Smilja Tišma iz SPS.
Republička izborna komisija dodelila je poslaničke mandate kandidatima sa izbornih lista prema njihovom redosledu i na prvoj sednici Narodne skupštine ti mandati se verifikuju.


Inače, poslednji rok za konstituisanje novog parlamenta je 4. avgust, odnosno 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, što je  RIK učinio na elektronskoj sednici 5. jula.

RAZGOVORI Aleksandar Vučić i Ivica Dačić

 


Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić već je u nekoliko navrata izjavio da će Vlada biti formirana znatno pre zakonskog i ustavnog roka. On je već obavio konsultacije o formiranju novog ministarskog kabineta sa manjinskim strankama i trećeplasiranom većinskom strankom SPAS Aleksandra Šapića.

KANDIDATI


U POLITIČKIM kuloarima zasada se pominju tri moguća kandidata za budućeg šefa parlamenta. Dvoje dolazi iz redova naprednjaka i to su Vladimir Marinković, potpredsednik Skupštine u prethodna dva saziva, i potpredsednica i poslanica SNS Marija Obradović. Spekuliše se da bi u slučaju da SNS odluči da u Vladu uđe i SPAS Aleksandra Šapića, bila razmotrena mogućnost da upravo ovoj opciji pripadne mesto predsednika parlamenta.


Za danas je zakazan sastanak sa šefom socijalista Ivicom Dačićem, za koji se spekuliše da bi mogao biti presudan za izgled buduće vlade. Prema nekim informacijama, socijalisti su ipak bliži vlasti nego opoziciji, ali im je zbog učešća pojedinih članova SPS u poslednjim nasilnim protestima u Beogradu i pretnji potpredsednika stranke Novice Tončeva da će blokirati auto-put, "pala cena", pa će u novoj raspodeli funkcija najverovatnije dobiti manje resora.


Socijalisti će, ukoliko budu deo vladajuće koalicije, moći da računaju na tri, u najboljem slučaju na četiri ministarska mesta, umesto pet.

Gotovo je izvesno da Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine, više neće biti u Nemanjinoj 11, a mogla bi da bude "skraćena" i lista kadrova SPS na čelu javnih preduzeća.


Predsednik Vučić o konstituisanju Vlade razgovaraće i sa SNS, koja je odnela ubedljivu pobedu na izborima i čija je lista osvojila čak 188 mandata. Posle toga, trebalo bi da bude održan još jedan krug razgovora sa strankama, a na kojima bi trebalo da im saopšti svoju odluku o mandataru i sastavu buduće vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju