„OD JESENI OČEKUJEMO RAFALE PROTIV DEJTONSKOG SPORAZUMA“: Vučević zabrinut zbog dešavanja u regionu

Милица Шкорић
Milica Škorić

14. 06. 2024. u 08:26

PREMIJER Srbije Miloš Vučević izjavio je da je veoma zabrinut zbog dešavanja u regionu, kao i da se, posle donošenja rezolucije o Srebrenici, plaši onoga što bi moglo da se dešava od jeseni ili 2025, kada očekuje „rafale inicijativa“ da treba da se promeni Dejtonski sporazum.

„ОД ЈЕСЕНИ ОЧЕКУЈЕМО РАФАЛЕ ПРОТИВ ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА“: Вучевић забринут због дешавања у региону

FOTO: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

On je rekao da ne zna šta je to tačno donelo usvajanje rezolucije o Srebrenici.

- Nije donela ništa bolje u odnosima. Šta je smisao rezolucije, bojim se da je to ono što nam sledi s jeseni ili 2025, kada ćemo čuti rafale inicijativa da treba da se promeni Dejtonski sporazum. Ja da sam Bošnjak prigrlio bih Srpsku, a to što je karakterišete kao genocidnu tvorevinu, terate je od sebe - rekao je Vučević.

Na pitanje šta je bila suština nedavno održanog Svesrpskog sabora Vučević je rekao da su to sabornost, zajedništvo i odgovor politički racionalan i odgovoran na sve aktuelno i ono što dolazi.

Govoreći o balkanskim narodima, on je rekao da nama ne dozvoljavaju da se sami dogovorimo, kao i da veruje da bi bilo dobro kada bi Balkan pripadao balkanskim narodima, ali da uvek postoji neko sa strane ko hoće da nam „pomogne“.

- Nas neko ko nije sa Balkana vraća u prošlost i ne dozvoljava nam da pričamo o prošlom i budućem vremenu. Recimo, nije bilo prilike da Srbi i Albanci pričaju, niste imali mogućnost da Bošnjaci, Srbi i Hrvati ostanu sami sa sobom. Nekada međunarodna komponenta jeste garant mira i stabilnosti, ali i često doprinosi interesu nekog drugog. Verujem da kada bi direktno ili direktnije pričali lakše bi se postigao dogovor - rekao je Vučević.

Kao primer on je naveo inicijativu „Otvoreni Balkan“, za koju je rekao da je dobra ideja koja je bila je izložena napadima i pritiscima.

- Ona je pokazatelj da mogu odnosi da se urede kako treba. Drugo je pitanje zašto svi narodi nisu učestvovali i ko je uticao da se inicijativa limitira - rekao je on.

Na pitanje o usvojenoj Deklaraciji premijer je rekao da je ona poziv našem narodu da bude sabran, da čuvamo mir i slobodu.

- Iznenadila me, negativno, argumentacija ambasade SAD u Sarajevu koja je pokazala nepoznavanje pravnih dokumenata. Unutrašnje pitanje imovine u BiH nije definisano sporazumom o sukcesiji. Dejtonski sporazum je suštinski ustav BiH, bez njega nema mira u BiH. I neki piromani se igraju požara aludirajući da je Balkan bure baruta, a oni napunili džepove šibicama. Umesto da se više razumemo i pričamo o investicijama, pričamo čija je suza bila glasnija - rekao je on.

Kada je reč o KiM, Vučević je naglasio da je Beograd spreman na dijalog sa Prištinom, a da sve drugo vodi u ćorsokak.

On je rekao da ne treba da zaboravimo da je Kfor prisutan na Kosovu i Metohiji, kao i da smo okruženi zemljama članicama NATO-a, ali da ono što treba da radimo jeste da ekonomski osnažujemo Srbe u Pokrajini i pružamo građanski otpor koji je dozvoljen.

- Srbi treba da budu mudri, mi strpljivi i taktički i ne otkrivamo sve karte - rekao je on.

Kako je dodao, mir u regionu je ugrožen jer pored retorike pojedinih političara u BiH, postoje konstantni napadi na Srbe na KiM.

- To što (premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin) Kurti radi je igra sa živcima. On pokazuje svoju neodgovornost. Očekujem veće pritiske u vezi sa rešenjem za KiM, ali na nas, ne na Prištinu. Kurti nije kažnjen za svoje poteze i teško mi je da prihvatim da na njega ne mogu da utiču zemlje Kvinte - rekao je Vučević.

Dodao je da se danas navršava godinu dana od zabrana uvoza srpske robe na KiM, ali da je naš cilj da sačuvamo Srbe na KiM.

- Moramo da pojačamo pritisak na međunarodnu zajednicu, da ne budemo obeshrabreni zbog nedostataka reakcije međunarodne zajednice. Moralo je da se ide na neka rešenja, na rešavanje nekih malih stvari koje olakšavaju život, a ne na to da jedna strana treba da dobije sve druga ništa - rekao je Vučević za Juronjuz.

BONUS VIDEO: SMETAJU IM DECA KOJA IGRAJU KOLO! Vučić Svesrpskim saborom ujedinio Srbe, a izazvao bes opozicije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)