"OPASAN PRESEDAN" Oštre osude pridruženog članstva tzv. Kosova u PS NATO - Ova odluka je dodatno ohrabrenje Prištini da ne sprovodi dogovore

Novosti online

27. 05. 2024. u 13:19

DELEGACIJA Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, reagovala je povodom presedana koji se danas dogodio u prostorijama PS NATO, kada je Skupština samoproglašenog Kosova dobila status pridruženog člana.

ОПАСАН ПРЕСЕДАН Оштре осуде придруженог чланства тзв. Косова у ПС НАТО - Ова одлука је додатно охрабрење Приштини да не спроводи договоре

Foto: Profimedia

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

"Danas smo svi svedočili veoma opasnom presedanu koji se dogodio u Parlamentarnoj skupštini NATO.

Da bude nedvosmisleno jasno – danas su odlukom da takozvana „Skuština Kosova“ dobije status pridruženog člana, dodatno pogoršani uslovi za život svakom Srbinu na Kosovu i Metohiji. Oni već žive u uslovima koji su u potpunosti neprihvatljivi u današnjoj Evropi – žive kao u getu. 

Danas je nagrađen Aljbin Kurti za sve jednostrane poteze koje je sprovodio tokom poslednjih nekoliko godina, na koje su ga i sami upozoravali EU, NATO i drugi međunarodni faktori. 

Nagrađeni su dobro planirani, kontinuirani, sistematski i široko rasprostranjeni etnički motivisani napadi na srpsko civilno stanovništvo, zbog kojih je 15 odsto srpskog stanovništva napustilo teritoriju Kosova i Metohije u poslednjih godinu dana, a zbog kojih se 212.000 srpskih i drugih nealbanskih interno raseljenih lica nikada nije vratilo. 

Ovom odlukom Parlamentarne skupštine NATO dodatno su ohrabrene privremene institucije u Prištini da ne sprovode postignute dogovore, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, što je obaveza koja je uspostavljena pre više od 11 godina.

Ovakvom odlukom prekršena je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i svi do sada postignuti dogovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Napominjemo da naša delegacija u PS NATO nije bila konsultovana tokom procesa donošenja ove odluke.

Rezultati glasanja pokazuju da nije bilo konsenzusa u okviru Parlamentarne skupštine NATO. 

Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije posebno zahvaljuje svakoj delegaciji koja je pokazala razumevanje za naše argumente, koja je odolela pritiscima i koja je apelovala da takva odluka ne bude usvojena. Pored poslanika iz zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. „Kosova“ – Španija, Rumunija, Slovačka i Grčka, ovakvu odluku nisu podržale ni poslanici iz zemalja koje su priznale JPNK – Francuska i Italija. Posebnu zahvalnost naša delegacije izražava delegacije Mađarske koja je izričito glasala protiv ove odluke. 

Predstavnicima naše delegacije nije bilo omogućeno da se jave za reč pre glasanja o dodeljivanju statusa pridruženog člana tzv. „Skupštine Kosova“, niti nakon potvrđivanja ove odluke" navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Na Kuli Beograd ispisana imena svih država koje nisu glasale za Rezoluciju o Srebrenici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)