PORUKA ŽAN-LUJ FALKONIJA: Trgovinska razmena između Srbije i Francuske premašila je milijardu evra

D. MATOVIĆ

13. 07. 2020. u 14:04

FRANCUSKA je posvećena održivoj stabilnosti Zapadnog Balkana, a ekonomski odnosi naših zemalja imaju veliki potencijal. Trgovinska razmena između Srbije i Francuske premašila je milijardu evra.

ПОРУКА ЖАН-ЛУЈ ФАЛКОНИЈА: Трговинска размена између Србије и Француске премашила је милијарду евра

Foto: Arhiva

U Srbiji posluje oko 120 francuskih kompanija, koje su uključene u veoma važne projekte - upravljanje i razvoj aerodroma, izgradnja inovativnog centra za preradu otpada, izgradnju metroa u Beogradu... Ipak, naši prijateljski odnosi počivaju pre svega na ljudima. Ovo je poručio Žan-Luj Falkoni, ambasador Francuske u Beogradu u pismu koje je prosledio medijima povodom 14. jula, nacionalnog praznika te zemlje.

U ovom specifičnom periodu koji je obeležen pandemijom kovida 19, francuski nacionalni praznik, kako u Francuskoj tako i u Srbiji, biće ove godine obeležen na drugačiji način. Tradicionalnog prazničnog prijema koji se organizuje u rezidenciji neće biti.

Putem društvenih mreža virtuelno će biti otvorena vrata rezidencije, kroz kratak video o njenoj arhitekturi i umetničkim delima koja su u njoj izložena. Zdanje u Pariskoj ulici biće osvetljeno bojama zastave Francuske.

- Naši prijateljski odnosi su podstaknuti mobilnošću studenata, istraživača i preko lingvističke razmene - napisao je ambasador Falkoni.

- Francuski još nije 'poslovni jezik' Balkana, ali ostaje jezik koji se bira srcem. Srećan sam što danas u Srbiji 110.000 ljudi i dalje uči jezik Molijera. Ove godine, nova generacija srpskih studenata stipendista priprema se da dođe u Francusku kako bi nastavila svoje univerzitetsko obrazovanje. Njihovim zahtevima za vizu biće data prednost tako da mogu spokojno da započnu svoju školsku godinu. Takođe zahvaljujem odličnom timu Francuske škole u Beogradu koji je pod teškim okolnostima uspeo da obezbedi onlajn nastavu za svojih 500 i više francuskih, srpskih i međunarodnih učenika.

Ambasador je podsetio da se tokom prethodne godine 35.500 francuskih turista uputilo u Srbiju da otkriju njene lepote i izrazio nadu da će "ove posete biti još brojnije kada se užasna pandemija okonča".

- Nacionalni praznik je prilika da se osvrnem na aktuelnosti vezane za naše bilateralne odnose, koji počivaju na 180 godina dugoj istoriji diplomatskih veza - naveo je Falkoni. - Od prethodnog 14. jula 2019. godine, naše međusobne veze bile su intenzivne, i to uprkos periodu izolacije zbog pandemije i u Francuskoj i u Srbiji.

Foto: Predsedništvo Srbije

Pre tačno godinu dana, predsednik Republike, Emanuel Makron, posetio je Srbiju. Tu prvu posetu jednog francuskog predsednika posle gotovo 18 godina obeležila je zajednička želja za oživljavanjem francusko-srpskih političkih odnosa. Tom prilikom je potpisano dvadesetak sporazuma o saradnji u svim oblastima i usledilo je više bilateralnih poseta ministara i parlamentaraca, uključujući i posetu ministarke vojske Florans Parli, u decembru 2019. godine.

Godinu dana posle posete predsednika Makrona Srbiji, predsednik Aleksandar Vučić je bio u Parizu.

- Tom prilikom, bilo je reči o svim aspektima naših bilateralnih odnosa kao i o perspektivi pristupanja Srbije Evropskoj uniji - objasnio je Makron.

- Pozdravljam odluku Srbije da izabere novu metodologiju procesa pristupanja koja je usvojena proletos. Bilo je reči i o odgovorima na krizu izazvanu kovidom 19 i posebno o neophodnosti da se održi balans između zdravstvenih mera i poštovanja osnovnih prava i sloboda.

Ambasador je podsetio i na samit između Beograda i Prištine koji je održan 10. jula u Parizu, putem video konferencije, i kojim su kopredsedavali Emanuel Makron i Angela Merkel:

- Na tom samitu, u prisustvu visokog predstavnika za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog između Beograda i Prištine i za Zapadni Balkan Miroslava Lajčaka, predsednik Vučić i predsednik vlade Hoti su se dogovorili da nastave dijalog prekinut novembra 2018. Pregovori između dve strane koje olakšava Evropska unija započeti su 12. jula, video konferencijom, a nastaviće se prvim sastankom u Briselu, 16. jula. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju