"SPREMITE SE ZA DUGOTRAJAN SUKOB": NATO jača ulogu u pomoći Ukrajini

Novosti online

27. 05. 2024. u 10:18

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je članice Alijanse da se pripreme za dugotrajan sukob u Ukrajini i saopštio je da će NATO na samitu u Vašingtonu u julu formirati stalnu strukturu za organizovanje isporuka oružja Ukrajini i njihovo finansiranje.

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ДУГОТРАЈАН СУКОБ: НАТО јача улогу у помоћи Украјини

Foto: Profimedia

- Moramo se pripremiti za dug rat, zato na samitu u Vašingtonu treba da donesemo odluke o jačanju uloge NATO-a u boljoj koordinaciji višegodišnje podrške, vojne obuke i dugoročnog finansiranja kako bismo sve to mogli da podržavamo duže vreme - poručio je Stoltenberg na sednici Parlamentarne skupštine NATO-a, ističući da je planirano formiranje posebne strukture u tu svrhu.

Kako je naveo, vojne isporuke moraju ponovo da idu u Ukrajinu kontinuirano, jer su prethodna kašnjenja i neuspesi u isporukama imali ozbiljne posledice.

- Potrebna nam je čvrsta, jaka institucionalizovana struktura. Privremene, kratkoročne dobrovoljne najave pomoći su dobre, ali dugoročno nam je potrebna predvidljivija i obimnija podrška Ukrajini - naglasio je šef NATO-a.

Takođe je kazao da je Evropska unija obećala Ukrajini milion granata a „nije ni blizu ispunila svoje obećanje“.

- Zemlje NATO-a su isporučili Ukrajini 99 odsto ukupnog naoružanja, ali to nije dovoljno, nismo poslali Kijevu dovoljno i bilo je ozbiljnih kašnjenja. SAD su šest meseci razmatrale paket pomoći Ukrajini, EU je obećala milion granata, ali nije uspela ni da se približi toj brojci - rekao je on.

O napadima na Rusiju zapadnim oružjem

Pored toga, Stoltenberg je ponovio da se Kijevu dozvoli da izvodi napade na rusku teritoriju zapadnim oružjem, jer je, po njegovom mišljenju, „to samoodbrana, što je posebno važno u kontekstu ofanzive ruske vojske kod Harkova“.

- Zemlje NATO-a koje isporučuju oružje Ukrajini donose odluke na osnovu kojih se ono isporučuje. Smatram da je došlo vreme da se razmišlja o ukidanju nekih ograničenja, jer danas vidimo da su to, na primer, u oblasti Harkova linija fronta i granica skoro ista stvar. Ako Ukrajinci ne mogu da napadnu vojne ciljeve na ruskoj teritoriji, to im otežava odbranu, jer imaju ograničenja u upotrebi oružja. To je samoodbrana. Neke zemlje NATO-a su ukinule ograničenja, sada je vreme da se ukinu i ostala ograničenja - smatra on.

Generalni sekretar NATO-a je saopštio da Alijansa ima dva zadatka.

- Prvi zadatak je pružanje pomoći Ukrajini – to činimo i moramo i još više. Drugi zadatak je da sprečimo eskalaciju sukoba, njegovo širenje na druge teritorije van granica Ukrajine i eskalaciju u rat NATO-a sa Rusijom u Evropi. NATO neće biti strana u sukobu u Ukrajini, neće biti snaga NATO-a na terenu - poručio je Stoltenberg.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: BAJDENOVO PRISTANIŠTE: Pomoć pristiže

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINSKA POLITIČARKA PODLEGLA POVREDAMA: Atentat na Irinu Farion izvršen u Lavovu